Davorin Visnjic/PIXSELL
Davorin Visnjic/PIXSELL

Traži se predsjednik: Košarkaški savez na prijelomnoj točki

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 12.09.22. | 16:46

Domaćoj košarci je potrebna nova energija koja bi razdrmala učmalost u kojoj se sport valja dugi niz godina

Iako još jučer nije znao hoće li ili ne nastaviti dalje kao predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza, Stojko Vranković jutros je prelomio i – podnio ostavku.

Nakon što je prije mjesec i pol dana dogovoreno da Dino Rađa ode iz Saveza, jer je Dino bio najveći protivnik dovođenja stranca u reprezentaciju (a u međuvremenu je doveden i Jaleen Smith), a prije toga je izlobiran olimpijski kvalifikacijski turnir u Splitu na kojemu je Hrvatska poražena od Nijemaca, Vranković je očito procijenio da je iscrpio sve opcije i da nema više što za ponuditi hrvatskoj košarci.

Sigurno da mu je teško pao i ovaj posljednji debakl, a u njegovom mandatu ih je bilo poprilično pa će se sada netko drugi prihvatiti tog nezavidnog posla.

Kada se podvuče crta, Fincu su nas, dakle, izbacili u pretkvalifikacije za Eurobasket, umirovili nam Krunu Simona i Bojana Bogdanovića, te natjerali izbornika Damira Mulaomerovića i predsjednika Saveza Vrankovića na ostavke.

I što sada? Hrvatska košarka je obezglavljena, u narednim danima će se isprofilirati imena koja pretendiraju na tu poziciju i predstaviti svoje ideje i plan za reanimiranje sporta koji je u našoj zemlji na poprilično niskim granama.

U kuloarima se nabacuje imenima, ali nitko se još nije jasno izjasnio da preuzme uzde Saveza. No, vremena nema puno. Već u studenom nas čeka nova runda kvalifikacija, reprezentacija nam je razbijena, izbornika nemamo i teško se sjetiti kada je stanje bilo ovoliko loše.

Stanje je užasno već dugi niz godina, ali baš kao sada...

Nakon što je Vranković objavio svoju odluku preko službenih stranica HKS-a, pokušali smo okrenuti nekoliko brojeva bivših izbornika kako bi prokomentirali debakl na Eurobasketu, ali i generalno stanje sporta.

No, nitko nije bio raspoložen za nekakav razgovor, sukus njihovih mišljenja je da nema potrebe cipelariti mrtvog magarca.

I sada smo stigli do točke s koje više nema povratka. Zazivali smo svi zajedno neki novi početak, a sada je stigla prilika za to. Kada već Vranković i Rađa nisu mogli, a potpisnik ovog teksta vjeruje kako je dvojac imao ispravne namjere, sada se mora pronaći novo rješenje. Nova energija koja bi razbila učmalost i provjetrila učmalost mediokriteta koji se uvukao u svaku poru košarke.

Tkogod se primi tog nezavidnog posla, mora biti spreman na sve ono što taj posao nosi.

No, možda će i novom čelniku Saveza donekle biti jednostavnije u cijeloj toj priči. Jer, svaki pomak koji se napravi će već biti uspjeh. Postali smo B europska reprezentacija i valjda se nitko više ne zavarava da pripadamo vrhu.

Znamo u kakvom su nam stanju klubovi i omladinski pogoni, a znamo i kako se s tom djecom radi. Međutim, dobro je dok još ima djece koja se odluče na bavljenje ovim sportom u Hrvatskoj. Nastavi li se ovakav trend neće se imati s kim raditi u školama.

I zato je potreban novi impuls. Otišla je jedna generacija, doći će nova. Nadamo se samo da neće biti lošija od ove. To bi doista značilo da ćemo zavidno gledati prema Belgiji, Poljskoj i Češkoj i pričati kako smo nekada bili dobri...

U Savezu će sada dopredsjednik Nikola Rukavina i tajnik Joke Vranković morati potražiti ime koje zadovoljava sve gornje uvjete. Poželimo im sreću.


Tagovi

HKSDino RađaStojko Vranković

Ostale Vijesti