Marin Tironi/PIXSELL
Marin Tironi/PIXSELL

Strani mediji o neprežaljenom Draženu: "Mozartova nedovršena simfonija, legenda koja živi zauvijek"

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 07.06.23. | 11:20

Ni 30 godina poslije ne blijedi sjećanje na jednog od najvećih košarkaša svih vremena

Dražen Petrović, Mozart košarke, genije igre pod obručima, nesretno je preminuo prije 30 godina, 7. lipnja 1993. u prometnoj nesreći. U noći koja će zauvijek ostaviti upitnik nad svijetom sporta, košarke, osobito one hrvatske. Što bi bilo da je Dražen još tu...?

Prouči cjelokupnu ponudu za košarku na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, dok mašta projekcira nadu o mogućoj boljoj sadašnjosti i budućnosti domaće košarke, svijet se prisjeća svega što je Dražen pružio košarci za svoga života i za svoje, prekratke, ali bogate karijere.

L'Equipe je njegovu karijeru ispričao nizom fotografija uz tekst koji je emotivno naslovio: "Nedovršena simfonija". Podsjetili su i na detalj iz njegovog djetinjstva: "rođen 22. listopada 1964. u Šibeniku, u Hrvatskoj, Dražen Petrović patio je od malformacije kuka i mora udvostručiti napore kako bi mogao normalno hodati i trčati. Narančastu loptu je upoznao uz brata Aleksandra. Genijalni šuter, plodan dodavač i dribler, Petrović je bo kompletan košarkaš."

"Petrović, košarkaški Mozart: od Zagreba do NBA lige, košarkaški revolucionar", piše Gazzetta dello Sport i dodaje:

"Može li biti Mozart i đavao u isto vrijeme? Bilo je onih koji su moglo, sve dok tog 7. lipnja 1993. tužna noć nije prekinula priču koja je do danas i dalje neizbrisiva, ali koja je u pješčanom satu imala daleko manje zrnaca nego što je trebala. Povijest košarke i predodređenosti, autentični nacionalni ponos i, baš zato, priča koja je poznata posvuda, sve do mreža NBA lige."

"Na vrhuncu karijere, idoliziran od svojih obožavatelja, hvaljen od kroničara, Petrovićev život ugasio se 7. lipnja 1993. Čovjek je umro prije 30 godina, ali rođen je mit. Otišao je jedan od najboljih europskih igrača u povijesti, ali njegova će legenda živjeti zauvijek", zaključila je španjolska Marca. (eg)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.





Tagovi

Dražen Petrović

Ostale Vijesti