REUTERS/Piroschka Van De Wouw
REUTERS/Piroschka Van De Wouw

Bio je Vuk, ali zapravo je - pravi lisac: Stastiti Nizozemac je svih 61 pogodaka u Bundesligi zabio iz 16-erca

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 08.11.23. | 10:45

Znate kako Englezi vole reći za nekoga da je ‘Fox in the box’? E, pa…

Nogomet je živ organizam koji se mijenja iz godine u godinu. Fizičke karakteristike današnjih igrača i onih iz prošlog stoljeća su dijametralno suprotne, a promijenili su se zahtjevi u igri, pozicije, poneka pravila… Praktički jedine stvari koja se nisu promijenile su te da utakmica traje 90 minuta (iako, moglo bi se i o tome diskutirati) te da je je cilj zabiti pogodak više od protivnika.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Najčešće korištene formacije prošlog stoljeća bile su 3-5-2 te 4-4-2. Po brojevima smo znali koji se igrač gdje nalazi, ali danas to više nije slučaj. Neke stvari su ostale iste, a to je da će jedinica biti golman, devetka glavni napadač, a desetka onaj najveći ‘fantazista’. S tim da je potonja tvrdnja podležna diskusiji ako se sjetimo da su ne tako davno dres s brojem 10 u velikanima kao što su Arsenal i Real Madrid nosili igrači kao William Gallas, odnosno Lassana Diarra.

No, jedinica i devetka uvijek će biti prvi vratar i najbolji, odnosno najubojitiji napadač. Sve ostalo je nogometno bogohuljenje…

A kad smo već kod devetki, prvih devetki starog kova, stasitih, snažnih i ubojitih… E njih je u današnjem nogometu jako malo. Nekada nisi mogao biti napadač ako nisi imao minimalno 1.90m, dok su danas takvi – dinosauri. No, ako znaju zabiti pogodak, svi treneri će ih rado koristiti, u to nema sumnje.

Jedan od posljednjih takvih ‘starih devetki’ u ovom modernom nogometu je Wout Weghorst, 31-godišnji Nizozemac koji od ljetos brani boje Hoffenheima. U Njemačku je stigao na posudbu iz Burnleyja, s tim da je prošle sezone, dok je Burnley bio član Championshipa, bio u Manchester Unitedu. Iz engleskog drugoligaša na posudbu u ponajveći klub svijeta? Da, Weghorstu je to pošlo za rukom.

Kako je United bio očajan, trebao im je jedan ‘div’ u vrhu napada koji bi hvatao Zdravo Marijo ubačaje iz posljednje linije kad je rezultat bio nepovoljan po Crvene vragove, a Nizozemac se idealno uklapao u taj profil. Ne može se reći da je igrao loše, ipak je bio igrač za ‘Specijalne timove’, ali na kraju njegov ugovor na Old Traffordu ipak nisu odlučili otkupiti.

Vratio se Weghorst na ljeto u Burnley, ali Kompany ga nije imao u svojim planovima za ovu sezonu. I onda se pojavio Hoffenheim i potencijalni povratak u Njemačku. Upravo se u Bundesligi, igrajući za Wolfsburg, Weghorst potvrdio kao igrač. Ukupno je za Vukove skupio 144 nastupa, 70 pogodaka i 22 asistencije u svim natjecanjima, da bi onda u Hoffenheimu ove sezone u 10 utakmica došao do dva pogotka i jedne asistencije.

No, ono što je zanimljivo u njegovom slučaju je to da je sve svoje pogotke u Bundesligi, njih 61 u 126 nastupa, Weghorst zabio unutar 16 metara. Dakle, iako se potvrdio kao Vuk, ispada da je Nizozemac prava lisica u protivničkom 16-ercu.

Posljednje vrijeme o njemu se nešto više piše jer se slabom formom Beboua i ozljedom Kramarića. pored iznimno talentiranog Beiera, Wout pretvorio u startera. Unatoč brojnim ozljedama koje su pokosile njegovu momčad, Pellegrino Matarazzo ove sezone radi sajajn posao na klupi Hoffenheima. Samo su četiri momčadi u Budnesligi efikasnije od njegove, s tim da bi Hoffenheim mogao, odnosno morao, postati još ubojitiji kad se na 100 posto vrati Andrej Kramarić. A to bi trebalo biti uskoro. Ako Pellegrino uspije ukomponirati Kramarića, Beiera i Weghorsta u momčad, američki stručnjak bi lako moguće mogao napraviti veliki rezultat ove sezone na klupi Hoffenheima. Andrej i Max su dva napadača koji vole kreirati, koji sudjeluju u izgradnji igre, koji se spuštaju duboko po loptu. Wout? On je više tu da trkom pritišće posljednju liniju i da sve otpake u 16-ercu ubacuje u mrežu.

U posljednje dvije utakmice stasiti Nizozemac postigao je dva pogotka. Polako hvata formu, polako lovi konce u novoj momčadi. Iako Pellegrino Matarazzo u njemu ima sjajnog igrača za 'specijalne timove', ne bi imalo smisla da ga koristi samo u posebnim okolnostima i situcijama kad se lopta krene nabijati u 16-erac

Hoffenheim već sada djeluje jako ozbiljno, a odgovara im i da su svjetla reflektora uperena uglavnom u Apotekare, Bavarce i Milijunaše. Wout nije netko koga će moći sakriti i s kim će se nekome moći ušuljati iza leđa, ali kad bi on uspio kliknuti s Maxom i Andrejom, a Pellegrino sve to 'galvanizirati', Hoffenheim bi se mogao pretvoriti u iznenađenje sezone...

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Wout WeghorstWolfsburgHoffenheimBundesliga

Ostale Vijesti