Tko će biti rookie godine? Između ova dva igrača jednostavno nema pogrešnog odgovora

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 25.03.18. | 13:20

Obojica su ključni dijelovi svojih momčadi.

Pitanje je Ben Simmons ili Donovan Mitchell? Ima li pravog odgovora između ta dva imena između neutralnih fanova? Nismo baš sigurni. Svaki put kada izgleda da Simmons triple-double prosjekom u nekoliko utakmica rapidno kreće prema tituli rookieja godine Donovan Mitchell doda gas pa je tako u posljednjih pet utakmica iznad 23 poena, a u posljednjoj je Spursima ubacio 35.

Mladić se ne boji, uzeo je puno toga u svoje ruke i postao svojevrsni lider momčadi Utah Jazza, a ukupno je ove godine na prosjeku od 20,3 poena, 3,7 skokova i 3,6 asistencija uz 43,5 posto realizacije iz igre. Utah je trenutno osma na Zapadu i u velikoj je borbi za doigravanje što znači da Mitchell nogu s gasa vjerojatno neće pustiti sve do posljednje utakmice regularnog dijela, a izbore li playoff Mitchell će definitivno biti jedan od zaslužnijih za to.

S druge strane taman kada se Mitchell zahukta i počne opasno pritiskati Simmonsa, Australac također doda gas pa je tako u posljednjih sedam utakmica upisao čak četiri triple-double ostvarenja što nikako nije mala stvar pogotovo za nekoga tko je u ligi tek jednu sezonu bez obzira što je biran godinu ranije. Simmons ne uzima toliko toga u svoje ruke što se tiče zabijanja, ali na prosjeku je od 16 poena što je sasvim pristojno ako uračunamo da ne šutira trice.

No, za razliku od Mitchella koji je rođeni strijelac Simmons je rođeni razigravač, na prosjeku je od osam asistencija, a uz to ima i 7,9 skokova uz 1,7 ukradenih lopti i njegova je obrana definitivno na razini. Prosjek mu je 53,8 posto šuta iz igre zahvaljujući koncentraciji na ulaske pod koš, a njegova je Phila trenutno četvrta momčad Istočne konferencije što je i bolje od očekivanog. Zanimljivo, obojica su pokazala veliku zrelost i obojica igraju izuzetno puno minuta, Simmons 34, a Mitchell 33 u prosjeku.

Realno, obojica imaju 'ono nešto' i obojica su pravi odgovor na pitanje tko je rookie godine. Prvi put nakon dugo godina imamo pravu, relevantnu utrku za tom nagradom, obojica igraju u momčadima koje su dobre i u kojima imaju ključne uloge. Samo je pitanje ukusa kod dvojbe Simmons ili Mitchell, ni jedan od njih nije pogrešan odgovor niti će itko od njih biti pogrešan odabir za rookieja godine. Obojica su 96' godište i obojica izgledaju kao da su u ligi već nekoliko godina.

Bez obzira na Dennisa Smitha Jr. prava krađa prošlogodišnjeg drafta je Mitchell kojeg je Jazz izabrao kao 13. pick, a ispred njega završili su igrači poput Ntilikine iz Knicksa, Isaaca iz Orlanda, Collinsa iz Portlanda ili pak Lukea Kennarda iz Detroita. Mitchell je dokazao kako je već sada jednostavno viša razina od njih. Simmons je druga priča, prvi pick drafta 2016. godine propustio je cijelu sezonu prošlu zbog teške ozljede.

Ako gledamo samo utakmice prošlog tjedna što i je relevantno jer je moguće da završnica sezone odluči rookieja godine Simmonsu nedostaje jako malo do triple-double prosjeka. Zabija 12,8 poena, hvata 9,5 skokova i dijeli 11,5 asistencija, a neki dan je protiv Hornetsa imao 15 asistencija bez izgubljene lopte što je vrhunsko ostvarenje. Mitchell zabija dosta više u zadnjih tjedan dana, 26 poena u prosjeku uz 4,3 skoka, 3,7 asistencija i dvije ukradene lopte što je također jako, jako dobro.

Ova dvojica su jednostavno toliko dobri da nije fer prema Jaysonu Tatumu koji u Bostonu također igra vrhunsku sezonu, a u prošlih tjedan dana ima prosjek od 18 poena i osam skokova, ali on jednostavno nije toliki dio momčadi da bi ova utrka mogla biti troboj za titulu. Tu su još i igrači poput Josha Jacksona, Kylea Kuzme, Dennisa Smitha Jr.-a, Lonza Balla, ali Simmons i Mitchell su ipak razina više.

Kome onda dati nagradu? Svaki je odgovor dobar, ali samo se tri puta u povijesti lige događalo da se nagrada za novaka godine dijeli na dva imena. Godine 1971. podijelili su je Geoff Petrie i Dave Cowens, 1995. veliki Jason Kidd i Grant Hill, a 2000. godine Elton Brand i Steve Francis. Jednostavno, po nama ni jedan od igrača ne zaslužuje ostati bez nagrade i zato navijamo da se situacija dijeljenja nagrade ponovi i četvrti put. To bi jednostavno bilo pravedno, ali ako uzmemo trenutnu situaciju i činjenicu da je Phila sigurna, a Utah u velikoj utrci ne bi li osigurala doigravanje Mitchell bi u posljednjih devet utakmica svoje momčadi mogao napraviti ključnu razliku u utrci za novaka godine.

(Foto: Action Images)

 

 

 

 


Tagovi

Donovan MitchellBen Simmons

Ostale Vijesti