Brad Penner-USA TODAY Sports
Brad Penner-USA TODAY Sports

Kraj jedne velike ere: Jim Boeheim napustio klupu Syracusea nakon 47 godina!

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 09.03.23. | 10:45

Po broju pobjeda u NCAA-u nalazi se na drugom mjestu, a ispred njega je samo Coach K.

Legendarni američki košarkaški trener, 78-godišnji Jim Boeheim odlazi s mjesta glavnog trenera sveučilišta Syracuse nakon čak 47 godina provedenih na toj poziciji. 

Boeheim je tijekom svog boravka na klupi Syracusea ostvario 1015 pobjeda, što je drugi najveći broj uspjeha u Prvoj diviziji NCAA-a, više od njega ostvario je samo veliki Mike Krzyzewski koji je od 1980. do 2022. godine vodio Duke do 1202 pobjede.

Boeheim je bio i pomoćni trener u reprezentaciji SAD-a dok ju je vodio Krzyzewski ka osvajanjima olimpijskih zlata u Pekingu 2008., Londonu 2012. i Rio de Janeiru 2016., kao i naslovima svjetskih prvaka u Turskoj 2010. te Španjolskoj 2014.

Upravo je Boeheim svojim radom pretvorio Syracuse u jedno od najboljih košarkaških sveučilišta u SAD-u, 2003. godine je osvojio i naslov prvaka NCAA s momčadi koju je na terenu predvodio Carmelo Anthony, još četiri je puta stizao do "Final Foura", a 35 puta je sa svojim momčadima osiguravao nastup u doigravanju. No, ovo je druga godina zaredom, a treća u posljednje četiri sezone kako će Syracuse propustiti "veliki ples" pa je postalo očito kako je Boeheim stigao do kraja puta.

Boeheim i Anthony, travanj 2003. Foto: REUTERS/Ray Stubblebine GMHBoeheim i Anthony, travanj 2003. Foto: REUTERS/Ray Stubblebine GMH

"Nema dvojbe kako naš košarkaški program ne bi bio sila kakva jest bez Jima Boeheima. On je uložio većinu svog života kako bi izgradio ovaj program i kultivirao generacije studenata-sportaša kako bi predstavljali svoje sveučilište s ponosom", kazao je rektor sveučilišta Kent Syverud.

Boeheima će na mjestu glavnog trenera zamijeniti njegov bivši igrač i pomoćnik Adrian Autry (51). Autry je igrao za Syracuse pod Boeheimom od 1990. do 1994. godine, a od 2011. je radio kao pomoćni trener u Boeheimovu stožeru.

(Hina)


Tagovi

NCAAMike KrzyzewskiSyracuse OrangeJim BoeheimCarmelo Anthony

Ostale Vijesti