REUTERS/Daniele Mascolo
REUTERS/Daniele Mascolo

Bikovi uplašili Božicu: Leipzig rano zabio i onda uspješno sačuvao vodstvo protiv Atalante, Gvardiol standardan (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 14.04.22. | 20:14

Odigrana je prva uzvratna utakmica četvrtfinala Europske lige.

Osam kandidata i sveukupno devet utakmica za odigrati. Takvo je naime bilo stanje stvari danas poslijepodne pred uzvrate četvrtzavršnice Europske lige. U dva različita termina, s jednom utakmicom od 18.45 i potom još tri od 21 sat, UEFA želi pronaći odgovor na pitanje „tko želi biti osvajač?“ pošto je prvi favorit i ekspert za ovo natjecanje – ispao. West Ham je izbacio Rakitićevu Sevillu iz turnira, no Španjolska ima jednog neplaniranog predstavnika na turniru, Barcelonu. No, svi oni su danas rasporedom smješteni u kasniji termin.

Od 18.45 smo pak gledali sraz Atalante i Leipziga u Bergamu. Nakon 1:1 iz Njemačke gdje smo između ostalog vidjeli pregršt velikih prilika, Nijemci su doputovali na sjever Italije i u potpunosti opravdali očekivanja od utakmice koju smo čekali. Konačni rezultat 0:2, Leipzig ide dalje.

Što se tiče naših igrača, Pašalić je za domaće utakmicu započeo na klupi dok se Gvardiol očekivano utaborio u početnoj jedanaestorici Leipziga, bez obzira na nedavnu promjenu trenera. Zanimljivo, komentator je na TV- u 18.minuti izjavio kako Atalanta izgleda „kao tipična Atalanta kod kuće“. Naime, Božica je bolje otvorila susret na svom stadionu, stvorila nekoliko izglednih prilika, poglavito tu mislimo na udarac Malinovskog, samo da bi u pravom dekrešendu primili gol koji ih je vratio na početak, točnije – u minus.

Imat će što za reći Gasperini svojim igračima na idućim treninzima. Mađar Gulacsi je proslijedio loptu prvom igraču do sebe, uskoro ju prima Laimer i povlači sprint koji ga vodi sve do protivničkog šesnaeterca. U tom trenutku je bilo jasno da pogodak može spriječiti samo božanska intervencija, no nje nije bilo, Nkunku je spremno utrčao na asistenciju i snažno poslao loptu u mrežu za 0:1.

Ovakav razvoj događaja je bio neminovan. Atalanta nije puno pokazala, Leipzig se sjajno postavio, pa je bilo samo pitanje trenutka kada će kreativne snage Olma ili primjerice Angelina presuditi domaćinu. S druge strane, Gasperini je čini se pogriješio što je ostavio Muriela na klupi jer je Atalanti falio taj "killer" u šesnaestercu koji bi iskoristio i to malo prostora koje povremeno ostavljaju stoper Crvenih Bikova. Zapata danas nije bio na visini zadatka.

Drugi dio susreta je krenuo više nego žustro. Atalanta je zaredala dva opasna slobodna udarca, a onaj drugi, koji je iz velike blizine izveo Malinovsky, natjerao je VAR sobi da kontaktira glavnog suca i pogleda snimku. Olmova ruka je bila pozicionirana uz tijelo kada ga je pogodila, pa je sudac Matheu relativno brzo potvrdio svoju provtnu odluku kako nema jedanaesterca za domaćina.

Pet minuta kasnije, Musso na vratima Atalante skoro prima pogodak i to isključivo zbog svoje velike greške. Laimer je napravio pritisak, Argentinac ispustio loptu iz ruke i potom u panici spašavao vrata od vjerojatnog kraja nadanja za prolazak dalje.

Neobično, Gasperini nije mijenjao igrače izuzev logične odluke da u igru uđe Muriel (umjesto Malinovskog). Uz podršku vlastitih navijača, igrači Božice su imali svoje trenutke u drugom dijelu kada je izjednačujući pogodak visio u zraku, ali nedostajalo je pravog pritiska koji bi narušio arhitekturu kompatkno postavljenih Bikova. Još kada je u igru ušao Szoboszlai, Leipzig je dobio jedan balans i mirniju distribuciju lopte, zlate vrijedan segmet igre kada govorimo u utakmici koja nosi visoki ulog.

Iako je Atalanta sve do finiša držala inicijativu, Musso je skrivio jedanaesterac u 86.minuti i tako pružio priliku Nkunku da postane dvostruki strijelac. Problema u realizaciji nije bilo.

Do kraja utakmice se rezultat više nije mijenjao, a Leipzig, nakon što odradi uobičajene aktivnosti nakon utakmice, budnim okom će pratiti okršaj Brage i Rangersa. Bolji iz uzvrata bit će im protivnik u polufinalu ovog turnira. Kad već nisu uspjeli u Ligi prvaka, možda im pođe za rukom u Europskoj ligi otići do samoga kraja.  

Što se tiče Gvardiola, on je danas odradio solidnih 75.minuta na terenu, prije nego li ga je zamijenio Poulsen. Pašaliću je pripalo 5 minuta, bez učinka.

Europska liga, četvrtfinale

Četvrtak, 14. travnja

Atalanta – RB Leipzig (1:1) 0:2

Glasgow Rangers – Braga (0:1)

Barcelona – E. Frankfurt (1:1)

Lyon – West Ham (1:1)

Napomena: U zagradama su rezultati prvih utakmica.

 


Tagovi

AtalantaRB LeipzigEuropska ligaChristopher Nkunku

Ostale Vijesti