Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

Bijeli kut: Na prepunom Poljudu Hajduk nije uspio zaustaviti slavlje Zagrepčana

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 30.04.23. | 20:15

Išao je Leko na pobjedu, ali Modri su uspjeli zadržati nulu po koju su došli

Hajduk nije uspio u planu odgode Dinamova promocije titule prvaka, odigrali su Bijelih hrabro, ali momčada Igora Bišćana odbila je sve napade Bijelih. Zagrepčani su došli po bod i odnijeli ga zasluženo za novu titulu, dok Hajduku ostaje nada da će osvojiti Kup protiv Šibenika. Jasno je da je Hajduk drugi u prvenstvu, neće biti čestitki prvaku, premda su igrači nakon susreta korektno pozdravili suparnike koji su otišli slaviti sa svojim navijačima, a hajdukovci su se javili tradicionalno svojima uz vjeru da će sezonu završiti s utješnim peharom Kupa. Za Hajduk bi se moglo reći – više sreće sljedeće sezone. No nije sreća odlučivala nego kvaliteta, jer dojam je da Hajduku nedostaju barem tri-četiri prava igrača kako bi u ligi parirao Dinamu.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Izostankom Yassinea Benrahoua, trener Hajduka Ivan Leko odlučio se Rokasu Pukštasu povjeriti poziciju polušpica, kako bi djelovao između protivničkih linija. Zaigrao je u formaciji 4-2-3-1 s Filipom Krovinovićem kao šesticom koja ima veću slobodu od Marca Fossatija Još jedan start zaradio je Niko Kristian Sigur na desnom boku jer se još nisu oporavili ni Dino Mikanović niti Gergo Lovrencsics. Stoperski par Toni Borevković/Chidozie Awaziem, iako je Franicisco Ferro oporavljen sjeo ipak na klupu kako bi bio pričuva budući da shodno Lekinoj najavi nije očekivano bilo Luke Vuškovića, a društvo mu je radio i Stefan Simić.

Juniori koji su danas poraženi kod Rudeša (1-2), ali još uvijek imaju sve u svojim rukama, redom su ispunili klupu: od kapetana Marka Capana, Roka Brajkovića i Ivana Ćubelića…. Nedostatak njih trojice osjetio se u sastavu Marijana Budimira, ali ništa još nije gotovo. Sve je u funkciji prve momčadi, premda bi bilo lijepo ponoviti ovosezonsku priču.

Igralo se u dekoru koji koji je više priličio da Hajduk ima priliku osvojiti naslov, a ne Dinamo, orile su se pjesme „Dalmacijo“, ali i one skladane protiv najljućeg rivala, kojega su htjeli spriječiti u osvajanju naslova u poljudskom dvorištu.

Prije utakmice je Torcida napravila korteo od Pjace do stadiona, a tik pred dvoboj izvela koreografiju posvećenu nedavno preminulom navijaču Borisu Jeloviću Uši. Prva velika šansa Hajduka kada je Emir Sahiti dodao za Jana Mlakara koji je prebacio vrata, još je užarila atmosferu, navijači su htjeli Hajduk pogurnuti do pobjede. Sve je proključalo na Poljudu nakon što je Mlakara postigao gol nakon dodavanja Sahitija, ali se uključio VAR i pogodak s razlogom nije bio priznat.

Na startu drugoga dijela Torcida je izvela bakljadu, uzalud su bila upozorenja službenog spikera Vedrana Očašića da se pirotehnika i topovski udari ne koriste a pogotovo ne bacaju na teren, no to je već tradicionalni dio dekora na Poljudu i posao za vatrogasce.

To je kao trebalo probuditi Hajdukovce, ali umjesto toga dva puta je dva puta Dinamo krenuo u kontru, a Leko ustao s klupe i davao smjernice svojim igračima uz aut crtu. Kada je Hajduk izborio korner nakon prodora i šuta odličnog Sahitija, ponadali su se navijači Bijelih, no gosti su rutinirano odbili taj pokušaj.

Kada je Leko u igru umjesto Fossatija ubacio Nikolu Kalinića za posljednjih 20-ak minuta bio je to znak da želi dobiti utakmicu premda nekadašnji napadač reprezentacije nije u optimalnom stanju, ali može odlučiti utakmicu. Zaigrao je Leko na tandem Livaja/Kalinić što bude, nije imao šato izgubiti. Priliku je imao Dinamo, ali se u petercu ukazao Jan Mlakar otklonivši opasnost...




Tagovi

HajdukGNK DinamoDerbiHrvatska nogometna ligaHNLEmir SahitiIvan Leko

Ostale Vijesti