Ron Chenoy-USA TODAY Sports
Ron Chenoy-USA TODAY Sports

'Smrtonosni ples' Jokića i Murraya izbezumio je tvrdokornu obranu Miamija

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 02.06.23. | 09:43

Njihova igra je slojevita i može biti štogod Denveru trebalo u tom trenutku i kakva god bila protivnička obrana. Nakon picka im se otvaraju razne kombinacije, a i Murray i Jokić su majstori čitanja igre, a obojica mogu pogoditi izvana, otići do koša ili asistirati.

Prije koji dan je viralna postala snimka iz 2014. godine u kojoj na Nikeovom ljetnom kampu u istoj momčadi (Team World) igraju Nikola Jokić i Jamal Murray protiv odabrane momčadi SAD-a. Na snimci Jokić postavlja prvo jedan blok, pa Murray nakon toga traži drugi, no ovog puta je obrambeni išao ispod, dok je protivnički centar ostao u 'dropu'. Murray fino čita igru, odlazi ulijevo i pronalazi usamljenog Jokića na trici. Otvoreni šut je, doduše, odsjeo na prvom obruču, ali to je bio kao kakav prozorčić u budućnost, budući da će Jokić stići u NBA i Denver tek naredne godine, a Murray godinu kasnije.

A danas znamo kako se ta priča razvila.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

„Na koncu se u košarci sve svodi na pick and roll“, rekao je jednom prilikom Željko Obradović, a Denver je sjajan primjer toga. Jokić i Murray su svojom smrtonosnom igrom dva na dva relativno jednostavno pronalazili meki trbuh obrane Miamija pa onda ubadali protivnika bilo asistencijama bilo poenima za pobjedu 104-93 u prvoj utakmici velikog NBA finala. Njihova igra je slojevita i može biti štogod Denveru trebalo u tom trenutku i kakva god bila protivnička obrana. Nakon picka se otvaraju razne kombinacije, a i Murray i Jokić su majstori čitanja igre, a obojica mogu pogoditi izvana, otići do koša ili asistirati.

Pobjeda je mogla biti i uvjerljivija da se Nuggetsi nisu debelo opustili na ulazu u posljednju dionicu u koju su ponijeli čak 21 poena viška, da bi Heat serijom 8-0 stigao unio blagu nervozu u domaće redove.

Ali kada god je trebalo ukazao se najbolji košarkaš u ovoj seriji – Nikola Jokić. I kada je Miami sredinom četvrte dionice stigao na minus deset pa je vezao četiri poena, kao i kada je na dvije i pol minute do kraja Heat stigao na minus devet nakon trice Highsmitha, a srpski centar pronašao Kentaviousa Caldwella-Popea koji je s vrha reketa pogodio skok-šut za mirnu završnicu.

Jokić u playoffu i dalje drži ritam od triple double prosjeka, pa je i u prvoj utakmici finala ostao vjeran sebi s 27 poena, deset skokova i 14 asistencija. Za 27 poena je uzeo tek 12 šuteva iz igre, od čega ih je pogodio osam, a s linije penala je gađao 10/12.

Nikola na svom kontu ima već 15 takvih učinaka u doigravanju, a ispred njega su samo Magic Johnson i LeBron James. Ima tu i još malo povijesnih brojki – dvostruki MVP lige je i drugi igrač u povijesti (prvi je Jason Kidd iz 2002. godine) koji je zabilježio trostruko dvostruki učinak u premijernoj utakmici finala.

„Mislim da je ljepota Nikoline igre u tome da on nikada ne forsira. Davno sam naučio da ti obrana kaže što treba raditi. Ako će mu nastaviti pridavati takvu pažnju u obrani, čini mi se da je već na poluvremenu imao deset asistencija, onda će im rastavljati obranu na proste faktore. U tom slučaju je na ostalim igračima da uskoče i pogađaju otvorene šuteve“, hvalio je Jokića, trener Nuggetsa Mike Malone.

Ništa lošiji od svog srpskog suigrača nije bio ni Murray – kanadski bek je Miamiju 'zavukao' 26 poena, uz šest skokova i deset asista. Jokić i Murray su postali drugi dvojac s najmanje 25 poena i deset asistencija u NBA finalu, nakon Magica i James Worthyja kojima je to pošlo za rukom 1987. godine.

Imala je srpsko-kanadska kombinacija i izvrsne sekundante. Ovog puta je 'vintage' Aaron Gordon pokazao koliko znači Nuggetsima, zaključivši utakmicu sa 16 poena i šest skokova, Michael Porter Junior, koji je obično meta protivničkih napada, stavio je 14 uz 13 skokova, a Bruce Brown je zabio okruglih deset.

„Teško je čuvati sve igrače, za razliku od samo jednog ili dvojice. Mi ćemo vas natjerati da budete koncentrirani u obrani tijekom cijele utakmice. U ovoj utakmici smo pokazali kako kod nas svatko može iskočiti. To je košarka Nuggetsa“, pomalo je likovao nakon uvodne pobjede Murray.

A njegovu i Jokićevu pick and roll igru nije uspjela zaustaviti niti tvrdokorna obrana Miamija. I to će u perspektivi biti glavna briga trenera Heata Erika Spoelstre. Ovog puta njegova zonska obrana nije predstavljala baš nikakav problem Nuggetsima, stoga će ponajbolji trener lige morati razmišljati 'out of the box' u nastavku serije. A i trebat će mu nešto više poena u napadu. Bam Adebayo, koji se napadački mučio u seriji s Bostonom, Nuggetsima je stavio 26 uz 13 skokova i bio je najefikasniji pojedinac Heata. No, Spoelstri je sigurno malo lakše kada zna da su mu šuteri – Duncan Robinson, Caleb Martin i Mark Struss kombinirano zabili tek šest poena. Robinson i Martin po tri, a Struss se nije uspio 'javiti doma'.

I još jedna stvar – Jimmy Butler je bio napadački dosta samozatajan u ovoj utakmici zabivši 13 poena uz sedam skokova i sedam asistencija. Uzeo je skromnih 14 šuteva, a niti jednom se nije našao na liniji slobodnih bacanja. Za nešto više od poraza, Miamiju ipak treba agresivniji i odlučniji Butler.

„Naš voljni moment, kolektivni trud i odlučnost su u drugom poluvremenu bili puno bolji. Ali na ovom nivou, morate odigrati kompletnu utakmicu s takvim stavom. Pa čak i kada imate sve to, ne znači da će te pobijediti u svakom posjedu u kojem želite“, podvukao je Spoelstra.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

NBANBA finaleDenver NuggetsMiami HeatNikola JokićJamal Murray

Ostale Vijesti