Action Images via Reuters/Carl Recine
Action Images via Reuters/Carl Recine

Ako je Ole na burzi tko će preuzeti volan? Gomilaju se kandidati za izazov na Old Traffordu

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 21.11.21. | 16:06

Klupska uprava intenzivno razgovara s potencijalnim kandidatima

Prvi dio rekonstrukcije je gotov. Sve je završilo poprilično brzo. Ole Gunnar Solskjaer je nakon poraza njegovog Manchester Uniteda u gostima kod Watforda rezultatom 4:1 postao “bivši”. Kasno sinoć je to bila relativno sigurna glasina, jutros vijest koja čeka službenu potvrdu a potom nekada iza podneva i službena informacija. Nakon tri duge godine na klupi Crvenih vragova, legendarni norveški golgeter je dobio otkaz.

Dok se čekaju dubinske analize učinka, gdje je Oletovo najjače postignuće drugo mjesto u Premier ligi, uprava brže bolje traži novog stratega, Carrick i Fletcher nikako nisu dugoročna rješenja, pogotovo jer je pred nama napor mjeseca prosinca u kojem prvoligaši igraju sve više natjecateljskih susreta u domaćim i internacionalnim natjecanjima.

Od ranog jutra mediji slažu popise potencijalnih imena koja bi mogla biti spremna preuzeti vruću klupu na Old Traffordu. Iako je stanje u Uniedu loše, biti trener Crvenih vragova je poziv koji se u pravilu ne odbija. Neki od kandidata koje ćemo spomenuti su već otpisali mogućnost dolaska, no kako se često kaže, nikad ne reci nikad, pogotovo u nogometu gdje će financijski benefit novog trenera Uniteda biti itekako primamljiv bez obzira na pritisak i stress koji taj posao nosi.

Zinedine Zidane

Otkako je napustio klupu Real Madrida ovoga ljeta, legendarni Zizou je bez posla. Slavni Franvuz je rano u svojoj trenerskog karijeri dobio priliku voditi jedan od najvećih klubova svijeta, i svakako je opravdao to povjerenje osvojivši tri puta zaredom Ligu prvaka, prvenstvo Španjolske u dva navrata te finalno i Super kup. Nije Real pod Zidaneom (pogotovo u kasnijim fazama) izgledao uvijek bajno na terenu, no ono što je bila daleko najjača snaga Zizoua je njegova karizma. I sam je rekao kako je daleko od titule najboljeg taktičara među trenerima, ali kada savjete daje čovjek koji je u Realu kao igrač pokazao da je jedan od najboljih veznjaka ikada, straha nema.

Njegovim dolaskom u United, momčad s Old Trafforda bi dobila prijeko potrebni autoritet i “šampionsku” komunikaciju kakvu vidimo povremeno kod Ronalda. Moramo naglasiti kako Zidane nema čarobni štapić i njegov dolazak ne bi napravio zaokret ako uprava ne bi ispratila njegove prohtjeve kupovine i prodaje igrača. S druge strane, United je i dalje aktivan u Ligi prvaka, a ako Zidane nešto zna, zna igrati taj turnir. United nije trenutno zreo osvojiti neko veliko natjecanje, ali je Zidane taj koji bi ih ove sezone mogao odvesti najdalje, a dalje… što bude.

Mauricio Pochettino

Argentinac je i dalje na klupi PSG-a ali malo tko vjeruje da će dočekati kraj sezone. Čini se da se strateg nije najbolje pripremio na teške uvjete rada u Parizu, gdje se trener (prema riječima bivšeg im trenera Thomasa Tuchela) bavi igrom, igračima ali i njihovim privatnim životima. PSG trenutno osvaja bodove na individualnu kvalitetu, igra je debelo ispod očekivanog s obzirom na ove godine okupljeni roster, i samo je pitanje trenutka ili nenadanog kiksa kada će uprava svom treneru zahvaliti i potražiti novo rješenje.

Što bi njegov dolazak značio za Manchester United? Ako ništa, Pochettino sjajno poznaje Premier ligu (za razliku od Zidanea), no problem staranja nad igračima bi mogao ostati isti na novom radnom mjestu. United je prepun zvijezda, od kojih bi ga neke mogle u svlačionici dočekati nezadovoljne(Ronaldo u prvom planu) ali ima tu još frustriranih popuz van de Beeka koji od dolaska u Manchester broji prilike na kapaljku.

Što se stila igre tiče, Pochettinovi poletni Spursi su pred kraj mandata postali stvar prošlosti. Ono što je realnost ove sezone je prvo pronaći formu Jadonu Sanchu, poziciju van de Beeku, razgovarati s Ronaldom koji bi bez obzira na učinak nekada mogao otići i na klupu, a o obrambenoj propusnosti, Wan-Bissaki i pivot tandemu Fred-McTominay da i ne govorimo.

Luis Enrique

Iako izbornik španjolske reprezentacije izričito naglasio kako nema namjeru napustiti klupu Furije, slično je govorio i Xavi pa je na kraju potpisao za svoju Barcu. Španjolski strateg je navikao na tiki-taku i igrače koji takav nogomet znaju sprovesti. Nošen prpošnim klincima (Pedri, Gavi), Enrique je skoro pa savršeno posložio redove Furije (jedino što šteka je realizacija) pa ne vidimo razloga da Španjolac napusti svoje radno mjesto tik nakon potvrde kvalifikacije na Svjetsko prvenstvo.

Ono što bi Enrique donio Unitedu je svakako mogućnost dovođenja nekoliko kvalitetnih igrača. Pogotovo u obrani. Pau Torres igra sjajno u Villarealu i dresu reprezentacije, a kad pogledamo u kakvoj je formi Maguire, postaje jasno da bi problematični stoper pod Enriqueom lako mogao biti zamijenjen s nekim boljim rješenjem iz Španjolske. Isto tako, izbornik Furije je navikao na nagomilane krilne napadače i špice, što je definitivno jedan od problema s kojim se suočava United. Sancho je skupo plaćen da bi grijao klupu, Ronaldo jednostavno mora igrati jer inače ni neće igrati.

Erik Ten Hag

Za mnoge je on idealno rješenje iako će se klub morati dobrano namučiti da nagovori Nizozemca da napusti Ajax. U Amsterdamu je bivši trener Bayernove B ekipe omiljena ličnost. Njegovi Kopljanici su jedna od najatraktivnijih ekipa Europe, a mnogi pamte i polufinale Lige prvaka gdje im je prolaz oduzeo Lucas Moura hat-trickom usred Amsterdama.

Erik njeguje moderan nogomet, napredne metode rada i općenito ostavlja dojam nogometnog stručnjaka koji bi sigurno mogao pomoći Unitedu da pronađe privremeno rješenje na terenu do zimskog prijelaznog roka kada će klub morati u nešto ozbiljniju rekonstrukciju ekipe.

Ralf Rangnick

Njemački strateg koji je jedini do sad otvoreno rekao da je zainteresiran preuzeti klupu Uniteda. Bivši trener Leipziga, Hoffenheima i još nekoliko njemačkih momčadi. Izmislio je Keitu, Forsberga i Timu Wernera, ali je isto tako smislio koncept “trostrukog K”. Kapital, koncept i kompetencija su maksime kojih se slijepo drži ovaj stručnjak koji je spreman ući u projekt, ali je isto tako odmah naglasio kako ne namjerava biti privremeno rješenje. Trenutno obnaša sporednu funkciju u moskovskom Lokomotivu i svakako bi među spoemnutim trenerima trebao biti jedan od dostupnijih.


Sve u svemu, malo vremena i puno posla za sve od gore navedenih. Naravno, ako se odluče preuzeti United. Sretno im bilo.


Tagovi

Zinedine ZidaneMauricio PochettinoErik ten HagRalf Rangnick

Ostale Vijesti