REUTERS/Albert Gea
REUTERS/Albert Gea

Aguero bi mogao zadati kobni udarac Barci nakon odlaska u mirovinu

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 20.12.21. | 22:33

U nogometnu mirovinu otišao je s 33 godine

Sredinom prošlog tjedna argentinski napadač Sergio Aguero oprostio se od nogometa zbog problema sa srcem. U nogometnu mirovinu otišao je s 33 godine, a posljednji nastup u karijeri bio mu je proti Alavesa kad je osjetio bol u prsima, legao na travnjak i zatražio izmjenu.

Na prvu se činilo da je u pitanju obična nesvjestica, ali nakon toga mu je prvo preporučen odmor nekoliko tjedana, a na kraju je odlučio da će se umiroviti. Kako navodi madridski AS to vjerojatno neće biti jedini udarac za Barcelonu u ovoj priči. Poznato je da su Katalonci u financijskim problemima, a novi udarac na budžet mogao bi im zadati Aguero koji može tražiti višemilijunsku odštetu.

Radilo se o aritmiji koja je sjajnog napadača primorala da se oprosti ranije od planiranog pa bi Barcelona mogla snositi određene posljedice. Naime, kako tvrdi direktor na španjolskom Institutu za sport Aguero od Barcelone ima pravo tražiti naknadu "trajnog totalnog invaliditeta" prema španjolskom zakonu.

Taj iznos bi mogao rasti do 3 milijuna eura jer zavisi od detalja ugovora kojeg su imali napadač i katalonski klub. Isplata koja predstavlja neku vrstu invalidnine proizlazi iz cifre koja odgovara Aguerovoj polovini plate koja je iznosila oko pet do šest miliona po sezoni.

Zakon propisuje da se u ovakvim slučajevima "mora isplatiti najmanje šest mjesečnih isplata ako je povreda uzrokovana sportom, a sve to ne dovodeći u pitanje naknade socijalnog osiguranja na koje su imali pravo." To je naznačeno u članu 13. spomenutog zakona.

Prema riječima Tonija Roce, ključ za slučaj bi bio u dokazivanju tužitelja da je njegov invaliditet došao direktno iz sporta, a ne iz nekog drugog razloga. Odnosno, ako se povreda srca koja je primorala Aguera da se povuče zaista dogodila dok je igrao utakmicu ili trenirao sa Barcom. U ovom slučaju, to bi bio duel protiv Alavesa. Roca tvrdi da Aguero ima pravo na šest mjesečnih isplata u iznosu od 500.000 eura mjesečno, odnosno sve dok se ne stigne do iznosa od tri miliona eura.


Tagovi

Sergio Aguero

Ostale Vijesti