Carmen Mandato/POOL PHOTOS-USA TODAY Sports
Carmen Mandato/POOL PHOTOS-USA TODAY Sports

Zubac u NBA-u nije igrao s boljim dodavačem: Zdravi John Wall gura Clipperse u red prvih kandidata za titulu

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 29.06.22. | 19:00

Hrvatski centar mogao bi profitirati dolaskom 31-godišnjeg razigravača

Obično postoji logika iza nekog NBA trejda, pa ma koliko neobičan bio nama vanjskim promatračima, na gornjim etažama klubova netko uvijek ima svoju računicu.

Možda igrač ulazi u svoju zadnju godinu ugovora i ima namjeru otići pa ga se klub odluči riješiti. Možda je slučaj da momčad želi odmah pobjeđivati pa razmijeni mladog igrača u razvoju za veterana koji donosi instant poboljšanje. Ponekad se mladi igrač ne snađe u novom okruženju pa je trejd jedina opcija kako se ona famozna kemija ne bi pokvarila.

No kada je u pitanju trejd Ivice Zupca iz Lakersa u Clipperse, onda se čovjek jedino može zbunjeno počešati u glavi. U veljači 2019. Lakersi su odlučili da će hrvatskog centra, koji tada još nije napunio niti 22 godine, razmijeniti za Mikea Muscalu. Čak je i tada taj posao bio predmet podrugljivih komentara, a pogotovo je iz današnje perspektive doista teško dokučiti zbog čega su se Lakersi odlučili preseliti Zupca u susjedno dvorište.

Jer, gotovo tri i pol godine kasnije, Zubac je upravo potpisao trogodišnji ugovor vrijedan 33 milijuna dolara, startni je centar jednog od glavnih konkurenata za naslov i upravo je zaključio svoju najefikasniju NBA sezonu.

Očito je kako su Clippersi prošli dosta dobro u ovom poslu, a vjerojatno niti Zubac nije želio dodatno ižmikati džepove svojih poslodavaca jer se dobro osjeća u LA-u.

Zubac se osim igrački, potvrdio i svojom durabilnošću, u zadnje tri sezone je zabilježio dvije sezone sa 72 utakmice, dok je u prošloj odigrao 76.

„U zadnje četiri sezone Zu je bio stup naše momčadi, bio je izdržljiv i mogli smo se pouzdati u njega. Uzbuđeni smo što ćemo kao klub rasti zajedno s njim“, rekao je predsjednik kluba Lawrence Frank.

Zubac je i igrač s najdužim stažom u aktualnom sastavu Clippersa, doživio je kompletan redizajn rostera, kao i promjenu trenera.

Ovog ljeta u Clippersima ipak ne bi trebalo biti toliko prometno. Većina igrača je pod ugovorima za sljedeću sezonu, a osim Zupca je produžen Robert Covington (na dvije godine), dok je dogovoren dolazak Johna Walla. U idealnom scenariju Clippersi bi još mogli vratiti Nicolasa Batuma, što ih uz zdrave Kawhija Leonarda i Paula Geogrea stavlja u red prvih kandidata za titulu.

Međutim, najzanimljiviji je dolazak Walla iz Houstona. 31-godišnji razigravač se odrekao 6,5 milijuna dolara od svog ogromnog 47,4 milijuna vrijednog ugovora za narednu godinu kako bi preselio na adresu u Los Angelesu.

Wall je u svom najboljem izdanju bio ponajbolji playmaker lige, nevjerojatne brzine i širokog raspona dodavanja, a te vrline bi trebale komplimentirati i Leonardu i Georgeu, pa i Zupcu.

Međutim, problem je što nitko ne zna u kakvom je stanju. U zadnje četiri sezone je odigrao tek 72 utakmice, što zbog ozljeda, što zbog nevoljkosti Houstona da ga se koristi u igri.

Dakle, tek treba vidjeti koliko može Wall, ali i dalje se treba respektirati njegove brojke - radi se o igraču koji u NBA karijeri ima prosjek od 19,1 poena, 4,3 skoka i 9,1 asistencije, a punokrvni playmaker je baš ono što je doktor preporučio Clippersima.

Od njegove igre bi mogao profitirati i Zubac, budući da je Wall igrač koji nije poznat po sebičnosti - Zubac u svojoj NBA karijeri nije igrao s boljim dodavačem.

A to sve, jasno, ako Wall bude barem na gornjoj granici svojih mogućnosti. U tom slučaju, Clippersi bi mogli kompletirati veliku trojku.


Tagovi

NBALos Angeles ClippersIvica ZubacJohn WallPaul GeorgeKawhi Leonard

Ostale Vijesti