Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

Bijeli kut: Hajduk mora zaustaviti Petkovića i Kaneka, to je glavni zadatak koji ga čeka (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 17.12.23. | 08:15

Dva puta ove sezone Bijeli koji su jesenski prvaci svladali su Dinamo

Hajduk će u slučaju pozitivnog rezultata imati ugodne blagdane i prvenstvenu stanku koju je bez obzira na ishod Derbija završio kao jesenski prvak. Dinamo večeras s početkom u 17.15 sati (HTV 2, MAXsport 1) dočekuje Bijele koji imaju sedam bodova prednosti, ali vječni rival ima za odigrati još dvije zaostale utakmice iduće godine.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Naravno, koliko će Bijeli Božić biti lijep ovisi o rezultatu utakmice u Maksimiru u koju Splićani ulaze oslabljeni neigranjem ozlijeđenog Mihaela Žapera koji je donio puno toga dobroga momčadi s Poljuda. Povezao je Žaper posljednji red vezom i napadom, a onda se baš prije Derbija ozlijedio i očekuje ga se na terenu za početak priprema. Važna karika bio bi i Anthony Kalik koji je kod trenera Bijelih Mislava Karoglana počeo više i bolje igrati, međutim on je u Kranjčevićevoj protiv Lokomotive dobio treći žuti karton koji znači suspenziju od jednog susreta. Tako će Hajduk Žapera morati vjerojatno nadomjestiti s dvije 'šestice' – Nikom Sigurom koji će više biti posvećen defenzivi i napadački orijentiranog Rokasa Pukštasa koji je može pohvaliti da je već riješio jedan Derbi u Maksimiru.

Već od ranije nema ni Darija Melnjaka koji je operirao koljeno, pa lijevog beka igra Ismaël Diallo. Baš će zanimljivo biti vidjeti kako će se Diallo snaći u dvoboju i može li zaustaviti Takura Kaneka, u posljednje vrijeme Dinamovo najveće osvježenje na desnom krilu. 'Letećeg' Japanca trener Hajduka označio je kao profil igrača koji nikada nije vidio. Zaista, u posljednje vrijeme se igra momčadi Sergeja Jakirovića puno bazira na njegovim prodorima i ubačajima, a to je ono što Hajduk mora spriječiti. Kako će Emir Sahiti, junak prošlog Derbija u Splitu, vjerojatno na lijevo krilo i on će trebati pomoći u čuvanju Kaneka. Iako, od Sahitija će se više očekivati doprinos u napadu, neki ubačaj, udarac ili ulazak u prazan prostor kroz tranziciju.

No, ipak je glavna opasnost Bruno Petković koji su u potpunosti oporavio i ušao u formu te još 'zakovitlao' medijski prostor izjavom da je on 'gurnuo' Hajduk na prvo mjesto jer mu je Ivan Lučić u prvom kolu obranio kazneni udarac, ali je najavio da će Modri obraniti titulu što će sigurno dodatno motivirati Splićane jer oni žele trofej namijenjen pobjednicima lige nakon suše od 19 godina. Petković je nezgodan za čuvanje, izvlači se i prema sredini i onda razigrava, a u šenaestercu opasan, tako da bi trebalo biti posla za stopere splitske momčadi Filipa Uremovića koji je bio igrač Dinama te Zvonimira Šarliju.

Pod pretpostavkom da Hajduk istrči u sustavu 4-2-3-1, polušpicu bi igrao Filip Krovinović, premda se taj sistem lako pretvara i u 4-3-3. Od njega se očekuju udarci s distance, ubacivanje iz drugog plana te dobra suradnja s Markom Livajom koji je udarni igrač Bijelih, u stanju riješiti svaku utakmicu, a posebno je motiviran u velikima. Jedini poraz od Dinama Hajduk je od Dinama pretrpio u Superkupu kada je Livaja bio kažnjen na otvaranju sezone.

Dvojba koju možda Karoglan igra jest hoće li starter biti Leon Dajaku ili Yassine Benrahou, no prednost dajemo Marokancu koji s krila može ući u sredinu, ima dobar šut i prekid, a valja treneru poštivati i činjenicu da ga je baš on spasio poraza od Lokomotive pogotkom za 1-1 s kojim je stala serija pobjeda nepobjedivog Karoglana na klupi Hajduka.

Imat će Hajduk i brojnu podršku u Maksimiru, tri tisuće ulaznica za južnu tribinu u Splitu rasprodalo se u par sati, Torcida dolazi u velikom broju, a organizira i prikupljanje novca za vukovarsku djecu na ulazima.

Pobjeda njihovih ljubimaca bila bi im najbolji poklon pod bor za Božić, a ni bod ne bi bio loš, jer bi Hajduk zadržao plus sedam u odnosu na Dinamo koji pak ima imperativ pobjede, jer je nakon dugo godina lovac, a ne lovina.

Sudac je Patrik Kolarić iz Čakovca, pomagat će mu Bojan Zobenica iz Velike Gorice i Goran Pataki iz Đakova, a četvrti sudac je Dario Kulušić iz Šibenika. VAR sudac je Igor Pajač, a asistent VAR suca Vedran Đuraka - obojica iz Sv. Ivana Zeline. 

Hajduk (4-2-3-1)



Tagovi

HajdukMislav KaroglanMarko LivajaBruno PetkovićTakuro KanekoDerbiTorcidaHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti