Kyle Terada-USA TODAY Sports
Kyle Terada-USA TODAY Sports

Šampionski materijal

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 17.06.22. | 14:08

Klay nije bio najvažniji igrač Warriorsa u ovoj seriji, ali bez njega ništa od ovog ne bi bilo moguće. Ta simpatična njuška je pokazala što znači čelična psiha. Uostalom, vidjelo se po njegovim reakcijama nakon svakog zabijenog koša koliko mu znači. 941 dan nije zaigrao. Mnogi bi posustali. Ali ne i Thompson.

941 dan. Toliko je dugo trajala odiseja Klaya Thompsona između dvije košarkaške utakmice prekidane teškim ozljedama. Operacijska sala, hladni zidovi ambulante i štake umjesto lopte u rukama, parketa i škripe tenisica.

Golden State je te 2019. igrao šestu utakmicu NBA finala protiv Toronta. Thompson je u tom trenutku na svom kontu imao 32 poena za samo pola sata igre. Želio je, kako je to često znao raditi u šestim utakmicama – zbog čega je zaradio nadimak „Game 6 Klay“, produžiti seriju svojem klubu i dohvatiti sedmu utakmicu.

Kasno u trećoj četvrtini je krenuo u kontranapad, a prilikom zakucavanja ga je faulirao Danny Green. Reakcija nakon pada na parket je dala naslutiti da se radi o užasnoj ozljedi. Thompson se na parketu previjao od bolova, a na klupu se uspio vratiti uz pomoć suigrača.

Stradali su ligamenti, glasila je liječnička dijagnoza. Uslijedila je operacija i dugotrajna rehabilitacija. Morao je ponovno učiti hodati. Izgubio je cijelu jednu sezonu tijekom tog oporavka. Oporavio se taman uoči prve prozivke Stevea Kerra i početka ljetnih priprema. Kada je tog ljeta dobio dozvolu da smije igrati pet na pet, Klaya se, prema njegovom priznanju, nije moglo maknuti s košarkaškog terena.

Kako bi što spremniji ušao u sezonu i vratio osjećaj za igru, često je haklao tog ljeta. Na jednom od tih haklova Thompsonu se dogodila vjerojatno najgora ozljeda koja može sustići košarkaša, pukla mu je Ahilova tetiva.

Znao je što slijedi. A znao je i da je ostao bez dvije godine svog košarkaškog primea. Bila je to pije svega mentalna borba. Nalet entuzijazma zbog povratka na NBA parkete zamijenio je očaj i novi krug rehabilitacije. I sumnja u sebe.

Ponovno je zasukao rukave i proveo još jednu sezonu van parketa. Sjedeći uz klupu, nekada bi znao ostajati nakon utakmica Warriorsa s ručnikom opreko glave. I plakati.

Dvije ozljede poznate po tome da gase karijere, gotovo su ugasile i Thompsonovu vatru. Morao je u te dvije i pol godine pronaći smisao van parketa. Doduše, Thompson nije nikada robovao košarkaškim stereotipima. A i jedan je od valjda najopuštenijih tipova u NBA ligi.

Obožavatelj skateboardinga, pecanja, i ronjena, vrijeme između terapija je kratio vožnjama gliserom. On i njegov vječni suputnik, buldog Rocco.

 „To je bilo jako dobro za moje mentalno zdravlje. Ne možete imati loš dan kada ste na brodu. Kada bi dani postali jako teški, otišao bih i na vožnju gradom ili bi samo bio vani u prirodi. To uvijek pomaže“.

Devetog siječnja 2022. vratio se na parkete, na radost cijele NBA zajednice. S njim na parketu, iako nije, a vjerojatno nikada ni neće bit onaj stari Klay, Warriorsi su uskočili u ulogu ozbiljnih kandidata za naslov.

Odvrtimo li film pet mjeseci kasnije, na petu utakmicu finala Golden Statea i Bostona, na kraj treće četvrtine, svjedočit ćemo i vintage Thompsonu. Warriorsi su u tom trenutku upali u napadačku sterilnost. Nakon 12 poena vodstva na poluvremenu, Celticsi su serijom 17:0 okrenuli rezultat. A onda se upalio Klay. Četiri trice u posljednjih 16 minuta te možda i ključna pobjeda društva iz San Francisca. Onom kojom su pripremili teren za slavlje u šestoj. Šesto finale i četvrti naslov jedne nevjerojatne generacije.

Puno se priča moglo zavrtjeti nakon njihovog novog šampionskog pohoda. Najočitija je Steph Curry, bez čijih MVP predstava i to na obra kraja parketa, ništa ne bi bilo moguće. Draymond Green je pak obrambeno ugušio Celticse, Andrew Wiggins je doživio igračku reanimaciju, a Jordan Poole je i službeno postao reći „Splash brat“. Mastermind Steve Kerr je nakon pet igračkih stigao i do četvrtog trenerskog naslova.

Ali Klay je zaslužio svoje cvijeće. Svakom pogođenom tricom skidao je hrđu sa svojih ramena, svakom dobrom obrambenom akcijom je zaboravljao na sve one silne usamljene sate u dvorani kada je bio miljama daleko od povratka.

Klay nije bio najvažniji igrač Warriorsa u ovoj seriji, ali bez njega ništa od ovog ne bi bilo moguće. Ta simpatična njuška je pokazala što znači čelična psiha. Uostalom, vidjelo se po njegovim reakcijama nakon svakog zabijenog koša koliko mu znači.

941 dan. Mnogi bi posustali. Ali ne i Thompson koji je sazdan od malo drugačijeg materijala. Od onog kakav i priliči sastavu kakav su Warriorsi – šampionskog.


Tagovi

NBA finaleKlay ThompsonGolden State WarriorsBoston CelticsStephen CurryDraymond GreenSteve Kerr

Ostale Vijesti