REUTERS/Albert Gea
REUTERS/Albert Gea

Ansu Fati je ‘san’ Mikela Artete, ali Xavija to ne zanima: “Imam puno vjere u njega, ali mora biti strpljiv”

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 01.04.23. | 11:44

Ozljede su ga malo usporile, ali u Barceloni nitko ne sumnja u njegove kvalitete.

Prije dvije godine se očekivalo da bi već danas Ansu Fati mogao biti legitiman kandidat za osvajanje Zlatne lopte. Kad se pojavio u prvoj momčadi Barcelone, a onda u svojim prvim nastupima oduševio kompletnu nogometnu javnost, nema osobe iz svijeta nogometa koja na Fatija nije gledala kao ‘sigurnu okladu’. Španjolac je imao sve, od brzine, završnice, driblinga pa sve do karizme van terena, djelovao je kao ‘kompletan paket’. Ali, onda su nastupile ozljede…

Krajem 2020. je ozlijedio menikus zbog čega je pauzirao 10 mjeseci, da bi onda po povratku na teren imao velike probleme sa zadnjom ložom koju je u dva navrata ozlijedio te je ukupno zbog toga izbivao s terena dodatna četiri mjeseca. Iako je posljednjih godinu dana na svojih ‘100 posto’, Fati je u međuvremenu izgubio status prvotimca i najveće mlade nade Barcelone, a sve to je ‘poguralo’ njegovog oca, ujedno i agenta, da krene pričati s drugim klubovima.

Spominjao se čak Real Madrid, neki su mediji vidjeli u Italiji, ali ipak se najviše piše o mogućem odlasku na Otok. Tamo ga, u sjevernom Londonu, raširenih ruku čeka Mikel Arteta. Ne skriva strateg Topnika da je Fati njegova najveća želja u nadolazećem prijelaznom roku, otočki mediji navode kako Arteta ‘sanja’ pojačanje kao što je Fati.

“Pitajte Xavija zašto Ansu ne igra. Ja vam ne mogu dati odgovor na to pitanje. Xavi želi da naprorno radi i Ansu naprorno radi. Kao otac, moram reći da sam razočaran”, rekao je Bori Fati, Ansuov otac, prije svega sedam dana.

“Jedino što želim reći je – dajte mu priliku! Zar ćete stvarno zaboraviti na Ansua sada kad se vratio?”, dodao je Bori.

No, Xavi nije netko na koga mogu utjecati agenti, roditelji, mediji. On zna što želi postići i kako do toga želi doći. Nije mogao ostati imun na priče o Fatiju pa je tako odlučio prekinuti sve priče o potencijalnom odlasku…

“Imam puno vjere u njega, želim da uspije kod nas. On je miran i fokusiran, na treninzima jako dobar. Razumijem njegovog oca, ali ne dajem tome veliku važnost. Ansu ima 20 godina, on mora biti strpljiv. Ovdje u Barceloni je velika konkurencija za pozicijama”, rekao je Xavi.

Inače, Fati je s Barcelonom ugovorno vezan do 2027. godine s tim da klub ima dodatnu dvogodišnju opciju. Kad je ‘zabljesnuo’, TM ga je (krajem 2020.) cijenio na 80 milijuna eura, dok je Fatijeva tržišna vrijednost danas ‘svega’ 35 milijuna eura. Ove sezone je u 38 nastupa u svim natjecanjima skupio tek šest pogodaka i tri asistencije, a ne ide mu u prilog ni to što Xavi sve više koristi Gavija na mjestu lijevog krila.

Fati, zasad, šuti i radi, ali ako se nešto ubrzo ne promijeni, ne bi bilo čudno da pokuca na vrata čelnih ljudi kluba i zatraži transfer. Arsenal čeka, s tim da bi se sigurno u utrku za Španjolcem ubacili i neki drugi europski velikani iako je zasad velika nepoznanica koliko bi Barcelona tražila za svojeg ‘wunderkinda’ ako bi ga kojim slučajem odlučila pustiti. Kad bi se ravnali po TM-u, Topnici bi 35 milijuna eura platili u roku od pet minuta, ali dojam je da bi odštetni zahtjev bio barem duplo veći. No, ako Artetu pitate, ni to nije previše. Uostalom, ako se moglo za Pepea dati 80 milijuna eura, onda se ista cifra može spremiti i za Fatija… (rv)



Tagovi

Ansu FatiAnsu FatiBarcelonaMikel ArtetaXavi Hernandez

Ostale Vijesti