40 godina Poljuda: Ovo je pet najvećih utakmica na Ljepotici (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 12.09.19. | 19:26

Generacije su na njemu uzgojile i živjele ljubav prema bijeloj boji.

Prije točno četiri desetljeća prerezana je vrpca na najljepšem hrvatskom stadionu. Jedan od simbola Hajduka, Splita i Dalmacije primjer je ljepote u jednostavnosti.

Mediteranske igre 1979. mogu se okarakterizirati kao povod izgradnji, razlog je puno veći. Razlog je taj što veliki klub poput Hajduka ga svakako zaslužuje, a njegova ljepota samo je osobina kojom se uklapa u okolinu.

Stadion je djelo arhitekta Borisa Magaša, a osim Mediteranskih igara, vidio je još jednu veliku sportsku manifestaciju, Europsko atletsko prvenstvo 1990. Naravno, cijeli niz nogometnih utakmica za pamćenje, kao i glazbenih koncerata.

Ipak, prva asocijacija na Poljud je Hajduk i, u širem smislu, nogomet. Izdvojili smo pet najznamenitijih, najvećih, najprepričavanijih utakmica na splitskoj ljepotici, po raznoraznim kriterijima.

1980. HAJDUK – HSV 3:2

Zasigurno jedna od legendarnijih utakmica Hajduka uopće. U pitanju je uzvratna utakmice četvrtfinala Kupa prvaka. HSV je, bez pretjerivanja, tih godina bio jedan od najjačih klubova Europe, koji je uostalom tri godine kasnije, 1983., i osvojio naslov prvaka Europe. U to vrijeme su njegove boje branili igračine poput Kevina Keegana, Felixa Magatha, Horsta Hrubescha, našeg Ike Buljana, koji je u Hamburg došao upravo iz Hajduka, te pomalo vremešnog Franza Beckenbauera. U ovoj se utakmici najbolje ocrtavao trenerski genij zasigurno najvećeg hrvatskog nogometnog trenera ikada, Tomislava Ivića, te je Hajduk golovima Zlatka Vujovića, Boriše Đorđevića i Bore Primorca slavio veliku pobjedu. Bez obzira što nije prošao radi poraza od 2:1 u gostima. Veliki HSV je prošao dalje zahvaljujući više golova u gostima. Zanimljiv detalj s ove utakmice je da je Torcida na stadion donijela mrtvački kovčeg, te ga čak htjela unijeti na teren, no osiguranje je reagiralo i nisu u tome uspjeli.

1982. HAJDUK – DINAMO 1:2

Godina najpoznatija po legendarnom naslovu prvaka Dinama nakon 24 godine, ali samo čitajući ovaj članak može se zaključiti da je Hajduk ovih godina bio ''jak ko zemlja''. Izdvojili smo ovu utakmicu jer je u pitanju rekordna posjeta Poljuda od 55 000 ljudi. Naravno, ovakve brojke je danas nemoguće doseći u današnje vrijeme s obzirom da su baš sva mjesta sjedišta. Zlonamjerni bi rekli da je nemoguće iz nekih drugih razloga, odnosno da se kvaliteta domaćeg nogometa danas ne može uspoređivati s ondašnjim. Hajduk je ove sezone doživio više poraza na Poljudu nego u gostima, a dva najbolja strijelca kluba u sezoni bili su braća Zlatko i Zoran Vujović.

1984. HAJDUK – TOTTENHAM 2:1

Do danas je ovo možda najveći međunarodni uspjeh Hajduka. Polufinale Kupa UEFA protiv moćnih Spursa, a utakmica je poznata po klanju pijetla. Naknadno je zaključeno da je u pitanju greška jer se mislio da je pijetao simbol Tottenhama, dok je to zapravo tetrijeb. Bilo kako bilo, ptica je zaklana, a Hajduk je golovima Ivana Gudelja i Dušana Pešića pobijedio. Golom Hazarda Spursi su slavili u Londonu 1:0 i Hajduk je opet ostao kratak zbog gola u gostima. Pomalo nesretno, možda čak i tragično, Hajduk ostaje bez finala Kupa UEFA. No ni blizu kao što će se to dogoditi sarajevskom Željezničaru već sljedeće sezone.

1994. HAJDUK – ANDERLECHT 2:1

Uz 1984. ova sezona je kandidat za najveći uspjeh Hajduka u eurkoupovima, četvrtfinale Lige prvaka u sezoni 1994./1995. Pobjeda nad Anderlechtom je, uz onu u Bukureštu protiv superjake Steaue, bila ključna za prolazak grupe. Nenad Pralija je doveo Hajduk u vodstvo nakon što mu se lopta odbila na udarac po izvedenom udarcu iz kuta. Na 2:0 je povisio Darko Butorović nakon odličnog duplog pasa s Aljošom Asanovićem. Tako je Hajduk, u još ratom zahvaćenoj Hrvatskoj, donio malo veselja navijačima, te sa pet bodova nakon prva tri kola (tada se još za pobjedu dodjeljivalo dva boda) dao do znanja da ozbiljno misli. Tako je i bilo.

1995. HRVATSKA – ITALIJA 1:1

Morali smo dodati ovu utakmicu s obzirom da se radi o nesumnjivo najboljoj atmosferi i navijanju na domaćoj utakmici reprezentacije. Stotine komada papira ''ukrašavalo'' je poljudski travnjak, a ambijent neposredno nakon oslobođenja države bio je nevjerojatno nabrijan i naelektriziran. To ozračje je zbunilo i redatelja prijenosa, tako da su se reklame vrtile na nacionalnoj televiziji u trenutku dok je Francesco Toldo napravi prekršaj na Alenu Bokšiću za jedanaesterac, kojeg je Davor Šuker pretvorio u izjednačenje. Sve ovo zvuči pomalo nevjerojatno iz perspektive današnjeg međusobnog odnosa Hajduka i njegovih navijača/simpatizera sa nogometnim savezom i vrhuškom hrvatskog nogometa općenito.

(foto: HNK Hajduk)

 


Tagovi

Talijanska nogometna reprezentacijaHrvatska nogometna reprezentacijaDinamo ZagrebAnderlechtTottenhamHSVHajdukPoljud

Ostale Vijesti