REUTERS/Albert Gea
REUTERS/Albert Gea

Alvaro je Moratata nogometa, ali Nijemci imaju devet života – nada ostaje, ali dojam nije dobar!

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 27.11.22. | 22:07

Fenomenalni Alvaro Morata donio je prednost Furiji u ‘derbiju drugog kola SP-a’, ali je Füllkrug pogotkom u 83.minuti ipak uspio poništiti njemački boarding pass za Berlin. Furija je zaigrana, ali iznimno opasna, a kad svi ovi silni mladići još malo stasaju, ne bi bilo nikakvo iznenađnje da u narednom desetljeću Španjolci opet postanu prava velesila.

Spasili su se Nijemci! Poljubit će Hansi Flick u čelo Niclasa Füllkruga budući da mu je napadač Werdera pogotkom u 83. minuti još malo produljio boravak u Kataru. Španjolci su većim dijelom utakmice bili dominantni, sjajno je poentirao Morata za vodstvo u 62. minuti, izvrsnu partiju odigrao je i Olmo, ali na kraju će se i jedni i drugi morati zadovoljiti bodom. ‘Derbi drugog kola SP-a’ nikoga nije mogao razočarati, a puno više razloga za slavlje imaju Nijemci budući da im je ovaj bod ipak ostavio kakvu-takvu nadu da na kraju ipak izbore nokaut fazu.

Oba pogotka pogledajte OVDJE

Kad bismo morali davati ocjenu prvog poluvremena, to bi bila jedna čvrsta četvorka. Za peticu su nedostajali golovi, dok je svega ostaloga bilo na pretek. Španjolska je igrala kako Španjolska igra, u nekoliko navrata su u potpunosti sakrili loptu Nijemcima, kroz posjed tražili progresiju na terenu, a kad bi se Nijemci zgusnuli i kad pukotina golim okom ne bi bila vidljiva, onda bi se dugom loptom tražio Olmo.

Košarkaškim rječnikom, bivša zvijezda Dinama često je bila u ‘mismatchu’, duel njega i Sülea djelovao je kao da centar čuva playmakera pa je tako okretnost i hitrina ofenzivca Red Bull Leipziga dodatno dolazila do izražaja. Olmo je u prvih 45 minuta bio uvjerljivo najbolji igrač Furije, a najbliži pogotku bio je u sedmoj minuti kad je Neuer uz pomoć grede, što zbog svoje nevjerojatne kvalitete, a što i zbog dobre doze sreće, ipak ukrotio njegov udarac. Odapeo je Olmo iz koljena, bio je to sjajan udarac s oko 18 metara iskosa, ali do svojeg drugog pogotka na ovom SP-u ipak nije uspio doći.

U 27. i 33. minuti bivši dinamovac pripremio je dvije fenomenalne prilike za napadača Barcelone Ferrana Torresa. Prvi put je udarac zapeo u bloku, dok je drugi put Torres bio zamalo neprecizan, s tim da je i uspio zabiti, pogodak ipak ne bi vrijedio zbog zaleđa.

Nijemci su se na terenu pojavili tek oko 40. minute. U dva navrata je prijetio Rüdiger, prvi put baš u 40. minuti, ali je njegov pogodak glavom nakon filigranski precizno izvedenog prekida Kimmicha poništio VAR. Pet minuta kasnije, neposredno prije odlaska na 15-minuti predah, isti je igrač još jednom sjajno zaprijetio. Iz voleja, iskosa, kao da je klasična devetka, a ne centralni branič. Iako je udarac stopera Real Madrida bio izvstan, Unai Simon je ipak zadržao koncentraciju te je uspio neutralizirati njegov pokušaj.

Dojam je bio na strani Španjolaca, ali to ionako nije ništa novo kad oni igraju. No, ova Španjolska je mlada, poletna, puna elana. Pedri i Gavi u veznoj liniji, Olmo i Ferran u vrhu napada, s klupe su priliku čekali Fati, Pino, Williams… Ako se karijere navedenim igačima budu razvijale onako kako cijela nogometna javnost to predviđa, zar bi zaista bilo ludo reći da bi oni za četiri godine u SAD-u i Kanadi mogli biti glavni favoriti za naslov? Sada to još nisu, još su suviše zeleni, a to se vidi po velikom broju ‘poklonjenih lopti’ i pokojem nestašluku svih tih silnih ‘klinaca’.

