Petre Thomas-USA TODAY Sports
Petre Thomas-USA TODAY Sports

Tko je "farmer" iz Arkansasa kojem su se maknuli u stranu LeBron i Davis?

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 17.04.23. | 11:33

Devet poena nanizao je 24-godišnjak u finišu i vlastoručno potpisao pobjedu Lakersa nad Memphisom u prvoj utakmice uvodne runde doigravanja.

Gledajući završnicu sinoćnje utakmice Lakersa i Memphisa, valjalo je dobro protrljati oči. U jednom času LeBron James skida loptu s obruča, daje ju u ruke 'tamo nekom' Austinu Reavesu i sklanja se u stranu. U drugom napadu Anthony Davis krade loptu i ponovno ju šalje prema igraču koji izgleda kao da se mučio s polaganjem tjelesnog u srednjoj školi. A zapravo igra kao u nekom šamanskom transu. Demonstirao je nedraftirani igrač pick and roll kliniku u kojoj je šutem kažnjavao svako odlaženje ispod bloka obrane Memphisa, dok bi iskakanje probijao i u pravilu završavao košem.

Devet poena nanizao je Reaves u finišu i vlastoručno potpisao pobjedu Lakersa nad Memphisom u prvoj utakmice uvodne runde doigravanja. U petorci u kojoj igraju LeBron i Davis, igru je vodio „farmer“ iz Arkansasa… Nije šala, Reavesova obitelj, naime, ima ogromnu farmu u Newarku na kojoj je Austin i krenuo s košarkom.

„Ja sam taj!“ urlao je „Hillbilly Kobe“, inače najslabije plaćeni čovjek u ovoj seriji, i to na istom parketu na kojem su istovremeno stajali Davis i LeBron. 14 od svojih ukupno 23 poena stavio je u posljednjoj četvrtini, personificiravši izraz „led u venama“ i u velikom stilu zakoračio na najveću pozornicu u svojoj prvoj playoff utakmici u karijeri.

Reaves je upravo ono što je Lakersima „doktor preporučio“, a sada je samo pitanje, rekao bi cinik u nama, mogu li mu Davis i LeBron biti dovoljno dobri 'sekundanti'.

A radi se o dečku koji nije bio izabran na draftu 2021. godine, da bi onda proteklog ljeta potpisao dvosmjerni ugovor s Lakersima uoči početka priprema. Tijekom sezone je pokazao da se neće dugo zadržati u tom statusu, budući da je uprosječio 13 poena, tri skoka i 3,4 asista uz 52,9 posto šuta iz igre i 39,8 posto za tri poena.

Posebno je bio dobar u 23 utakmice nakon All-Star vikenda u kojima je u prosjeku zabijao 17,6 poena uz 57,8 posto šuta iz igre i 44,3 posto za tri.

Stoga ne čude LeBronove riječi nakon pobjede nad Memphisom.

„Znao sam od prvog treninga kada nam se priključio da neće dugo biti na dvosmjernom ugovoru. Zatim je prošlo nekoliko tjedana i znao sam da će dobiti garantirani ugovor. Dovoljno sam dugo u ovome da znam prepoznati igrače s visokim košarkaškim IQ-om i znam koji igrači se slažu s mojom igrom. A Austin je jedan od takvih“, izjavio je James.

A 24-godišnji Reaves nije skrivao oduševljenje svojom izvedbom.

„Sanjate da se nađete na ovakvoj pozornici. Ovo su najbolji košarkaši na svijetu, igramo u doigravanju, a ja sam postao vruć na kraju i samo sam se zabavljao“, dodao je Reaves koji već sada može računati na značajnu povišicu. Jutros se nabacuje s cifrom od 99 milijuna dolara koliko bi igrač Lakersa mogao dobiti za četiri godine ovog ljeta. S obzirom na strukturu plaća, bit će zanimljivo vidjeti mogu li ga Lakersi zadržati i naredne sezone u svojim redovima.

Veliku partiju ponudio je i drugi neočekivani heroj Lakersa – Rui Hachimura, čovjek koji je stigao u LA na polovici sezone i koji je sinoć odigrao utakmicu karijere. Zabio je Memphisu 29 poena, šutiravši iz igre 11/14, dok je stavio pet od šest ispucanih trica.

„Otkako sam došao u ovu momčad, svi vjeruju u mene. I u moje šuteve i u igru u obrani. Uoči utakmice sam dobio zeleno svjetlo za šutiranje, i to mi je dalo veliko samopouzdanje“, istaknuo je Hachimura.

Bez njega i Reavesa, pa i uskakanja, recimo, D'Angela Russella, Lakersi će teško preskočiti Memphis. Jer, koliko god Davis bio sjajan, ono što postaje očigledno je da LeBrona sustižu godine. Pokazao je to u utakmici protiv Minnesote u play-in turniru, a pokazao je to i protiv Memphisa. James više nije na energetskoj razini na kojoj smo ga naviknuli gledati svih ovih godina, a posebno je nepažljiv s loptom u rukama, što nije karakteristika njegove igre. Daleko od toga da je James postao rotacijski igrač, ali jasno je da krupna minutaža sve teže pada.

I zato će njegov pad u igri morati nadoknaditi sporedna postava. I da, hype oko Lakersa je sada još i veći, žuto-ljubičasto je opet u modi.



Tagovi

NBALos Angeles LakersAustin ReavesLeBron JamesAnthony DavisMemphis Grizzlies

Ostale Vijesti