SAD bez većih problema svladao Grke, Francuzi tijesno s Litavcima

Vrijeme Čitanja: 2min | sub. 07.09.19. | 16:36

Sigurna pobjeda 'Amera'.

Košarkaši Sjedinjenih Američkih Država stigli su do nove pobjede na Svjetskom prvenstvu koje se održava u Kini. Nakon laganih pobjeda nad Češkom i Japancima, i pravog mučenja u produžecima s Turcima, sada su na red došli Grci.

Ipak, nisu se Giannis, Sloukas i ekipa dali tek tako. Izabranici Gregga Popovicha zabili su tek 69 poena, ali su zato Grci ostali tek na 53 ubačena poena. Bila je to jednosmjerna utakmica od samog početka, u kojoj je najefikasniji igrač bio Kemba Walker kod Amerikanaca sa 15 ubačenih poena i šest asistencija, dok je Donovan Mitchell bio jedini preostali Amerikanac s dvoznamenkastom cifrom u rubrici poena. Ubacio je 10 uz pet skokova i tri asista.

Kod Grka, Antetokounmpo je također zabio 15 poena, poput Walkera, uhvativši još i 13 skokova. Kostas Sloukas je postigao 13 poena.

Francuska reprezentacija uspjela je svladati Litvu, iako se baltička reprezentacija poprilično približila Francuzima u posljednjoj četvrtini utakmice. Francuska je nakon prve dionice imala +12, što je održavala do posljednje četvrtine, kada su se Litavci uspjeli vratiti.

U konačnici je završilo pobjedom Francuske 78-75. Francuze je predvodio fantastično raspoloženi Evan Fournier sa 24 poena i tri asistencije, dok je samo tri poena manje upisao Nando De Colo uz četiri asista i tri skoka. Batum je još sa 12 poena kompletirao ubojiti francuski tercet.

S druge strane, Jonas Valančiunas postigao je 18 poena uz osam skokova, dok su dvoznamenkasti bili još Mantas Kalnietis (12p, 3a), te Marius Grigonis i Lukas Lekavičius sa po 10 poena.

U preostale dvije utakmice koje su odigrane poslijepodne, Turska je sa 79-74 pobijedila Crnu Goru. Cedi Osman s 19 poena, Melih mahmutoglu s dva manje i James Metecan Birsen s 15 poena, bili su najefikasniji kod Turaka, dok je Crnogorce predvodio Nikola Vučević s 20 poena i sedam skokova te pet asistencija.

Nijemci su još pobijedili Senegal sa sigurnih 89-78, a predvodio ih je NBA playmaker Dennis Schroder sa 24 ubačemna poena, 12 asistencija i šest skokova, dok su najefikasniji Senegalci bili Maurice Ndour i Ibrahima Faye sa 17 ubačenih poena.

(Foto: Reuters)


Tagovi

Svjetsko prvenstvo u košarci

Ostale Vijesti