KACPER PEMPEL/Action Images
KACPER PEMPEL/Action Images

Hrvatska potučena, Brazil održao školu košarke Mršićevim odabranicima

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 30.06.21. | 21:55

U prvoj utakmici kvalifikacija za Tokio naša reprezentacija nije imala izgleda protiv Brazilaca

Hrvatska je poražena na startu kvalifikacija za Tokio, ne samo poražena nego je potučena jer je Brazil slavio s visokih 94:67.

U prvu utakmicu u Splitu nakon više od 22 godine hrvatska košarkaška reprezentacija ušla je pod očitim pritiskom. Na tribinama Spaladium arene okupilo se oko dvije tisuće navijača koji su sigurno očekivali bolji početak kvalifikacija za Tokio. Ali, Brazil predvođen Acom Petrovićem odmah je pokazao snagu , kvalitetu i iskustvo, prelako su Brazilci okrenuli utakmicu u za njih željenom smjeru.

U sedmoj minuti već su imali velikih plus 13 (23:10), loše je Hrvatska igrala u obrani, a napad je bio jalov. Dobro je u utakmicu ušao Roko Ukić s pet od 10 naših koševa dok je Bojan Bogdanović izgubio nekoliko lopti i promašio dva šuta. Ulazak Ante Žižića pokrenuo je naše, centar Maccabia ubacio je šest koševa u nizu pa se lakše disalo. Do prvog odmora prednost Brazila smanjila se na pet koševa, probudio se Hezonja početkom druge četvrtine pa smo nekako uhvatili priključak.

Potom je umjesto Hezonje ušao Bogdanović i odmah izgubio još jednu loptu, Brazilci su dvaput ubacili dva plus jedan pa nas je u kakvom takvom priključku tricom zadržao Marčinković. Ali, nije to bilo dovoljno protiv iskusnih Brazilaca koji su u 16. minuti otišli na plus 10 (37:27). Ipak, dobili smo uskoro pomoć od brazilskog izbornika, Aco Petrović je u svom stilu zaradio tehničku pogrešku, suci nisu bili oduševljeni njegovim prigovaranjem. Iskoristila je to Hrvatska za novi priključak, Ukić je zabio tricu a dvije minute prije poluvremena ukazao se Bogdanović, pogodio težak šut za 37:34. I naravno, dobio veliki pljesak s tribina. Ipak, radost je bila kratkog vijeka, previše se griješilo pa je Brazil do poluvremena tricom Hettsheimera opet otišao na dvoznamenkastu prednost 45:34. Odigrala je Hrvatska loših 20 minuta, naročito u obrani, a Brazilci su suviše iskusni da ne kazne svaki propust.

Treću četvrtinu novom tricom otvorio je snažni Hettsheimer, Bogdanović je izgubio još jednu loptu pa se činilo da nastavljamo u istom ritmu.

Tek uz pokoji bljesak poput blokade Hezonje na Caboclu iz čega je u kontri Žižić zabio dva plus jedan malo bi se razbudila publika, ali Brazil je bez problema držao dvoznamenkastu prednost. Razigrao se Caboclo, zabio tricu i potom zakucao pa je Brazil u 28. minuti opet imao plus 15 (61:46).

U posljednjoj četvrtini nije bilo dramatike, Ubrzo su Brazilci otišli na 20 razlike pa u 39. minuti i na ogromnih plus 30 (92:62), Hrvatska u ovoj utakmici nije imala ozbiljnu šansu.

Hrvatska:

Bilan 6, Hezonja 9, Ukić 13,Marčinković 3, Planinić Drežnjak 3, Babić, Rogić 2, Šakić 3, Žižić 9, Bogdanović 16, Jordano 3

 Brazil:

Santos, Luz 10, Benite 8, Huertas 6, Garcia 8, Varejao 11, Meindl 14, Dias, Mariano, Hettsheimer 20, De Paula, Caboclo 17

Piše: Vedran Pavičić

 


Tagovi

Kvalifikacije za Olimpijske igreOlimpijske igreAco PetrovićHKSHrvatska košarkaška reprezentacijaVeljko Mršić

Ostale Vijesti