Miroslav Lelas/PIXSELL
Miroslav Lelas/PIXSELL

Split u drami bolji od Gorice, Zabok iznenadio Cedevitu junior

Vrijeme Čitanja: 6min | pet. 25.03.22. | 20:33

Odigrane su dvije utakmice Lige za prvaka te jedna u Ligi za ostanak

Split je u uzbudljivom dvoboju slavio kod Gorice u Velikoj Gorici s 91:93, a susret je riješen u posljednjoj minuti. Imali su domaći napad za pobjedu, ali Borna Kapusta nije uspio probiti čvrstog Karla Žganeca koji je prethodno košem i dodatnim bacanjem donio gostima vodstvo dok je na satu ostalo tek 12 sekundi. Splićani su u većem dijelu utakmice hvatali prednost Gorice koja je igrala vrlo racionalno i motivirano, ali ni u četvrtoj utakmici sezone nisu uspjeli pobijediti Split.

U susret su obje momčadi ušle oslabljene, kod domaćih zbog viroze nije bilo ponajboljeg igrača Mate Kalajžića dok je Split bio bez ozlijeđenih Darka Baje, Tonka Vuke i Shawna Jonesa.

Gorica je utakmicu otvorila s dvije uzastopne trice pa se nakratko odvojila na 8:4, Splićani su na to odgovorili serijom 7:0 u kojoj je Jukić ubacio četiri koša, a Perković tricu. Ulaskom Batura i Bakovića domaći su ubrzali igru, dobro preuzimali igrače u obrani i od minusa 12:13 napravili seriju 10:0 te poveli 22:13 u posljednjoj minuti prve četvrtine. Iskoristili su Goričani dvije izgubljene lopte Ukića, a najbolji potez domaćih bila je kontra u kojoj je Batur asistirao na „alley-oop“ za Bakovića. Split je ipak u zadnjem napadu prve dionice tricom Maja Kovačevića prekinuo seriju domaćih.

S četiri koša na otvaranju druge četvrtine gosti su se približili na 22:20, ali Gorica je djelovala razigranije i rastrčanije. Kapusta je pogađao i asistirao uglavnom za Cinca, tricu je dodao Uljarević, a slobodnim bacanjima Bakovića domaći su nakon 14 minuta igre poveli 37:26. Split je u tim trenucima uglavnom igrao bez neke kombinatorike u napadu, Roko Ukić je nekoliko situacija rješavao sam, pogodio je dvije trice, ali i griješio pa je Srđan Subotić morao pozvati minutu odmora.

Ulaskom Perkovića i Shortera gosti su podigli agresivnost u obrani, sve je teže Gorica dolazila do lakih koševa premda je Kapusta odlično razigravao suigrače. U posljednje dvije minute druge četvrtine ušlo se s 44:34 za domaće, potom su gosti spojili nekoliko dobrih reakcija u obrani pa preko Shortera koji je tek u 19. minuti ubacio prve svoje koševe serijom 7:0 uhvatili priključak. Ipak, zadnji napad Gorice u drugoj četvrtini dalekometnom je tricom završio Borna Kapusta, na veliki odmor otišlo se 47:41 za velikogoričke Bikove.

Na početku treće četvrtine domaći su prednost čuvali uz nekoliko dalekometnih trica, ali Split je očito digao agresiju u obrani. Od 56:48 gosti su došli do 56:55 kada je Shorter zabio lagan koš iz kontre, Amerikanac je u trećoj dionici bio igrač na kojeg su išle sve lopte u napadu Splita pa je ubacio 11 koševa u tih 10 minuta. Gosti su u 29. minuti čak i poveli 62:63 nakon kontre Kovačevića, ali do kraja četvrtine trice su ubacili Tomas i Uljarević pa je Gorica nakon tri četvrtine vodila 70:66.

