Pixsell/KK Dinamo
Pixsell/KK Dinamo

Purgeri, za koga ćete navijati? U Ćosićevom kupu igraju Dinamo i Cibona

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 16.12.21. | 15:11

Očekuje se dolazak Bad Blue Boysa.

Kada su 4. studenog izvučeni parovi osmine finala Kupa Krešimira Ćosića, jedan par odmah je upao u 'oko'. Prvi put u povijesti susrest će se dva zagrebačka kluba, jedan je istinski košarkaški velikan ovih prostora, bivši prvak Europe, osvajač ABA lige i najtrofejniji hrvatski klub, a drugi je drugoligaš i član Prve muške lige. Prvi put u povijesti u službenom natjecanju sučelit će se Košarkaški klub Dinamo i Cibona.

U ožujku 2020., neposredno nakon što je Hrvatska zakoračila u prvi 'lockdown', kvartovski klub KK Rudeš promijenio je ime u KK Dinamo. Razlog? Klub je imao iznimno jaku lokalnu bazu, omladinski pogon s više od 200 djece i jednu od najjačih upravljačkih struktura u Hrvatskoj, predvođenu trenerom Baskonije Nevenom Spahijom.

Rudeš je prerastao kvartovske gabarite, a kako je već imao podršku dijela Bad Blue Boysa i u upravi kluba su svi redom navijači Dinama, rješenje je bilo samo jedno - preimenovati klub u KK Dinamo i napasti Premijer ligu.

Aktualna uprava u KK Rudeš ušla je 2006. dok je klub bio Cibonina filijala.

„Te 2006., kada smo ušli u klub, Zlatko Bačurin je krenuo s omladinskim pogonom, počeo je sakupljati djecu po školama i okolnim kvartovima, a seniorska momčad Rudeša tada je bila druga ekipa Cibone, sastavljena od njenih juniora. Od samih početaka jako se puno radilo s djecom kojih je svakom godinom bilo sve više. Kada je 2010. došlo do „tranzicije“ u Ciboni, KK Rudeš je krenuo svojim smjerom“, izjavili su članovi uprave kluba Josip Samaržija i Ivan Marenčić u intervjuu za stranicu Futsal Dinama, još jednog kluba kojeg podržavaju Boysi i s kojim je KK Dinamo u prijateljsko-partnerskim odnosima.

Spajanjem dva zagrebačka kluba u osmini finala Ćosićevog kupa nametnulo se jedno pitanje. Za koga će Boysi i Zagrepčani u ovoj utakmici navijati?

Bad Blue Boysi su krajem 80-tih pohodili utakmice Cibone i ostalih zagrebačkih klubova. No, kako BBB, kao i pripadnici ostalih navijačkih skupina, nisu bili podobni tadašnjem režimu, dobili su zabranu dolazaka na Cibonone utakmice. U 90-tima i početkom 2000-tih Boyse se povremeno moglo vidjeti na utakmicama Badela 1862, Cibone, ali i KK Zagreba. No, od početka 2000-tih i povratka imena Dinamo, zagrebačka navijačka grupa pohodila je isključivo utakmice NK Dinama, sve do 2014. kada se Futsal Dinamo 'preoblikovao' u članski klub. Boysi su tako posljednjih sedam godina pratili dva Dinama, a od ove jeseni i treći (u sezoni 2020/21 samo je na jednoj utakmici smjela prisustvovati publika).

Bad Blue Boysi najavili su dolazak na utakmicu koja će se 21. prosinca u 18 sati odigrati u Draženovom domu.

Za mnoge Dinamovce Dinamo i Cibona predstavljaju znak jednakosti. To su dva simbola, sportska brenda i promotora glavnoga grada. Samim time, kod mnogih navijača koji će tog 21. prosinca pohoditi Draženov dom, osjećaji će biti prilično pomiješani.

"Mi Cibonu ne smatramo rivalima. Prije svega, daleko smo mi od tog imena. Svi smo mi počeli igrati u Ciboni, kroz povijest smo redovito surađivali i mi je smatramo sportskim prijateljem. Dao Bog da jednoga dana dođemo do te razine pa da nam Cibona postane sportski rival. Zagreb je milijunski grad i smatramo da, pogotovo nakon nestanka Zagreba i odlaska Cedevite u Ljubljanu, ima mjesta za dva, a možda i više jakih košarkaških klubova", rekli su Futsal Dinamu čelnici KK Dinama i nastavili:

„U KK Dinamu se nalazi mlada uprava vrlo ambicioznih ljudi s ozbiljnim košarkaškim pedigreom. Prirodan put je da se ovaj naš program dalje razvija, da se širi. Što se imena „Dinamo“ tiče, ono je za nas sveto, svi smo mi Dinamovci i kada smo došli na tu ideju, bilo nam je neshvatljivo da klub s ovim imenom u Zagrebu već ne postoji. Tako da mi nismo ovdje da „uništimo“ Cibonu, kao što se negdje moglo pročitati. Dapače, nadamo se da će zagrebačka košarka ponovo biti na razini na kojoj Zagreb i njegovi građani to zaslužuju“.

Kada je riječ o samom sportskom segmentu utakmice, tu dileme nema. Cibona je možda i najjači hrvatski košarkaški klub u ovom trenutku, a KK Dinamo tek treba dokazati da ima mjesto u najvišem rangu hrvatske košarke, a onda i da se može nositi s njenim vrhom.

Sve u svemu, za zagrebačku košarku, koja je drastičnim padom Cibone, nestankom KK Zagreba i preseljenjem Cedevite u Ljubljanu pala na niske grane, jedan ovakav derbi, utakmica u kojoj se lome emocije i dižu čak i blage tenzije, je i više nego poželjna.

Za koga će Zagrepčani u ovoj utakmici navijati, Dinamo ili Cibonu? Na to će pitanje, vjerujemo, svaki Purger dati drukčiji odgovor. A neki neće niti to. Jer, Cibona je Cibona, a Dinamo je Dinamo.


Tagovi

Dinamo ZagrebKK Dinamo ZagrebCibona

Ostale Vijesti