foto: Action Images
foto: Action Images

Barcelonin budući najbolji veznjak svijeta već je nezamijenjiv, a kod Koemana mu neće nedostajati ni ptičjeg mlijeka

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 30.10.20. | 10:43

Katalonski velikan svjestan je da je ovo tranzicijsko vrijeme idealno za ubrzan razvoj mladog supertalentiranog središnjeg veznjaka.

Španjolska mediji u utorak su donijeli tekst o novoj tinejdžerskoj uzdanici Barcelone. Pedro Gonzales Lopez, od milja Pedri, ima sve predispozicije za postati jednim od najboljih, ako ne najbolji centralni veznjak na planeti u narednih desetljeće i pol, pa i više.

Treneru Ronaldu Koemanu je jasno kako se ovdje radi o rijetkom talentu, a klub ga ne misli potratiti. Kao Nizozemcu, aktualnom treneru Barcelone veoma je jasna važnost razvijanja mladih igrača, a to je pokazao, između ostalih, na primjerima Nigela de Jonga, Donnyja van de Beeka i Matthijsa de Ligta, odnosno njihovoj inauguraciji u Oranju u vrijeme kad je Koeman vršio funkciju izbornika.

Zajedno s vršnjakom Ansuom Fatijem (razlika između datuma rođenja dvojice igrača je 25 dana) predoređen je za tvorca osovine koja će sijati strah među vratarima kako Španjolske, tako i diljem Europe. Mladi Pedri stigao je iz Las Palmasa sa svojih rodnih Kanara (konkretno, rođen je na Tenerifeu, a Las Palmas je na drugom otoku, Gran Canariji). Taj klub najviše pamtimo po tome što su u njemu dvije sezone od 1999. do 2001. proveli naš proslavljeni Vatreni Robert Jarni i trener Sergije Krešić.

Stručni dio katalonskog velikana na čelu s Koemanom planira davati obilnu minutažu Pedriju u narednom razdoblju, razvijajući tako njegov ofenzivne i defenzivne vještine, a pogotovo se to može reći u kontekstu činjenice da trener s Coutinhom nije dobio u potpunosti ono što je htio, uz svu dobru namjeru da Brazilca vrati na ispravan klub jednog od vođa igre velikog kluba. Ovako će tu ulogu, nadaju se na Camp Nou, preuzeti igrač doveden za ''nebitnih'' pet milijuna eura, iako bi Las Palmas u konačnici mogao inkasirati čak do 25 u slučaju da se određeni uvjeti ispune.

Koeman se već na treninzima zaljubio ne samo u čisti Pedrijev nogometni talent, već i za zrelost u donošenju odluka i procjene – karakteristike više svojstvene iskusnijim igračima. Prvi je start u početnih 11 imao protiv Getafea kad je oduševio, unatoč ''kostolomskim'' sklonostima igrača iz predgrađa Madrida (napose Josea Bordalasa, Pedrijevog ''flastera'', ali i Ericka Cabaca koji ga nije štedio prilikom jednog starta). U debiju će se posebno pamtiti ''zicer'' za Griezmanna kojeg je Francuz, kritiziran u zadnje vrijeme radi loše forme, promašio.

Protiv Ferencvaroša doživio je svoj debi u Ligi prvaka ušavši zadnjih pola sata, a to mu je bilo dovoljno za gol za 4:1, kao i začetak akcije za 5:1. Činjenica da je započeo El Clasico svjedoči o tome koliko već Koeman ima povjerenja u njega i u što zapravo očekuje da ovaj igrač, još u srednjoškolskim godinama, izraste. Iako je Barca izgubila veliki derbi na svom terenu, Nizozemac na njenoj klupi pokazao je staloženost i mladog španjolskog bodula postavio u početnu postavu i protiv Juventusa u Torinu. O tome kako je tu utakmicu odigrao svjedoči i činjenica da je očarao i talijanske medije koji su se o njemu raspisali, a bivšu as Stare dame Ckaudio Marchisio samo je uzviknuo:

„Kakav veličanstven igrač.“

No stručnjaci u Barci svjesni su da postoji jedna stvar koju trebaju razviti kod mladca, a to je fizička snaga. Cilj je čim prije maksimizirati njegov bogomdan talent, no on se nije prenio na tjelesnu komponentu i ne možemo reći da se ovdje radi o nogometnoj verziji Ziona Williamsona. A današnji nogomet je fizički više nego ikad.

Klub je razvio poseban plan treninga i razvoja fizičkih sposobnosti čime bi već u vrlo skoro vrijeme, unatoč godinama, dobijao duele s najgorim predatorima u redovima konkurentskih klubova. Već mu je kaljenje u Segundi u žuto-plavom dresu pomoglo, a baš je Juventusov Juan Cuadrado osjetio na vlastitoj koži prisutan potencijal Pedrija i u ovom segmentu igre. Ove godine igrača su veoma osjetljive i struka oko njega obvezana je veoma delikatno kontrolirati i nadzirati njegov razvoj. Još je debelo u dobi kad mišići, kosti i tetive rastu (u teoriji, čovjek može rasti do svojih 27 godina, iako je to rijetko u praksi). Slično vrijedi za poodavno ustoličenu zvijezdu Ansua Fatija, i nema razloga da ova dva nogometna safira ne siju ljubomoru kod navijača drugih nogometnih velikana već sad. Uživanje zvjezdanog statusa u nogometu, za razliku od alkohola, već odavno nema dobno ograničenje.



Tagovi

BarcelonaAnsu Fatimlade nade

Ostale Vijesti