John Hefti-USA TODAY Sports
John Hefti-USA TODAY Sports

Važno je zvati se Jordan: Golden State u Pooleu pronašao superstara za budućnost

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 19.04.22. | 11:59

22-godišnji bek najbolji je strijelac Warriorsa u dvije pobjede nad Denverom

piše: Petar Zobec

Umjetnost razvijanja igrača i mudrog biranja na draftu često znače preobražaj klubova u NBA-u. Te su dvije stavke, međutim, obično naglašene u klubovima s takozvanih malih tržišta. U kalkulaciju veličine tržišta ulazi nekoliko faktora, primjerice postotak popunjenosti dvorane tijekom sezone, projekcija rasta u budućnosti, povijest i uspješnost kluba, ukupni postotak pobjeda...

Pod egidu malih tržišta spale bi momčadi poput Indiane, Sacramenta, Oklahome, New Orleansa, Charlotte. Momčadi koje su na velikim tržištima, poput sastava iz LA-a, New Yorka, Chicaga, Philadelphije, ipak mogu dosta toga obaviti tijekom prijelaznih rokova - budući da su poželjna odredišta, onda se igrači lakše odlučuju seliti na njihove adrese.

Ali to ne znači da se sastavi „big marketa“ ne bave poboljšanjem svojih igrača i pažljivom selekcijom na draftu. Recimo, posljednjih je godina Miamijev odjel za „razvoj i inovacije“ na glasu kao ponajbolji u ligi. U tu konkurenciju zasigurno ulaze još i Toronto, San Antonio, Denver i Golden State. A baš potonji tim ove sezone ubire blagodati pravilnog odgoja svojih igrača. Jordan Poole nije bio u kombinacijama za igrača koji je najviše napredovao ove sezone, ali bek Warriorsa igra sjajnu košarku u tekućoj kampanji. U prošloj je sezoni uprosječivao 12 koševa (43 posto šuta iz igre, 35 posto trica i 88 posto penali), 1,8 skokova i 1,9 asistencija po utakmici. Osnovni dio ove sezone je završio s 18,5 poena (45 posto šuta iz igre, 36 posto za tri poena i 92 posto s linije slobodnih bacanja), 3,4 skoka i 4 asista.

A u dva ogleda s Nuggestima je na prosjeku od 29,5 poena (šut 65,5 posto, trica 58,8 posto), tri skoka i 5,5 asista, a nije nevažno spomenuti da se ovaj 22-godišnjak iz Milwaukeeja prvi puta susreće s playoff košarkom. Pored Stepha Curryja i Klaya Thompsona, Poole je u dvije playoff pobjede protiv Denvera najefikasniji igrač momčadi Stevea Kerra.

Pa kako je onda bek u svojoj trećoj sezoni uspio napraviti tako veliki iskorak? Warriorsi su poznati po svom dobro uhodanom sistemu, a nakon što su oformili kičmu momčad s Curryjem, Klayom i Draymondom Greenom, uglavnom traže igrače zadatka koji će pronaći skladan suživot sa zvijezdama. I na taj način ih razvijaju. Poole je jedan od tih igrača, s tim da je njegova radna etika, po svjedočenju suigrača, nevjerojatna. Znajući kako Klaya neće biti barem do prosinca, Poole je proteklo ljeta proveo radeći na svojoj tehnici i šutu, pripremajući se trčati „iste rute“ kao Thompson i Curry. I zbog toga je uspješno uskočio u Curryjevu ulogu i bilježio impresivne brojke tijekom sezone. Thompson je još 2019. Thompson prepoznao njegov talent.

„Mislim da će neki od ovih mladih igrača biti odlični. Odradio sam neki dan šutersko natjecanje s Pooleom i otpuhnuo me“, priznao je Klay. Vide to i ostali igrači u ligi koji su nerijetko tijekom sezone hvalili njegove kvalitete.

Warriorsi su tijekom posljednje dvije godine, obilježene ozljedama te odlascima i dolascima brojnih igrača, mogli pretumbati momčad, testirati nekolicinu mladih igrača i vidjeti od kakvog su materijala satkani. I Poole je iskočio u prvi plan. Iako je uzorak, barem što se doigravanja tiče, još premalen i njegove brojke će sigurno padati kako playoff bude odmicao, jasno je da će biti ključan dio slagalice Golden Statea. Poole je srčan igrač, odličan s loptom u rukama, šuterski korektan i sada je samo pitanje gdje je njegov plafon. Uz mentore kakva su Splash braća, teško je uopće tako nešto prognozirati. Možda će uskoro dinamični duo dobiti ravnopravnog člana...


Tagovi

NBAGolden State WarriorsJordan PooleStephen CurryKlay ThompsonSteve Kerr

Ostale Vijesti