Pod koševima su se kod Gorice dobro nadopunjavali Baković i Cinac, igrala je Gorica maksimalno racionalno, ali problem im je postala četvrta osobna pogreška Kapuste na sedam minuta do kraja. Split je preko Ukića i Shortera opet došao u egal, bilo je 76:76 na nešto više od pet minuta do kraja. Svaki je koš postao vrlo važan, Gorica je povezala dva ubačaja pa je kod rezultata 82:78, četiri minute prije kraja, Subotić opet morao zvati minutu odmora. Idući napad zakucavanjem je završio Runjić, još je promašio dodatno slobodno bacanje, ali na drugoj strani loptu je izgubio Kapusta pa je Split krenuo u kontru. Perković je imao loptu, Cinac napravio nesportski prekršaj pa je šuter Splita pogodio dva bacanja, a u napadu koji je slijedio Barič je polaganjem donio vodstvo gostima 82:84. Potom je Cinac zabio jedno od dva slobodna bacanja, Split je imao priliku da se odvoji, ali obrana Gorice je bila čvrsta pa gosti nisu uputili ni pravi šut. Idući napad domaćih htio je riješiti Kapusta, promašio je prodor, ali loptu je uhvatio Cinac, zabio koš i zaradio prekršaj Žganeca. Pogodio je Cinac dodatno bacanja za 86:84, na satu je ostala minuta i 50 sekundi. Drama se nastavila do posljednjih sekundi, Shorter je tricom iz kuta donio vodstvo Splitu 88:89, potom je Kapusta na pola minute do kraja pod prekršajem pogodio iz prodora te ubacio dodatno bacanje za 91:89. Split nije imao minutu odmora pa je u napadu sve rješavao Shorter, nije pogodio šut s poludistance, ali lopta je pala u ruke Karla Žganeca koji je pod prekršajem zabio za izjednačenje te potom s linije slobodnih bacanja doveo Split do 91:92. Ostalo je 12 sekundi do kraja, nakon minute odmora domaćih loptu je dobio Kapusta kojeg je nakon preuzimanja čuvao Žganec. I zaustavio ga u prodoru, spriječio da pogleda prema košu pa je lopta pala u ruke Perkovića kojeg je faulirao Batur. Do kraja je ostalo manje od sekunde, Perković je pogodio prvo bacanje, promašio drugo, a Mašić nije mogao pogoditi preko cijelog terena.

U redovima Gorice Cinac je ubacio 20 koševa uz devet skokova, Kapusta je imao 19 koševa i čak 12 asistencija, Baković 18 koševa, Uljarević je ubacio 16 koševa:

Kod Splita je Shorter utakmicu završio s 22 koša, od čega 19 u drugom poluvremenu. Perković je ubacio 21 za pobjedničku momčad.

Veliku pobjedu izborio je Zabok na svom parketu protiv Cedevite junior, na kraju je bilo 91:83 za momčad Jakše Vulića. U susretu s dosta prekršaja i nervoze domaći su odigrali bolje drugo poluvrijeme, naročito su dobri bili u završnih pet minuta utakmice.

Početak utakmice u Zaboku pripao je gostima iz Zagreba, obrana domaćih nije znala kako zaustaviti raspoloženog Ivana Vučića koji je ubacio 13 koševa u prvih 10 minuta. Cedevita junior je imala kontrolu nad rezultatom, stalnu prednost od šest-sedam koševa do kraja prvih 10 minuta. Zabočani su u drugoj četvrtini polako stizali prednost gostiju, važnu rolu odigrali su Ćutuk i Lukša Buljević pa je utakmica ušla u egal. Igralo se dosta čvrsto, s brojnim prekidima pa se prvo poluvrijeme odužilo na ukupno preko 50 minuta, rezultat je bio 46:48 za goste.

U trećoj četvrtini gosti su nekoliko minuta držali minimalnu prednost, ali Zabok je djelovao vrlo motivirano i polako preuzeo vodstvo. Domaće u vukli Vručinić te Lukša i Lovro Buljević, od 52:57 u 24. minuti serijom 11:0 poveli su 63:57 u 28. minuti.

Cedevita je u posljednjoj četvrtini preko Miličevića opet došla do vodstva, povezao je krilni centar dvije trice pa je u 36. minuti bilo 72:73 za goste. Nakon toga sve je pripalo domaćima, tricama Budimira i Lovre Buljevića poveli su 78:73 na tri minute do kraja. Ušlo se u penal završnicu u kojoj su igrači Zaboka bili precizni s linije slobodnih bacanja, Zagrepčani nisu pogodili neke šuteve i pobjeda je pripala domaćima. Do nje su je vodili Lukša Buljević s 20 koševa i 10 skokova, Lovro Buljević je ubacio 16, Vručinić i Budimir po 15 s tim da je potonji imao i 10 skokova. U redovima Cedevite Filipović je ubacio 23 koša, Vučić 17.

 U Ligi za ostanak Sonik Puntamika je u Jazinama pobijedila Šibenku s 86:82, prva je to pobjeda Zadrana nakon 11 uzastopnih poraza, šesta ukupno u sezoni. Nakon izjednačenog prvog poluvremena domaći su u trećoj četvrtini došli do prednosti od desetak koševa koju su uspješno sačuvali do kraja. Briljantnu treću četvrtinu odigrao je Emilio Banić, ubacio je čak 18 koševa u 10 minuta treće dionice, pokazao da će biti veliko pojačanje za Sonik. Završio je Banić utakmicu s 30 koševa, ubacio je šest trica iz devet pokušaja, ukupan šut bio mu je impresivnih 75 posto. Pomogli su mu iskusni Dino Palčić s 20 koševa i osam skokova te Petar Marić koji je u zadnjoj četvrtini ubacio većinu od svojih 11 koševa.

Kod Šibenke je najbolji bio Amerikanac Thomas s 28 koševa, Paić je ubacio 15, a iskusni debitant Sinovec 11 koševa.



Tagovi

Premijer liga košarkašaKK SplitKK GoricaKK Cedevita JuniorKK Zabok

Ostale Vijesti