Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL

Asanović svladao prvaka Afrike i plasirao se u finale (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 2min | sub. 16.07.22. | 09:44

U finalu će igrati protiv Nambije.

U finalu COSAFA Cupa, prvenstva Južne Afrike (regije) na kojoj je kroz povijest sudjelovalo 14 južnoafričkih nacija i sedam 'gostujućih', a koje se održava u Južnoafričkoj Republici (država) igrat će Zambija i Nambia! To i ne bi bila toliko velika vijest da izbornik Zambije nije proslavljenih hrvatski reprezentativac i trener Aljoša Asanović!

Zambia je finale izborila na spektakularan način, u polufinalu je s 4:3 svladala aktualnog afričkog prvaka Senegala. Doduše, Senegalci su igrali bez svojih najvećih zvijezda, samo s igračima iz domaće lige, ali pobjeda se piše. Kelvin Kampamba je doveo Zambiju u vodstvo u 18., Lamine Camara je izjednačio, a Spencer Sautu, Ricky Banda i Kampamba su trima pogocima od 36. do 64. minute doveli Zambiju do prednosti od 4:1, da bi Paul Valare Bassene (73.) i Moussa Ndiaye (90.) postavili konačni rezultat.

Prvenstvo Južne Afrike održava se svake godine od 1997. Najviše naslova ima Zimbabwe (šest), a Zambia i Južna Afrika po pet. Zambijin suparnik u finalu Nambia turnir je osvojila samo jednom (2015.).

Senegalu je ovo tek drugi nastup na turniru, prošle godine izgubili su u finalu od JAR-a, a ove će igrati za treće mjesto protiv Mozambika. Finale je na rasporedu u nedjelju.

Asanović je Zambiju vodio u sedam utakmica. Nakon pobjede i dva poraza u prijateljskim utakmicama, Zambia je kvalifikacije za Afrički kup nacija otvorila porazom od Obale Bjelokosti (3:1), ali je u drugom kolu svladala Komore s 2:1. Uslijedilo je prvenstvo Južne Afrike na kojem su prvo nakon boljeg rapsucavanja penala izbacili Botswanu, a sada i Senegal u golijadi sa sedam pogodaka.

(N.R.)


Tagovi

ZambijaAljoša Asanović

Ostale Vijesti