Reuters Photographer/Reuters
Reuters Photographer/Reuters

Scottie 'luduje' u knjizi: Jordan je uništio košarku, LeBron je najveći kojeg je ova igra vidjela

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 18.11.21. | 15:06

Najbolji 'drugi' igrač svih vremena žestoko je udario po MJ-u, a nije štedio ni Charlsa Barkleyja i Isiaha Thomasa. Spomenuo je i Tonija Kukoča, a smeta ga kako su svi pored Jordana bili u drugom planu.

Kao igrač, bio je sjajan, to nitko nikada nije osporavao, ali kao čovjek, Scottie Pippen netko je o kome ćete čuti svakakva mišljenja. Scottie je i kao igrač na čudan način iskazivao svoje nezadovoljstvo, o njegovim odlukama van terena vodile su se brojene polemike, a on je, radi ugovora kojeg je potpisao i nezadovoljstva primanjima, krivce za taj rasplet pronalazio u drugima.

U kultnom serijalu 'The Last Dance' pojavljuje se scena u kojoj se vidi kako je Pippen, koji je u tim trenucima bio jedan od najboljih igrača lige, prema primanjima tek na 200. mjestu. Razlog tome je taj što je on kao jako mlad potpisao sedmogodišnji ugovor koji mu je garantirao novac s kojim je znao da može zbrinuti sve članove svoje obitelji, ali kasnije je shvatio da je potpisao nešto što nije u skladu s njegovim igračkim kvalitetama.

Upravo zbog toga se često obračunavao s tadašnjim GM-om Jerryjem Krauseom, ali njega to nikada nije brinulo. Točnije je, ali kreiranje velikih Bullsa za njega je bilo bitnije.

Svoje obračune sa svima Pippen je nastavio i po okončanju karijere. Samo, lista mu se u mirovini neočekivano povećala pa se tako na njoj odnedavno našao i Michael Jordan. U autobiografiji 'Unguarded' legendarnom MJ-u je posvetio dobar dio knjige, ali nije bio toliko riječi hvale koliko su mnogi očekivali.

„Ići ću toliko daleko i reći da je Jordan uništio košarku. Osamdesetih godina na terenima svi bi dodavali loptu na terenu, razigravali svoje suigrače kako bi momčad bila bolja. Devedesetih je to stalo. Djeca su htjela biti 'Like Mike'. A Mike nije htio dodati, nije htio skočiti, baš kao ni čuvati najboljeg igrača u momčadi. On je htio da se sve radi za njega. Zato sam uvijek vjerovao kako je LeBron James najveći kojeg je ova igra vidjela – on radi sve i oličava sve ono što košarka uistinu je“, piše u knjizi.

Pippen konstantno ima potrebu naglasiti kako je malo zaradio u karijeri i smatra da je honorar od The Last Dancea trebao biti podijeljen na sve igrače.

„Svaka epizoda bila je ista. Mike visoko, suigrači na drugim mjestu, mali, kao i dok mu je karijera trajala. Svake smo sezone dobivali malo pohvala za pobjede, a nekad ih ne bismo uopće dobili. S druge strane, kad smo gubili, jako bi nas kritizirali. Mike je mogao šutirati 6/24 , mogao je izgubiti pet lopti, ali u očima publike on je i dalje bio MJ koji ne griješi. Razgovarao sam s brojnim suigračima koji smatraju, baš kao i ja, da ih se omalovažavalo u ovom dokumentarcu. Kako se MJ samo usudio da nas tako tretira nakon svega što smo učinili za njega i za njegov dragocjeni brend. Mike nikad ne bi bio Mike da nije bilo mene, Granta, Kukoča, Paxona, Kerra, Rodmana, Cartwrighta, Harpera, B.J.-a, Armstronga, Longleyja, Perduea i Wenningtona.“

Zatim se osvrnuo na svoj odnos sa 'zločestim dečkom' Isiahom Thomasom.

„Igrao sam 18 godina i nikad nismo imali ikakav odnos. Sad sam van lige 15 godina i zašto bismo se pomirili. Pa nije baš da ćemo naletjeti jedan na drugog“, dodao je Scottie pa za kraj objasnio kako ni on i Chuck Barkley nisu baš imali sjajan odnos kad su igrali zajedno u Houstonu.

„Mislio sam da dolazim u super momčad, ali nije ispalo dobro. Nije bilo kemije, već su nas krenule stizati godine. Nisam se dobro uklopio. Tek sam se oporavio od druge operacije leđa, bili su mi potrebni mladi igrači. Nisam bio svjestan koliko je Hakeem usporio, nisam mislio da će Charles više nije toliko posvećen košarci…“

Naravno, Barkley kakav je, odmah je imao spreman odgovor.

„Osjećam se loše jer imam osjećaj da sve ovo radi kako bi prodao svoju knjigu. Svako ima svoje mišljenje, ali… Izlazi ti knjiga, a ti napadaš Phila Jacksona, Michaela Jordana i mene pomalo. Čini mi se da bi sve napravio za klik“, rekao je Chuck.

Pippenov dres s brojem 33 je umirovljen od strane Bullsa. U klubu je proveo 11 godina, bio je šesterostruki prvak, u sedam navrata All – Star igrač, a NBA liga uvrstila ga je u 50 najboljih igrača svih vremena. S reprezentacijom je osvojio dva olimpijska zlata, a karijeru je završio s prosjekom od 16.1 poena, 6.4 skokova i 5.2 asistencije.


Tagovi

Scottie PippenChicago BullsMichael JordanCharles BarkleyIsaiah ThomasIsiah Thomas

Ostale Vijesti