ZORAN ČUTURA: Ključ za Hezonjin preporod je - strpljenje

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 14.02.18. | 12:24

Uvijek je zanimljivo malo analizirati brojke – makar se treba držati i stare izreke prema kojoj je statistika poput bikinija, skriva ključne stvari. No, eto, ove bi brojke ipak trebale sugerirati da će Hezonja opstati u NBA, ako bude imao sreće – u organizaciji koja će pokazati strpljenje kakvo Orlando nije imao.

Već sam se bavio Mario Hezonjom i njegovom NBA karijerom, a ne volim se ponavljati. Pa  time već neko vrijeme imam problem, ali bio sam svjestan toga da ću ponovo morati pisati o njemu. No, ovom prilikom intonacija teksta bit će potpuno drugačija… Pretpostavljam da sam zadnji tekst o Hezonji pisao tamo tijekom studenog, kad je Orlando objavio da neće aktivirati opciju četvrte sezone Hezonjinog ostanka s organizacijom. Time na kraju ove sezone postaje slobodan igrač, 'free agent', bez ikakvih ograničenja. Tad, početkom sezone, bio je uglavnom zakovan za klupu, a i onda kad bi se pojavio na terenu – stvari nisu bile bajne. Nikako nije uspijevao naći ritam, šutirajući ispod trideset posto s perimetra. Tko će obratiti pozornost na takvog free agenta kad dođe vrijeme za traženje nove sredine? Otpisao sam ga, prekrižio njegovu NBA karijeru, a vjerojatno sam ponešto i naricao nad time – jer smatram da tjelesnim kapacitetima itekako pripada u NBA. Ipak, vrlo brzo sve se preokrenulo u Hezonjinu korist, i sad se već ozbiljno može razgovarati o krivoj procjeni Orlanda.

> PROČITAJTE SVE TEKSTOVE ZORANA ČUTURE ZA GERMANIJAK

Kako to obično biva – dok nekima nije smrknulo, Hezonji nije svanulo. Orlando je sredinom prosinca ostao bez ozlijeđenih Aarona Gordona, Jonathana Isaaca i Terrencea Rossa, i Hezonja je morao igrati jer nije imao tko drugi igrati. Tko će ga znati, možda je baš otpisivanje sa strane Orlanda bio onaj prijelomni trenutak u kojem je počeo razmišljati na drugačiji način, u kojem se oslobodio obaveze i počeo igrati za sebe i svoju NBA budućnost. Doduše, i dok nije bio na ovoj razini, bio je pun samopouzdanja. Ili je barem tako djelovao. A Amerikanci takav stav obožavaju, i mislim da neću pretjerati ako konstatiram da je s vremenom postao ljubimac lokalnih medija. Dečko ima manire, i jednostavno se zna ponašati pred kamerom, i zna što kad treba reći u mikrofon. Znao je to i dok se mučio – što se često događalo u ove dvije i pol godine. 'To ništa bitno neće promijeniti, i dalje ću raditi na svojoj igri, i dalje ću ulaziti s istim mentalitetom, pokušavajući postati sve bolji i bolji igrač', rekao je nakon što je saznao da četvrtu NBA sezonu neće igrati u Orlandu.

> Hezonja je najbolji igrač Orlanda u veljači, a brojke to dokazuju

Sve mu se otvorilo 9. prosinca, baš tog datuma. U porazu od Atlante igrao je 31 minutu, i od tada je stalan u rotaciji Magica, rijetko se spuštajući ispod dvadeset minuta. To je sada već velik uzorak, u međuvremenu je odigrano 29 utakmica, i može se govoriti i o tome da je Hezonja našao svoje mjesto pod suncem. Ako je početkom tog niza morao igrati zbog ozljeda unutar momčadi, u međuvremenu je minutažu – zaradio i zaslužio. Bilo je tu, naravno, i boljih i lošijih utakmica, njegovih boljih i lošijih izdanja i učinaka, gledajući tih 29 utakmica kao cjelinu Hezonjine brojke su daleko od spektakularnih, ali su i daleko bolje od brojki tijekom prve dvije sezone i na početku treće. No, nije stvar samo u brojkama, stvar je i u boljem prihvaćanju i razumijevanju igre. Barem onakve igre kakvu od njega žele i očekuju oni koji su ga i draftirali kao peti izbor. 'Nešto bolje razumije svoje obrambene obaveze, čita igru. A u napadu ulazi u realizaciju bez puno problema s izgubljenim loptama i ima dobre izbore. Očito je da se ugodnije osjeća na terenu ', komentirao je trener Frank Vogel Hezonjinu transformaciju.

Ključ bi bio – strpljenje. Hezonja napokon pokazuje strpljenje i u fazi obrane i u fazi napada. Nije mu lako u ulozi 'četvorke', visokog krila (što igra većim dijelom…), jer mu je prirodna pozicija krilo – drugi bek i nisko krilo praktički su simetrične pozicije. No, malo pomalo je naučio kako se u obrani boriti s višim i jačim suparnicima, dok je napad manji problem, jer tog višeg i jačeg suparnika stalno izvlači van, i – ako ga ne isprati – šutira ili – ako ga isprati – pobjeđuje ga driblingom jer je brži. Upravo je takav način igre trener koristio kao taktičku prednost svoje ekipe. 'Bio je svijetla točka momčadi dok smo se mučili s ozljedama', dodao je Vogel. No, za takve je komplimente ipak malkice prekasno, jer su i jedna i druga strana itekako svjesni činjenice da se suradnja približava kraju. Rok za razmjene je prošao prije nekoliko dana, Orlando nikome nije uspio 'uvaljati' ističući Hezonjin ugovor – a takve su situacije uvijek izazovne za organizacije koje imaju problema sa 'salary capom' - i taj će brak iz interesa potrajati do kraja sezone…

Pokušat ću se poigrati brojkama kao konačnim argumentom u Hezonjinu korist. Orlando u tom periodu ima skor 7-22. U devetnaest utakmica, od 29 igranih nakon 9. prosinca, Hezonja je bio dvoznamenkast, od toga je četiri puta išao do dvadeset i više poena – maksimalno do 28. Usporedbe radi, Bojan Bogdanović – kojeg uzimamo kao NBA igrača stabilnog statusa – u posljednjih 29 utakmica Indiane je tri puta išao preko 20 poena, maksimalno do 29. Indiana je – valja naglasiti – ipak jača i kompetitivnija momčad od Orlanda, na sigurnom putu u doigravanje. S tim da Bogdanović ima nešto bolji postotak realizacije, neznatno veći. Uzmimo, recimo, za usporedbu i Bogdana Bogdanovića, koji je statusom 'rookie', iako je dvije i pol godine stariji od Hezonje. On igra u Sacramentu, koji ima usti omjer kao i Orlando (18-38), to su momčadi s najmanje pobjeda u NBA. I, usput, upravo je toliko bolje plaćen od Hezonje ove sezone – dva i pol puta. Bogdan je, dakle, u posljednjih 29 utakmica Kingsa dva puta išao preko dvadeset, a postotak realizacije mu je za nijansu lošiji od Hezonjinog. Uvijek je zanimljivo malo analizirati brojke – makar se treba držati i stare izreke prema kojoj je statistika poput bikinija, skriva ključne stvari. No, eto, ove bi brojke ipak trebale sugerirati da će Hezonja opstati u NBA, ako bude imao sreće – u organizaciji koja će pokazati strpljenje kakvo Orlando nije imao.

(Foto: Action Images)


Tagovi

Mario HezonjaizdvajamokolumnaZoran Čutura

Ostale Vijesti