REUTERS/Radovan Stoklasa
REUTERS/Radovan Stoklasa

BiH opet nema izbornika, bivši poručio: "Sretno u baražu"

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 23.06.23. | 15:29

Čelnici Saveza su Hadžibegiću zahvalili na radu i profesionalnom odnosu tijekom angažmana te mu poželjeli uspjeh u nastavku karijere

Faruk Hadžibegić više neće biti izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, potvrdili su u petak iz Nogometnog saveza BiH odluku koja je očekivana nakon iznimno loših rezultata što su ih Hadžibegićevi izabranici postigli u dosadašnjem tijeku kvalifikacija za EURO 2024. u Njemačkoj.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Jutros je obavljen razgovor između predsjednika NS BiH Vice Zeljkovića, direktora reprezentacije Zvjezdana Misimovića i Hadžibegića te je dogovoren sporazumni prekid suradnje s ovim stručnjakom", stoji u kratom priopćenju dostavjenom medijima iz sjedišta NS BiH u Sarajevu.

Čelnici Saveza su Hadžibegiću zahvalili na radu i profesionalnom odnosu tijekom angažmana te mu poželjeli uspjeh u nastavku karijere.

Hadžibegić se od javnosti oprostio preko svog Facebook profla:

“Sada, kada je i zvanično da u budućnosti neću više sjediti na klupi reprezentacije BiH, želim se zahvaliti svima, a posebno N/FSBiH, na ukazanom povjerenju.

Žao mi je što nismo uspjeli napraviti dobar rezultat, koji bi nam otvorio vrata Eura, ali uprkos lošem otvaranju kvalifikacija, šanse definitivno postoje.

Zahvaljujem se i stručnom štabu, svim članovima staffa, svim uposlenicima saveza, koji su mi sve vrijeme bili na raspolaganju, a posebno igračima, s kojim sam za kratko vrijeme stvorio izuzetno profesionalan, a istovremeno i porodičan odnos.

Odmah po završetku utakmice sam pred svim novinarima i javnošću, preuzeo odgovornost za poraz i nikada nisam ni pomislio okriviti igrače, kako su pojedini mediji prenijeli. Definitivno su neke od mojih izjava izvučene iz konteksta, pa želim i ovom prilikom pojasniti da su igrači, koji su igrali za BiH u ovom momentu, najbolje što mi imamo.

Novi selektor će naslijediti jedan homogen i posložen tim, sa nekoliko novih imena, te mu želim sreću u nastavku kvalifikacija i u baražu, koji nas očekuje.

Kada sam donosio odluku o tome da li ću prihvatiti posao selektora, vodio sam se isključivo srcem, a tako sam i radio. Isključivo srcem i zbog ljubavi prema svojoj domovini.

Zbog ljubavi prema BiH dogovorili smo i sporazumni raskid saradnje, te je BiH dobila još jednog vatrenog navijača.

Još jednom, na kraju, zahvaljujem se na svakom vidu podrške, za vrijeme mog mandata, a nasljedniku želim da MOJU BiH odvede na još jedno veliko takmičenje, jer ovi momci i naši navijači to itekako zaslužuju!”

Novi izbornik bit će određen naknadno, no to se sada postavlja kao pitanje koje treba hitno riješiti jer bosanskohercegovačku reprezentaciju u rujnu čeka nastavak kvalifikacija za EURO u Njemačkoj, iako su joj za plasman ostali tek matematički izgledi, jer je u četiri dosadašnja nastupa triput poražena.

BiH reprezentacija je odlično startala u kvalifikacijama pobijedivši u prvom kolu Island s 3-0 na domaćem travnjaku. No, uslijedili su gostujući porazi u Slovačkoj (0-2) i Portugalu (0-3). Nezadovoljstvo Hadžibegićevim radom kulminiralo je nakon ovotjednog poraza (0-2) od Luksemburga na domaćem terenu.

Nakon četiri kola reprezentacija BiH se nalazi na četvrtom mjestu u skupini J s tri boda. Vodeći Portugal ima maksimalnih 12 bodova, a Slovačka 10. Treći je Luksemburg sa sedam bodova. Plasman na EURO u Njemačku izborit će dvije najbolje reprezentacije iz svake od 10 kvalifikacijskih skupina koje će se pridružiti domaćinu natjecanja, a plasman će izboriti i tri reprezentacije kroz doigravanje prema plasmanu u Ligi nacija.

Tu će i reprezentacija BiH imati svoju priliku, jer je bila pobjednik svoje skupine, te ima zajamčeno mjesto razigravanju za jedno mjesto na Euru iz B divizije Lige nacija. Te su utakmice na rasporedu u ožujku 2024.

 Hadžibegić se na mjestu izbornika zadržao manje od šest mjeseci, jer je na tu poziciju postavljen u siječnju ove godine, kad je naslijedio bugarskog trenera Ivajla Peteva. Glavni favorit za njegova nasljednika je Mladen Krstajić, trenutno izbornik Bugarske.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.


(Hina)


Tagovi

Faruk HadžibegićBiH nogometna reprezentacijaKvalifikacije za Euro 2024

Ostale Vijesti