Jedan takav ih je umalo koštao pogotka, instrukcija Luisa Enriquea je da se lopta ne ispucava, ali Simon je to možda malo predoslovno shvatio pa je tako u 56. minuti praktički dodao loptu u noge Kimmichu, ali je udarac veznjaka Bayerna s vrha 16-erca ipak otišao malo pored lijeve vratnice.

Kako je Olmo bio taj koji je najviše prijetio Nijemcima u prvom poluvremenu, Flick je odlučio Kehrera malo povući prema nazad te malo smanjiti njegove odlaske prema naprijed. Poslušao je svojeg izbornika stoper West Hama koji je danas igrao na mjestu desnog beka, ali Olmo je i dalje nastavio biti dominantan. I s malo i s puno prostora, Olmo je nevjerojatno opasan. On je sve samo ne ‘one trick pony’, prilagođava se svim suparnicima te ga taktička promjena kod Nijemaca nije poremetila. Uostalom, Olmo je upisao i (ne)popularnu predasistenciju kad je navukao igrača na sebe, loptu proslijedio do Albe koji je onda prizemnim dodavanjem potražio Moratu da bi on onda manirom rasnog strijelca u 62. minuti matirao Neuera. Vanjskim dijelom kopačke podigrao je loptu Morata, njegov udarac prošao je ‘kroz uši’ jednog od ponajboljih vratara 21. stoljeća, a iako je nerijetko bio osporavan te ga se stalno kitilo ne baš lijepim pridjevima i atributima, Morata je pokazao kako je pravi – Moratata nogometne igre!

Nijemci su propustili veliku priliku u 74. minuti kad je Musiala praktički bio u situaciji jedan na jedan sa Simonom. Mlada nada Bayerna tukla je snažno, čak i relativno precizno, ali je Simon poput mačke refleksnom intvencijom obranio njegov pokušaj. Šest minuta kasnije je Kimmich iz slobodnog udarca pokušao do ugroziti gol Simona, ali je taj pokušaj ipak završio u živom zidu.

Ostalo je za igrati još 10-ak minuta, mnogi su pomislili kako će Moratin pogodak ujedno biti i boarding pass za Nijemce prema Berlinu, ali onda se, praktički niotkud, pojavio napadač Werdera Niclas Fullkrug. Pleli su Nijemci mrežu oko gola Španjolaca, na kraju je lopta došla do Musiale koji si je pokušao stvoriti mjesta za udarac, ali je njegov for bio malo prejak. No, ne i za Fullkruga, koji je silovitim udarcem rasparao mrežu Španjolaca za izjednačenje.

Do kraja utakmice se rezultat više nije mijenjao što znači da su Španjolci napravili veliki korak prema nokaut fazi te da nada Nijemaca ipak nastavlja tinjati. Da su ostavili neki sjajan dojam, pa baš i nisu, ali svima je jasno da Nijemci imaju devet života. Morata je u 90.minuti mogao riješiti utakmicu, ali sekundu previše je čekao te je na kraju opasnost bila otklonjena.

Kako bila, ‘derbi drugog kola SP-a’ nije razočarao. Dvije nogometne filozofije, ali i dvije sjajne reprezentacije. Konačne odgovore u grupi u kojoj je naoko sve bilo unaprijed jasno dobit ćemo tek nakon posljednjeg kola što je za sve nepristrane najbolji mogući ishod…

Španjolska – Njemačka 1:1

Strijelci: 1:0 Morata (62., Alba), 1:1 Fullkrug (83., Musiala)

Stadion: Al Baty (Al Khor)

Glavni sudac: Danny Desmond Makkelie (Nizozemska)

Žuti kartoni: Busquets (Španjolska) Kehrer, Goretzka, Kimmich (Njemačka)

Crveni kartoni: /

Španjolska (4-3-3): Simon – Carvajal, Rodri, Laporte, Alba (82. Balde) – Busquets, Gavi (66. N.Williams), Pedri – Asensio (66. Koke), Torres (54. Morata) Olmo

Njemačka (4-2-3-1): Neuer – Kehrer (70. Klostermann), Rüdiger, Süle, Raum (87. Schlotterbeck) – Kimmich, Goretzka – Musiala, Gündoğan (70. Sane), Gnabry (85. Hofmann) – Müller (70. Füllkrug)



Tagovi

Njemačka nogometna reprezentacijašpanjolska nogometna reprezentacijaKatarKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti