Reuters
Reuters

Arteta: "Svjesni smo naše realnosti"; Ten Hag: "Iziritiran sam, moramo mijenjati mentalitet"

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 23.01.23. | 07:55

Arsenal i Manchester United jučer su u Londonu odigrali fenomenalnu utakmicu s pet sjajnih pogodaka, preokretima, a Topnici su na kraju još jednom potvrdili da bi ovo mogla biti 'njih

Gol Edwarda Nketiaha u 90. minuti utakmice između Arsenala i Manchester Uniteda, njegov drugi na dvoboju i Arsenalov treći, mnogi su okarakterizirali kao gol vrijedan naslova prvaka. Arsenal ima 'samo' pet bodova prednosti (uz utakmicu više) od goropadnog Manchester Cityja, do kraja prvenstva ostalo je još 18 kola (Topnici imaju 19 utakmica), no Arsenal je ovim trijumfom još jednom potvrdio da je riječ o momčad koja uz Napoli igra možda i najdominantniji nogomet ove sezone.

Iako je Manchester United dobro parirao Topnicima, u trenucima se činilo da će utakmica završiti neriješenim, Arsenal je u samom smiraju dvoboja došao do zaslužene pobjede koja im je s psihološkog aspekta donijela više od dva boda. Donijela im je spoznaju da su dva teška kola, protiv Tottenhama i Manchester Uniteda, zaključili sa šest osvojenih bodova. Donijela im je spoznaju da su ove sezone uspjeli svladati i Liverpool i Chelsea i Manchester United i dva puta Tottenham... ostao im je još 'samo' taj Manchester City, s kojim će u idućih nešto više od 20 dana odigrati dvije utakmice, prvo na Ettihadu u FA kupu (27. siječnja), a onda i na Emiratesu u prvenstvu (15. veljače).

Ako do tog dvoboja na 'Valentinovo 2023' Arsenal svlada Everton i Brentford, onda će im utakmica protiv Manchester Cityja biti praktički meč lopta za naslov prvaka, prvi nakon 2004., odnosno 19 godina.

Jučerašnju utakmicu nisu obilježili samo preokreti i brojna uzbuđenja, već smo vidjeli i praktički pet sjajnih golova, od kojih su oni Marcusa Rashforda i Bukaya Sake bili izvanserijski. Rashford je doveo United u vodstvo nakon što je uzeo loptu, odigrao dupli pas s Brunom Fernandesom i u maniri Cristiana Ronalda iz doba prvog mandata u Manchesteru, sjurio se prema golu i opalio s 25 metara u sami kut.

Uslijedio je brzi odgovor Nketiaha nakon sjajne akcije Arsenala, a onda se u nastavku utakmice ukazao Saka. Primio je loptu na desnoj strani napada, izborio se za udarac i s 30-ak metara opalio u kut De Geinog gola. Možda se Španjolac mogao i bolje postaviti kod udarca, no to ne umanjuje majstorstvo Sakinog gola...

"Znali smo koliko nam pobjeda u ovoj utakmici znači, ne samo zbog rivalstva ova dva kluba nego i situacije na prvenstvenoj ljestvici. Uspjeli smo pobijediti, naše slavlje nakon utakmice pokazalo je koliko nam ovo znači. Nismo odustajali do zadnjeg trenutka. Moj gol? Najbolji kojeg sam zabio u karijeri, sigurno. Mogu reći da uživam u svakoj utakmici", rekao je Saka nakon dvoboja.

Zanimljivo, Saka je postao tek treći igrač u povijesti Arsenala koji je u tri utakmice u nizu zabio Manchester Unitedu. Prethodna dvojica bili su Freddie Ljunberg (1998.-2000.) i Thierry Henry (2000.-2001.)

Cijela atmosfera na Emiratesu nekako podsjeća na vrijeme kultnog Highburyja s početka stoljeća, kada je Arsenal praktički bio nepobjediv na domaćem terenu.

"Ne znam je li ikada bila bolja atmosfera na našim utakmicama. Osjećaj nakon pobjede bio je nevjerojatan, pogotovo jer smo cijelo vrijeme pritiskali. Očekivali smo da ćemo zabiti. Kasnije nam je pregledavanje VAR snimke dodatno otežalo situaciju, no potvrda gola samo je još naelektrizirala atmosferu. Bilo je posebno emocionalno i strastveno. Nakon što smo svladali Tottenham, kako smo odigrali ove dvije utakmice, zaslužili smo osvojiti svih šest bodova. Svjesni smo naše realnosti, no, i dalje je pred nama puno posla, moramo puno raditi, napredovati iz dana u dan", rekao je Mikel Arteta koji je nakon utakmice posebno pohvalio strijelce Saku i Nketiaha.

Na suprotnoj strani Erik Ten Hag bio je ljut nakon upisanog poraza. Kako i ne bi bio kada je njegova momčad odigrala vrlo dobru utakmicu, imala bod do same završnice dvoboja, a onda je ostala bez istoga. Pobjeda je United mogla u potpunosti vratiti Crvene vragove u igru za naslov, bod bi im ostavio nade, a s porazom su se od vrha udaljili na velikih 11 bodova zaostatka.

"Možda ćemo za par sati shvatiti da smo u dobroj situaciji, da jako dobro napredujemo, no trenutno sam jako iziritiran. Rekao sam igračima da želim da osvajaju trofeje, naslove prvaka. Moramo imati takav mentalitet. Jer, nemoguće je biti na nogometnom vrhu ako napraviš tri ovakve pogreške kod golova, posebno zadnjeg koji nam je oduzeo bod. U trenucima smo igrali odlično, no ovakve golove ne smijemo primati ako želimo djelovati na najvišoj razini. Već smo pokazali pobjednički mentalitet, no pred nama je još jako puno posla. Moramo nastaviti mijenjati mentalitet", rekao je nakon dvoboja Ten Hag.



Tagovi

ArsenalManchester UnitedPremier liga

Ostale Vijesti