Matija Habljak/Pixsell (GNK Dinamo)
Matija Habljak/Pixsell (GNK Dinamo)

Ademi opet 'šestica', Ljubičiću palac gore, Boško Šutalo - pitanje je kad, kako spojiti Drmića i Petkovića?

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 27.06.22. | 12:52

Što smo saznali nakon prve Dinamove pripremne utakmice u Sloveniji?

Ne šeta Ante Čačić više s laptopom pod rukom, kako je to, tada moderno, činio prije 10 godina u svom prvom mandatu u Dinamu. I pokazivao brojke, točna dodavanja i driblinge, pokušao argumentirati novinarima zašto nisu u pravu u nekim svojim zaključcima. A to je znalo dovesti do širokih rasprava. Sad su dovoljni olovka i nekoliko zgužvanih papirića, ispisanih od vrha do dna u svim smjerovima. Nismo, naravno, mogli pročitati te njegove 'črčke', što je sve zapisao gledajući s klupe utakmicu protiv Shkendije.

Ali, mogli smo pročitati njegov rukopis na terenu. Prva je utakmica na pripremama, u jeku intenzivnih treninga, ona fraza o teškim nogama dobila je na vrijednosti. I izvoditi neke konačne zaključke nakon što smo vidjeli 22 igrača po 45 minuta, bilo bi neozbiljno. No, neke se stvari iz utakmice s klubom iz Sjeverne Makedonije mogu se analizirati i tumačiti kao izvjesne.

VELIKI POTENCIJAL, ALI I PUNO IGRAČA

Bilo je tih 90 minuta sasvim dovoljno da se potvrdi ona teza koja već dulje egzistira. Dinamo ima veliki potencijal u momčadi, Čačićev je izbor doista poput švedskog stola. No, isto tako, takav izbor zna biti i omča, više od 30 igrača u kadru nije ono što bi Dinamov trener želio, nije kadar s kojim se kreće u ozbiljne utakmice. A kad gledate koga prekrižiti, lako je zaraditi glavobolju… Nije čudno da je Čačić zakazao još jednu utakmicu, u utorak s Naftom, premda, teško da će mu i ona donijeti konačne odgovore.

@Pixsell@Pixsell

ADEMI OPET 'ŠESTICA'

Sudeći po ulozi koju je namijenio svom kapetanu, Čačić u Arijanu Ademiju ipak vidi 'šesticu' a ne 'osmicu'. Pogotovo kad igra u paru s Ljubičićem, tada je Ademi taj osigurač, a Ljubičić igrač sa slobodnijom ulogom. Ako je, pak, na terenu Mišić, onda će Ademi, kao i dosad, igrati ono što najviše voli, dolaziti iz drugog plana pred i u šesnaesterac. Mišić je prošle sezone bio među igračima koji su odigrali najviše (ukupno 50) utakmica, što je za igrača njegova profila i pozicije stvarno puno. Jedna od ideja još s kraja prošle sezone bila je da ga se malo poštedi, a dok on ne bude na terenu njegovu će ulogu preuzimati Ademi. Zbog iskustva i mirnoće.

LJUBIČIĆ ZASLUŽIO 'PALAC GORE'

Već je dvadesetak minuta bilo dovoljno za zaključak da je Dinamo doveo igrača koji bi mogao biti pojačanje. Naravno, za konačan zaključak trebat će vremena i utakmica, ali vidjeli smo energiju, vidjeli smo jedan jako dobar udarac, vidjeli igrača koji je racionalan, ne griješi, točan je u predaji lopte. U svakom slučaju, za svoju je premijeru zaslužio 'palac gore', ako tako nastavi, Dinamo će dobiti vrlo vrijednog i zahvalnog igrača na sredini terena.

TKO ZNA KAD ĆEMO VIDJETI BOŠKA ŠUTALA

Došao je s epitetom jednog od najvećih Dinamovih pojačanja (barem financijski), ali Boško Šutalo još se nije predstavio na samom terenu. I pitanje je kad ćemo ga vidjeti, kad će debitirati za Modre i biti nova snaga u važnim utakmicama. Naime, Boško je krajem prošle sezone operirao trbušni zid, zbog toga je propustio i U21 reprezentaciju. Ozljeda je to koja iziskuje oporavak, nekad i višemjesečni, pamtimo da je proljetos zbog sličnog problema izvan terena bio Luka Ivanušec. Gotovo sigurno nećemo Boška Šutala na djelu vidjeti niti u Superkupu, možda tek na startu europske sezone.

@Pixsell@Pixsell

ODLAZAK JOSIPA ŠUTALA BIO BI HENDIKEP

Bartol Franjić sigurno bi Dinamu bio koristan, no, njegov odlazak Ante Čačić ipak može prežaliti. Ali, ode li sad i Josip Šutalo, što je uvijek moguća opcija, Dinamov trener našao bi se u problemu. Nominalno, ima Theophilea, Perića, Lauritsena i Dilavera, kad se oporavi i spomenutog Boška Šutala, međutim, nije novost da je Josip Šutalo najsigurnija stoperska figura i da će, ostane li u Dinamu, biti najstandardniji prvotimac u zadnjoj liniji. Bez njega, Dinamo bi sigurno morao u potragu za nekim novim rješenjem.

POSTOJI LI OPET PROBLEM LIJEVOG BOKA?

Dok na desnoj strani uvijek korektno može odigrati Boško Šutalo, na lijevom boku Čačić trenutno ima samo Petra Bočkaja i Daniela Štefulja. Dok su Bočkajeve kvalitete neupitne, pogotovo u onom napadačkom dijelu, Štefulj nikako da se opusti i nametne, odigrao je i taj prvi dio dvoboja pod nekakvom kočnicom i u ofenzivnom dijelu ostao u sjeni vrlo dobrog Špikića na toj strani terena. Kad se sjetimo koliko je Dinamo zadnjih godina rotirao lijevih bekova, a još uvijek ne može biti posve spokojan.

KAKO SPOJITI DRMIĆA I PETKOVIĆA?

Drmić je svoje napravio, nakon samo 16 minuta u debiju zabio je gol. Bruno Petković, kapetan, odgovorio je u drugom dijelu sjajnom partijom. Asistencija, još pokoje vrhunsko dodavanje i prekrasan gol, koji nije u njegovom stilu, lijevom nogom s vrha šesnaesterca. Rijetko zabija s te udaljenosti, možda je radio na udarcu? Naravno, ne treba trošiti previše tinte na Petkovića, on nije enigma. Kad je takav, raspoložen i motiviran, onda mu nema premca, onda Čačić ima najveće pojačanje. Odlično radi na pripremama, ako ovakvo izdanje potraje, bit će to Petković za Katar. Jedino, doista bi bilo uzbudljivo vidjeti njega i Drmića u tandemu, iako, vidjeli smo i to na utakmici u Lendavi, Čačić nije previše sklon toj ideji. No, možda ga natjeraju da promijeni mišljenje.


Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoAnte ČačićpripremeGermanijak u Sloveniji s Dinamom

Ostale Vijesti