Život leti kapetane! Sretan ti rođendan!

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 22.10.15. | 11:36

Legendarni kapetan hrvatske reprezentacije i najbolji hrvatski košarkaš svih vremena Dražen Petrović, na današnji bi dan 22. listopada proslavio 51. rođendan.

Dražen je rođen 22. listopada 1964. godine u Šibeniku, a život momka zaraznog osmijeha i nevjerojatnog talenta je tragično prekinut u automobilskoj nesreći u lipnju 1993. godine kada je imao nepunih 29 godina, na vrhuncu sportske karijere.

A uspomena na košarkaškog Mozzarta niti danas ne blijedi. U Zagrebu je u njegovu čast 2006. godine otvoren muzej i Memorijalni centar Dražen Petrović, a Hrvatski olimpijski odbor je te godine ustanovio nagradu s njegovim imenom.

U Šibeniku je 2011. na Baldekinu otkriven brončani Draženov odljevak akademskog kipara Kažimira Hraste, koji prikazuje košarkaša u njegovoj prvoj fazi karijere kako sjedi na klupi s košarkaškom loptom među nogama, kao i Spomen muzej u Draženovom stanu.

Dražen je kao igrač 1992. godine dobio Državnu nagradu za sport 'Franjo Bučar', a deset godina kasnije posthumno za životno djelo. Te 2002. godine uvršten je u Košarkašku kuću slavnih.

A 13 godina je počeo igrati košarku u rodnom Šibeniku. Dvije godine kasnije je zaigrao u prvoj momčadi na Baldekinu, a 1984. godine nakon nastupa za reprezentaciju bivše države seli u Cibonu. U Zagrebu je proveo četiri godine i uslijedio je odlazak u Real Madrid. Po dolasku u Španjolsku je osvojio domaći naslov, Kup i Kup pobjednika kupova, postigavši u jednom finalu nevjerojatna 62 koša.

Dobio je titulu najboljeg europskog košarkaša i logičan slijed bila je najjača košarkaška liga svijeta - NBA. Njegova nova momčad je 1989. godine bila Portland u kojem je nakon 'grijanja klupe' poslije dvije godine otišao u New Jersey Netse i postao jedan od vodećih šutera NBA lige.

U prerano prekinutoj karijeri je bio prvak svijeta i Europe. Dvaput je osvajao Euroligu i dvaput srebro na Olimpijskim igrama.

(Foto: Pixsell)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

in memoriamkošarkaDražen Petrović

Ostale Vijesti