Bili su rivali u HNL-u, a sad trpaju za lidera u Mađarskoj i na vrhu su ljestvice strijelaca

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 01.11.19. | 08:06

Bivši neprijatelji paraju mreže u istom dresu.

Sa nepunih 20 godina ovaj, tada mladi BiH reprezentativac, stigao je Maksimirsku 128, a iako u početku nije dobivao nešto previše prilika na terenu bilo je po njegovom prvom pokretu jasno kako se u ovom slučaju radi o izvrsnoj procjeni čelnika zagrebačkog prvoligaša. Stigao je tako na mala vrata, bez neke prevelike medijske pompe iako je mnoge zanimalo kako sad netko iz Liverpoola ide u Dinamo, ali Armin Hodžić procijenio je kako je taj korak u njegovoj karijeri prijekopotreban kako bi u konačnici realizirao sav svoj potencijal.

Dvije sezone prije nego li je stigao u Hrvatsku igrao je na posudbi u Željezničaru, a tamo je zabio ukupno 28 pogodaka u 45 utakmica nacionalnog prvenstva. Dobre brojke za bilo kojeg tinejđera na svijetu…

U svojoj prvoj sezoni Hodžić je za Modre upisao svega devet nastupa u svim natjecanjima, a pritom je postigao dva pogotka. Tih godina napad Dinama predvodili su Angelo Henriquez koji je te sezone bio posebno efikasan sa čak 30 postignutih pogodaka, a uz njega tu su bili i povremeni hrvatski reprezentativac Duje Čop i jedan od najboljih (ako ne i najbolji) stranac u povijesti Dinama, El Arabi Hilal Soudani pa stoga i ne čudi zašto Hodžić nije nešto češće boravio na zelenim travnjacima, ali već sljedeće godine njegova krvna slika se bitno popravila.

U sezonama 15./16. i 16./17. Hodžić je ukupno u HNL-u upisao 29 pogodaka, a posebno je impresivan bio onaj protiv Intera kada je zabio spektakularne škarice kojima je sve one koji su taj pogodak vidjeli uživo ostavio bez daha.

 U sezoni 17./18. njegova se minutaža drastično smanjila pa je tako zabio svega 6 pogodaka u HNL-u (ukupno 862 minute) te se već tada dalo naslutiti da bi mu ovo mogla biti posljednja sezona u Dinamu. A upravo se to i dogodilo. Iako je sljedeću sezonu započeo kao igrač Dinama te je čak upisao dva nastupa u HNL-u (jedan poziv) nakon čega ostvaruje pomalo neočekivani transfer u redove ambicioznog mađarskog prvoligaša MOL Vidija. Klub čiji je veliki navijač i mađarski premijer Viktor Orban je za usluge ovog mladog napadača odlučio izdvojiti 2,4 milijuna eura što je ujedno i rekord u klupskoj povijesti. Za Modre je ukupno upisao 111 nastupa, a pritom je zabio 51 pogodak.

Po dolasku u Mađarsku Hodžić i nije baš ispunio sva očekivanja svojeg novog kluba te je u OTP Bank prvoj ligi zabio skromnih šest pogodaka, a to nije ni izbliza ono što su od njega očekivali. Ipak, nakon sezone prilagodbe Hodžić sada malo po malo opravdava silno uložen novac u njega budući da je ove sezone u deset kola zabio šest pogodaka što ga je svrstalo na čelo ljestvice strijelaca ondašnjeg prvenstva.

Vrlo vjerojatno bi ta brojka bila još i već da mu pokoji pogodak nije „ukrao“ nekadašnji najbolji strijelac HNL-a, a danas Hodžićev suigrač u ponajvećem mađarskom klubu, Marko Futacs.

Ovog stasitog Mađara ljubitelji HNL-a imali su priliku dobro upoznati u dvije godine koliko je nosio dres splitskog Hajduka, a u svojoj prvoj sezoni u Hrvatskoj ovaj opaki ljevak okitio se titulom prvog strijelca lige. Sljedeće sezone Marko, baš kao ni ostatak njegove momčadi, nije bio na razini kakvu su očekivali hajdukovi navijači pa ga je tako jedan napao prilikom dnevnog odmora nakon čega je ovaj dojučerašnji ljubimac splitske publike morao pomoć potražiti u bolnici. Podsjećamo, Futacs je ranije ozlijedio koljeno mnogi s velikim nestrpljenjem iščekivali njegov povratak na teren, a kada je on došao, i sitnim koracima dolazio do stare forme, jedan od „navijača“ ga je udario nogom u glavu nakon čega je bilo potpuno jasno kako su njegovi dani u Splitu odbrojani.

Te iste sezone Futacs je zabio svega dva pogotka u HNL-u, a u ljeto 2018. dobio je raskid ugovora pa se tako kao slobodan igrač vratio u mađarski nogomet iz kojeg je izbivao sve od sezone 13./14.

Prva sezona, baš kao i kod Hodžića, nije bila za pamćenje, a u njoj je zabio svega četiri pogotka u svim natjecanjima, ali zato svoju drugu mladost proživljava na početku ove sezone.

Naime, Hodžić je na diobi prvog, a Futacs na diobi drugog mjesta ljestvice strijelaca mađarskog prvenstva te je ova koprodukcija dvaju bivših rivala uvelike zaslužna za prvo mjesto njihovog MOL Vidija nakon deset odigranih kola. Kombinirano ova dva napadača imaju 11 pogodaka i tri asistencije, što je uistinu odličan učinak ukoliko uzmemo u obzir da smo tek u početku.

Njihov MOL Vidi se u ovom trenutku nalazi na čelu ljestvice mađarskog prvenstva, a ukoliko se tamo zadrže još neko dogledno vrijeme biti će to ponajviše radi ovog izvrsnog dvojca koji je sada napokon ulovio formu.

U Frencvarošu igra Marcel Heister, zanimljivi 27-godišnjak koji je svojevremeno igrao u Istri, u Honvedu su središnji branič Ivan Lovrić koji je cijelu svoju karijeru proveo u Mađarskoj, a njegov suigrač je kontroverzni Tonći Kukoč, samoprozvani najbolji lijevi bek u Hrvata koji je svojevremeno izjavio da ono što Marin Leovac radi s loptom, on može s narančom.

Za Ujpest igra Antonio Perošević, dok boje Diósgyőri VTK-a brani Mirko Ivanovski, bivši napadač Slaven Belupa i Hajduka.

Pregled EX HNL-ovaca u Mađarskoj završavamo sa Zoranom Lesjakom i iskusnim Aljošom Vojnovićem, dvojicom dugogodišnjih igrača Osijeka koji su bitne karike svojih momčadi.

(foto:MOL Fehervar Facebook, Pixsell)

 

 


Tagovi

izdvajamoMađarskaFehervarMol-VidiMol FehervarMarko FutacsArmin Hodžić

Ostale Vijesti