Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Glue guy

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 30.08.22. | 18:30

Svaka vrhunska momčad treba imati jednog takvog na svom rosteru

Pogledamo li imena na papiru koja je danas sa sobom u Milano poveo Damir Mulaomrović, teško ćemo se sjetiti jače generacije unazad zadnjih desetak godina. Hrvatska košarkaška selekcija, međutim, ne ide na Eurobasket s nekim velikim očekivanjima, dobro nam je svima poznato iz kojih razloga.

Tu su, dakle, Bojan Bogdanović, Mario Hezonja, Ivica Zubac, Kruno Simon, pa i treći po redu naturalizirani Amerikanac, nakon Lafayettea i Drapera - Jaleen Smith, a tu je i Dario Šarić.

Nekako je dojam kako se košarkaška javnost treba podsjetiti na sve ono što o košarci zna potonji 28-godišnji Šibenčanin. Nije za zamjeriti, s obzirom da Darija na košarkaškim parketima nije bilo preko godine dana, a u reprezentativnom dresu i puno duže.

Ozljeda ligamenata koljena ga je poslala u ambulantu i na terapije umjesto u košarkašku dvoranu i postojala je određena bojazan kakav će Šarić biti kada se vrati na parket.

A sada vidimo da je popularni Šiši u poprilično dobroj formi s obzirom na okolnosti. O njegovoj motivaciji, pak, ne treba ni lamentirati.

Za Darija je najbitnija činjenica da igra bez ikakvih ograničenja, koljeno je zdravo i to mu daje sigurnost da pruža sve ono što zna i može. A može i zna puno.

„Dario je naš čovjek“, rekao je superstar Phoenixa i Darijev klupski suigrač Devin Booker uoči prve utakmice finala 2021.

„On je naša energija u svlačionici i vi to ne možete vidjeti, ali svi ga volimo“, dodao je Booker.

Isaiah J. Downing-USA TODAY SportsIsaiah J. Downing-USA TODAY Sports

Početkom kolovoza kada je okupio reprezentativce Mulaomerović je ustvrdio:

„Šiši izgleda odlično, smršavio je, dobro izgleda i željan je. On je imao dosta veliku pauzu, ali to nije samo košarkaško pitanje, Šiši je bitan zbog atmosfere u svlačionici jer on je sjajan za to okruženje, a jasno i talent koji on posjeduje je ogroman“.

Bek Sunsa i šef domaće selekcije su dobro upoznati s Darijom, njegovim karakterom i načinom na koji on vidi košarku. Možda se neće svi složiti s tvrdnjom da, čisto košarkaški gledano, Šarić zna vjerojatno najviše košarke od svih igrača u ovoj reprezentaciji.

U američkoj sportskoj terminologiji postoji izraz „glue guy“, a važi za igrača koji svojim jedinstvenim košarkaškim karakteristikama i doprinosom na parketu ojačava svoj sastav. Onaj koji nije nužno najbolji košarkaš u momčadi niti njen najvažniji član, već onaj koji cijelu momčad povezuje u cjelinu, na parketu i svlačionici.

Danas bi to primjerice bio Golden Stateov Draymond Green, koji radi sve one „male stvari“ na terenu koje su potrebne momčadi da postane šampionska.

Takvog Darija Hrvatska itekako treba. Trebaju ga i Sunsi u kojima, doduše, nema toliko važnu rolu, kao što ju ima kod Mule. Vidjeli smo to i u ovih proteklih mjesec dana.

OK, dovođenje Jaleena Smitha je sigurno ojačalo akcije domaće selekcije – Smith se igrački i karakterno uklopio, donio je mirnoću na lopti, poene, te dosta dobru obrambenu igru.

Foto: HKSFoto: HKS

No sa zdravim Šarićem je to ipak drugačija priča. Teško je, nakon svih ranjavanja u proteklim godinama, točno procijeniti koja je realna snaga ove generacije, to ćemo doznati protiv Grka i Talijana u skupini i sasvim je jasno da Hrvatska nije na popisu pretendenata koji stoje u redu za kolajne, ali jedan vrhunski rezultat bi mogao razdrmati učmalost koja vlada oko košarke.

I zbog toga se istraumatizirani navijači ponovno nadaju. Bez obzira što su bili toliko puta izigrani. I razočarani.

Dovoljno je prisjetiti se onog okršaja sa Srbima u Riju. Tijesan dvoboj otišao je na stranu srpske reprezentacije, a taj poraz je psihički dotukao upravo Šarića. Šibenčanin je bio neutješan nakon utakmice, istaknuvši da je zakazao na cijelom turniru. A te 2016. je Hrvatska zadnji put igrala baš dobru i kompetitivnu košarku.

Slijedi li nam na predstojećem Euru katarza? Uistinu bi bilo nezahvalno tako nešto najavljivati ili prognozirati. Puhanje i na hladno, znate već.

Šarić je u tih šest godina odrastao. Izgradio si je ime u NBA ligi, a ove će se sezone boriti za novi ugovor. S igrama kakve trenutno prikazuje to ne bi trebao biti problem.

Osobito s igrom kakvu je prezentirao protiv Slovenaca protiv kojih se, čini se, dodatno nabrusio. U porazu od susjeda zabilježio je 18 poena (šut 7/12, trica 4/7) i uhvatio je šest skokova. Iako nije poznat po atleticizmu u par je navrata hrabro iskočio na Luku Dončića i uspio ostati ispred njega.

Razigravao je momčad s visokih pozicija i davao sve od sebe u obrani. I prije ovoljetnih priprema je najavio kako je motiviraniji no ikad. Šišijev entuzijazam je zarazan i poput virusa se proširio svlačionicom. Iako i Bojan i Simon imaju nešto za reći na tu temu…

Baš njih dvojica igraju možda i zadnje utakmice za Hrvatsku. Nema više popravnih i „dogodine ćemo“ priča. Jer, Hrvatska će, bez obzira na promjene u Fibinim kvalifikacijama, teško do Pariza 2024. i puno je izglednije da će iduće veliko natjecanje biti Eurobasket 2025. Trebao bi to, stoga, biti posljednji ples Babe i Đuksa, koji će zajedno s Darijom i Hezonjom u novi pokušaj.

Sve malo podsjeća na olimpijski kvalifikacijski turnir u Torinu u koje smo ih poslali kao glinene golubove. A oni uzvratili odlaskom na Igre.

Ovog puta se na medalju ne računa. Ovog puta je cilj malo drugačiji, a kriteriji niži – valja potvrditi da ne pripadamo u krug momčadi koje igraju kvalifikacije za kvalifikacije.

I baš zbog toga nam je potreban „glue guy“ poput Šarića. Da nas poveže na terenu, ali i van njega.

Možda nije savršena inačica tog "čovjeka-ljepila", jer ponekad se u njemu zna probuditi onaj nervčik koji mu "glavu" izbaci iz utakmice, ali što je stariji, manje mu se događaju takve stvari. Darijeve kvalitete treba cijeniti, a one će nam itekako značiti na Eurobasketu.


Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijaDario ŠarićBojan BogdanovićMario HezonjaDamir MulaomerovićKruno Simon

Ostale Vijesti