Svi pričaju o LeBronu, Westbrooku i Durantu, a ovi neočekivani junaci su obilježili početak NBA sezone

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 11.11.16. | 14:30

Deset dana nove NBA sezone je za nama što znači da se o nekim trendovima može ozbiljno raspravljati.

Iako su neki očekivali dosadnu sezonu, s potpunom dominacijom Clevelanda i Golden Statea, uvodnih 10 dana su pokazale kako je u NBA ligi riječ 'dosada' strani pojam. Mnoštvo uzbudljivih utakmica, mnoštvo sjajnih individualnih partija najvećih zvijezda, ali i neočekivanih junaka su obilježili ovaj uvod.

Upravo neočekivanim junacima smo posvetili ovaj tekst. Uz pomoć napredne statistike, koju je ESPN razvio John Hollinger, nekadašnji NBA analitičar koji je upravo zbog ovoga dobio posao direktora u Memphis Grizzliesima, složili smo petorku od igrača koji su iznenadili svojim igrama u ovoj sezoni.

GEORGE HILL (Utah Jazz)

NBA liga je posljednjih godina prepuna odličnih mladih playmakera i stoga je prilično čudno da je George Hill trenutno 4. play lige. Ispred njega su samo Chris Paul, Russell Westbrook i Damian Lillard, a George Hill igra sezonu karijere. Ovaj 30-godišnjak je ovog ljeta Pacerse zamijenio Jazzom, a to se pokazalo pravim potezom i za klub i za igrača. Utah ima mladu momčad kojoj je nedostajao jedan ovakav vođa koji će znati 'stati na loptu' u najvažnijim trenucima utakmice, a Hill je, izgleda, samo čekao ovakvu situaciju.

Postiže 20,4 koša po utakmici, što je puno više od 16,1 što mu je rekord karijere, a postoci ubačaja su stvarno sjajni – ukupni šut mu je 54,1%, trice gađa 43,2&, a slobodna bacanja 87,5%. Sve tri kategorije su mu također najbolje u karijeri. Dodajte tome 5 asistencija po utakmici (prije dvije godine je imao nešto više – 5,1 asistencija po utakmici) te 2,9 skoka i 1 ukradenu loptu i jasno vam je zašto je Hill već sada označen kao jedno od najboljih ovoljetnih pojačanja u cijeloj ligi.

TYLER JOHNSON (Miami Heat)

Tyler Johnson nikada nije izabran na draftu, a on je još jedno otkriće trenera Miamija Erica Spoelstre. Lani je naznačio svoj potencijal, imao je nekoliko dobrih utakmica, ali i par ozljeda koji su usporili razvoj, a ovog ljeta je 'digao' sjajan novac. Naime, njemu je Brooklyn ponudio 50 milijuna dolara za 4 godine, a kako je Heat ostao bez Dwyanea Wadea te drugih opcija na poziciji 'dvojke', momčad s Floride je ovo morala matchirati.

I već sada mogu reći da im se isplatilo – Johnson prosječno zabija 14,5 koševa sa sjajnim šutem (ukupno 51,6%, za trice 47,1%, slobodna bacanja 93,8%), a ima i 4 skoka, 1,8 asistencija, 1,5 ukradenu loptu i 0,8 blokada po utakmici. Po ESPN-ovom PER-u on je peti bek šuter u Ligi – ispred njega su samo James Harden, DeMar DeRozan, Louis Williams i Dwyane Wade.

C.J. MILES (Indiana Pacers)

Nevjerojatan je taj C.J. Miles. Početak karijere u Jazzu nije dao naslutiti da će trajati ovoliko dugo i da će konstantno biti jedan od najzahvalnijih igrača s klupe u cijeloj ligi. Doduše, u posljednjim sezona u Salt Lake Cityju Miles je nagovijestio što se može od njega očekivati, a sve je potvrdio prvo u Clevelandu, a sada već treću sezonu u Indiani.

Miles je praktično jedini igrač s klupe na kojeg se Indiana može osloniti i to na sjajan način. U 8 odigranih utakmica on je igrao prosječno 22,4 minute u kojima je zabijao 15,3 koša uz nevjerojatan šut – 53,7% dok je za tricu čak nešto i bolji – 53,8%. Slobodna bacanja pogađa s 86,7%, a ima i 3,1 skok te po 1 asistenciju i ukradenu loptu po utakmici. Po PER-u on je trenutno šesto nisko krilo u ligi – iza njega su, recimo, Gordon Hayward, Paul George, Jae Crowder ili Carmelo Anthony.

MIKE MUSCALA (Atlanta Hawks)

Iako je po PER-u treće visoko krilo Montrezl Harrell iz Houstona, koji bi mogao proći pod onu kategoriju 'nikad čuo', njegova minutaža (12,8 minuta po utakmici) ipak je premala da bi ga se uzelo u obzir pa čak i u okviru ovih najvećih iznenađenja početka sezone. S druge strane, Mike Muscala je pokazao konstantu u prvim ovosezonskim utakmicama donijevši Atlanti prijeko potrebnu sigurnost na centarskim pozicijama s klupe.

Muscala je u ligu došao prije četiri godine, kao 44. pick na draftu, a cijelu dosadašnju karijeru proveo je u Altanti. Ove sezone mu je primarna dužnost mijenjati Dwighta Howarda, a to radi na sjajan način. U 20,4 minuta postiže 9,5 koševa te ima 4,5 skoka, 1,1 asistenciju te gotovo jednu blokadu (0,9) po utakmici. Ono što je fascinantno je da je sa 66% šuta trenutno najprecizniji košarkaš u NBA-u, a najbolje od svega je da se njegova igra ne svodi na zakucavanja i šuteve na par metara od obruča već može pogoditi i tricu. Za razliku od Howarda, Muscala ima i odličan prosjek sa slobodnih bacanja – 83,3%.

MARREESE SPEIGHTS (Los Angeles Clippers)

Svašta smo očekivali, ali da će Speights imati ovakav ulazak u sezonu nismo. On se pokazao kao najbolje pojačanje Clippersa u ovoj sezoni i definitivno njihovo najveće oružje na centarskim pozicijama s klupe. Doduše, to možda više govori o Clippersima, nego o samom Speightsu…

Šalu na stranu, Speights trenutno igra sezonu života. Prosječno je na parketu 15,8 minuta, a u to vrijeme zabija 10,5 koševa te ima 4,8 skoka. Prsten s Warriorsima je Speights osvojio, sada je glavni igrač s klupe trenutno najbolje momčadi na Zapadu.

Napomena: Statistički podaci su napravljeni bez sinoćnjih utakmica

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Marreese SpeightsMike MuscalaCJ MilesTyler JohnsonGeorge HillNBA

Ostale Vijesti