REUTERS/Kai Pfaffenbach
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Argentinski mediji: „Oprosti Diego, danas je Messi postao najbolji“

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 18.12.22. | 21:19

Nema kraja sreći u Argentini nakon osvajanja Svjetskog prvenstva

"Zagrlite, vičite, isplačite. Svjetski smo prvaci u najuzbudljivijem finalu u povijesti. U finalu kakvo nitko ne može zamisliti“, počinje tekst u argentinskom Ole-u. Slave se junaci koji su danas stekli status božanstva u domovini. Dramatično finale riješeno je u borbi Messija i Mbappéa nakon izvođenja jedanaesteraca u kojem su pobjedu odnijeli Argentinci koji su pogodili sve, dok su Francuzi dva puta promašivali.

"Svjetski smo prvaci unatoč Mbappéu. Svjetski smo prvaci i bit će vremena za analizu jesmo li morali toliko patiti. Kakve to sad ima veze? Kakva je to razlika! Tu je ogromna Dibu Martínez , tu je svačija pjesma sa svima, zagrljaji među milijunima Argentinaca. Od Katara do La Quiaca. Od sjevera do juga i od istoka do zapada planete. Jer ako su svi htjeli da Messi pobijedi, on je to i učinio. Ako su svi sanjali da je ovo finale prilika za izlazak iz 36 godina čekanja, to se i dogodilo. Svjetski smo prvaci jer smo bolje odigrali finale. Čak i uz rizik da ga izgubite", nastavlja se u tekstu Olea nakon osvojenog Svjetskog prvenstva.

Posebno su istaknuli onog koji je danas ušao u vječnost, junaka nacije Lionela Messija.

„Primanje na mjestima gdje se nitko ne usudi i rješavanje kako samo on zna. Jer jedna od mnogih razlika između najboljeg od svih i ostalih je ta što on pokušava igre koje nitko ne pokušava, on vidi dodavanja iza leđa kao na početku drugog gola koja nitko ne vidi. Kada druge noge odlučuju o igri, osim dobrog ili boljeg dodavanja, neočekivane ideje, puta naprijed koji nitko ne vidi, izlaza u labirint suparničkih nogu, Leo drži ključ svih vrata.“

U drugom tekstu s naslovom 'Vječna slava, Messi' pišu kako je svijet danas pravednije mjesto.

„Slava Bogu, slava Mesiju. Sudbina, ona koja se toliko puta činila nemilosrdnom prema njemu, spremila mu je najbolju osvetu, sanjani dan, sanjano Svjetsko prvenstvo, posvećenje koje će biti vječno. Danas je Messi otišao u vječnost. Danas je zauvijek postao heroj onoga što su im od početka čuvali i onih koji su se kasnije pridružili. Danas Messi postaje najbolji igrač u povijesti, oprosti Diego.“

S njima se slaže i drugi najčitaniji argentinski dnevnik Clarin koji donosi tekst nakon finala s naslovom 'Pravedni Bog dao je Lionelu Messiju nagradu koju je zaslužio“.

„Postoji Bog u nogometu, osim Messija . Pravedan Bog, ali hirovit. Vrlo ćudljivo. Jest da je Messi zaslužio zatvaranje iz snova, iako je patio puno manje. Jer Reprezentacija je osamdesetak minuta igrala savršenu završnicu, sve dok Vrag (Mbappé) nije podvio rep: prvo s dva gola, a onda s još jednim. U najluđem i najspektakularnijem finalu u povijesti. Možda je Messijeva zadnja utakmica na svjetskim prvenstvima morala biti takva. Apsolutno nezaboravno. Zato suze, ludilo na kraju, trijumfalno izdanje s navijačima na stadionu i s cijelom zemljom tamo, tako daleko i tako blizu. Sve više nego zasluženo. Messi, duša ove momčadi svjetskog prvaka“, piše Clarin.

Podsjetimo, Argentina je osvojila treći naslov prvaka svijeta u uzbudljivom finalu s Francuskom. Nakon prvih 90 minuta bilo je 2:2, a Argentinu su u vodstvo doveli Messi (23. – 11m) i Di Maria (34.) u prvom poluvremenu, a onda je Francuze u samo dvije minute drugog poluvremena vratio u igru Mbappé (80., 81.). Borba dva klupska suigrača nastavila se i u produžecima. Prvi je zabio Messi u 109. minuti, a onda je Mbappé opet zabio s bijele točke u 118. i pobjednik se odlučivao u raspucavanju jedanaesteraca. Za Argentince su precizni bili Messi, Dybala, Paredes i Montiel, a kod Francuza su to bili tek Mbappé i Kolo Muani dok su Coman i Tchouaméni promašivali. (rv)


Tagovi

Lionel MessiArgentinaSvjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti