Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Ivica Zubac EKSKLUZIVNO za Germanijak: "Bojan svaki puta daje sve od sebe, ali mu prolaze godine i žao mi je zbog njega da nismo uspjeli"

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 04.07.22. | 10:18

Košarkaš LA Clippersa bio je vidno utučen nakon poraza od Finske

Sve da je i Ivica Zubac pogodio ta posljednja dva bacanja i odveo Hrvatsku u produžetke protiv Finaca, teško je zamisliti scenarij u kojemu bi se nešto bitno promijenilo u domaćoj košarci. Patnja bi se samo produbila u nastavku kvalifikacija za SP 2023.

No, Zubac je, jasno, želio pogoditi oba kako bi sebi i suigračima dao šansu da se stigne do pobjede u riječkom Zametu. Ali već je prva iscurila iz obruča i Finci su mogli otvoriti šampanjac jer nije bilo vremena za ništa drugo.

Zubac je inače sjajan s linije penala, za jednog centra ima poprilično mekanu ruku. Tako je u NBA karijeri na 74,4 posto uspješnosti, dok je primjerice protiv Finaca gađao 3/7.

Ali daleko od toga da su njegovi promašaji presudili Damiru Mulaomeroviću i Hrvatskoj. Svjestan je toga i Zubac, koji je nakon utakmice bio vidno potišten. Kako nam je sam priznao u razgovoru nakon utakmice, ovo mu je jedan od težih momenata u karijeri, no to će ga samo potaknuti na još veći rad.

„Bila su mi ovo vrlo vjerojatno najbitnija bacanja u karijeri. Imao sam bitnih bacanja ove sezone u osnovnom dijelu NBA lige koja su donosila pobjedu, ali da, ovo su bila bacanja s najvećim ulogom u mojoj karijeri. Ušla i izašla je lopta, ali i prošlu utakmicu sam loše bacao slobodna... Nije mi to navika, uvijek sam dobro šutirao slobodna i ne znam što se dogodilo. Dugo je ljeto, morat ću raditi na tome, biti u dvorani i popraviti to. Nažalost, odvilo se u ključnom momentu, s najvećim ulogom, ali nije to presudilo utakmicu. Loše smo otvorili, ostavili smo im dosta otvorenih šuteva koje su oni pogodili, a mi smo promašili 13 bacanja. Ako se želi pobijediti ne može se to događati”, pričao nam je Zubac koji je teško pronalazio riječi. U toj završnici je bilo nevjerojatno puno pogrešaka, od spomenutih bacanja, do slabih odluka hrvatskih reprezentativaca i izbornika Mulaomerovića. Ali na koncu je Hrvatska dobila ono što je zamislila – Bojana na trici.

„Imali smo bacanja skoro svaki napad, dobili smo što smo željeli. A onda smo i dobili Bojanov šut koji smo željeli. Ja bih se svaki dan kladio na njega da će pogoditi taj šut. Imali smo 78:73 na minutu do kraja i u tom trenutku moramo ubiti utakmicu, odugovlačiti, pogoditi bacanja te im ne dati šansu da se vrate”.

No to se nije dogodilo i Hrvatska sada mora u pretkvalifikacije za iduće SP. S protivnicima kao što su Luksemburg i Cipar. Vrlo vjerojatno će Eurobasket, ako se uopće odluči zaigrati na njemu u rujnu, biti posljednje natjecanje na kojemu ćemo gledati Bojana Bogdanovića.

„Propustili smo priliku za odlazak na SP. Godine prolaze, Bojan daje sve od sebe svako ljeto i stvarno mi je žao što nismo bar za njega uspjeli. Imamo Europsko, imamo neku šansu, ali mi moramo puno više raditi i biti bolji. Sada ćemo imati više vremena za pripremu, bit ćemo spremniji”.

Puno se pričalo o tome da je premalo vremena za treninge, što je i izbornik Mulaomerović istaknuo u najavi ove dvije utakmice protiv Slovenije i Finske. No kako je nama, tako je i drugima. Zupca pitamo slaže li se on s tim da je najveći problem neuigranost, ili pak nešto drugo.

„Pa sigurno da je problem je što nemamo puno zajedničkih treninga, mi smo dobili dopuštenje da se priključimo tri dana prije utakmice i to je malo. Ne može se puno napraviti, i fizički je teže. Bojan i ja smo se dosta individualno spremali, ali druga je to priča. Velika je razlika između samostalnog rada i rada pet na pet. Nije samo nama tako, svima je isto i to nam nije nikakav izgovor. Moramo se spremiti u osmom mjesecu, nadam se da će ozdraviti ovi koji su sada bili ozlijeđeni i da ćemo napraviti neki rezultat koji se već jako dugo čeka. Ljudi u Hrvatskoj zaslužuju to i žao mi je što se ovako odigralo”.

Hrvatskoj je na koncu presudio taj sjajni Markkanen koji je stavio šut za pobjedu. Zubac je vodio teške bitke s njim tijekom utakmice.

„Markkanen je vrhunski igrač. Znam ga otkako smo imali 17, 18 godina. Igrali smo jedan protiv drugog u mlađim kategorijama i uvijek je bilo veliki talent i sada je sjajan. Ima bitnu ulogu u dobroj NBA momčadi (Clevelandu). Namučio nas je dosta, nema se što reći, on je sjajan košarkaš”.

Zubac je prije koji mjesec najavio kako želi medalju s Hrvatskom na Eurobasketu. Iz ove perspektive, to zvuči kao znanstvena fantastika...

„Ne mogu obećavati medalje, ali mogu obećati da ćemo tamo doći puno spremniji nego što je to sada bio slučaj. Da ćemo sve dati od sebe da nešto napravimo jer naredna dva ljeta nećemo imati ništa. Godine prolaze nismo ni mi mladi talenti, Hezonja, Žižić, Bender, Šarić, ja, mi smo stariji i stariji, ne trebamo se oslanjati na neku budućnosti i ono „bit će”, sada je to vrijeme. Kažem, medalju, posebno u ovom trenutku, ne mogu obećati, ali dat ćemo sve od sebe da ljudima donesemo dobar rezultat”.

Tako, eto, govori čovjek koji je nedavno potpisao ugovor s LA Clippersima vrijedan 33 milijuna dolara. I kojeg je pogodio ovaj poraz, kao i onaj protiv Slovenije. No niti s njim Hrvatska nije izgledala dobro. Je li riječ o playmakeru, ili nečemu drugom, vrijeme će pokazati. No, kako nam je i u ekskluzivnom razgovoru i Zubac istaknuo – našim najboljim igračima prolaze godine, i u budućnosti ćemo ih uglavnom, gledati preko tv-a Ako se nešto u međuvremenu ne promijeni...


Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijaIvica ZubacLos Angeles ClippersBojan Bogdanović

Ostale Vijesti