Cary Edmondson-USA TODAY Sports
Cary Edmondson-USA TODAY Sports

Prvi do Boga

Vrijeme Čitanja: 7min | sri. 08.02.23. | 07:23

LeBron James postao je najbolji strijelac u povijesti košarke. Što to znači za njegovo nasljeđe?

Kako bi odvojili dobre od vrhunskih sportaša, jer, kvragu, u ljudskoj je prirodi komparirati i rangirati, čovječanstvo je osmislilo rekorde. I vječne ljestvice. Svjesni su toga i sportaši. Jako dobro znaju da su rekordi ono po čemu će ih povijest pamtiti. Udariti štambilj u historijske knjige je nešto što, barem onima koje smatramo najvećima, izaziva posebnu motivaciju.

Pa tako imamo i rekorde koje je nemoguće srušiti ili njihovo rušenje nećemo doživjeti za svog životnog vijeka. Poput 28 olimpijskih medalja Michaela Phelpsa, Boltovih 9,58 sekundi na stotki ili Chamberlainov prosjek od 50,4 poena u sezoni 1961./1962.

Dugo vremena se mislilo i da NBA rekord od 38.387 poena neće nikada biti srušen. A sada u 76. godini nesretni Kareem Abdul-Jabbar mora gledati kako ostaje bez njega. Gotovo 40 godina je taj rekord odolijevao svim pretendentima.

LeBron Raymone James, ime je čovjeka koji je skinuo „vječni rekord“.

Utakmicom protiv Oklahome James je stigao do rekordnih poena, a Jabbara je skinuo koncem treće dionici kada je skok šutom zabio svoj 37. i 38. poen čime je skinuo legendarnog kapetana Lakersa.

Pa iako nitko nije vjerovao da će do ovoga doći, James je bio predodređen za to. Od malih nogu.

Opravdao hype

Pričamo o klincu koji je krasio naslovnicu Sports Illustrateda dok ga je još majka Gloria odvozila u srednju školu. Njegove utakmice je prenosio ESPN, a i prije nego što će zaigrati profesionalnu utakmicu, Nike mu je pod nos gurnuo ugovor od 90 milijuna dolara.

REUTERS/ John Sommers II JPSIIREUTERS/ John Sommers II JPSII

A LeBron je opravdao sav hype.

Nakon što je na sebe privukao svjetla reflektora u St. Vincent–St. Mary srednjoj školi, 2003. se prijavio na draft. Jedan od ponajboljih u povijesti, na kojemu su sudjelovali i Dwayne Wade i Carmelo Anthony. Clevelandu je pripala čast da odabere domaćeg klinca, budući da je James rođen u 160 kilometara udaljenom Akronu, također u saveznoj državi Ohio.

Svoj prvi NBA koš zabio je 29. listopada 2003. godine protiv Sacramenta. Iako će postati poznat po svojim silovitim ulascima pod košem i brutalnim zakucavanjima – James je svoja prva dva poena, kao i ove kojima je srušio Jabbara, zabio iz skok šuta.

I nakon toga se više nije osvrtao.

REUTERS/Peter Morgan PMREUTERS/Peter Morgan PM

U svojoj rookie sezoni nije zaradio poziv za All-Star, iako su mnogi smatrali da je trebao biti tamo. Kao utjeha, pripala mu je nagrada za najboljeg rookieja sezone sa 78 od 118 mogućih glasova. Iako su dobili generacijskog talenta, Cavaliersi su njegove prve dvije godine promašivali ulazak u doigravanje pa je trener Paul Silas zaradio otkaz.

Jamesova karijera je nakon toga postala sinonim za nevjerojatna postignuća i rekorde.

Osvajanje naslova

Tako je primjerice zabio 25 uzastopnih poena u petoj utakmici finala doigravanja 2007. godine protiv Detroita i odveo svoj Cleveland do prvog NBA finala.

Zabio je i koš sa zvukom sirene u drugoj utakmici konferencijskog finala 2009. protiv Orlanda.

Zatim se tu našla i šesta utakmica konferencijskog finala 2012. godine protiv Bostona kada je zvjezdanom Miamiju u kojemu su tada uz njega bili i Wade i Chris Bosh, prijetila nova katastrofa budući da ih je Dallas demolirao u finalu godinu ranije. James je odgovorio s 45 poena i 15 skokova, Miami je slomio Celticse i na koncu je LeBron stigao do svog prvog naslova.

„Znali ste s odmah s LeBronom što će biti od njega“, prisjetio se bivši trener Bostona i aktualni trener Philadelphije Doc Rivers.

„Tada mu samo niste željeli omogućiti da postane ovo što je danas. Znali ste da, jednom kada dođe do tog prstena, da će ih biti još“.

Drugi naslov za LeBrona stigao je odmah iduće setone nakon osvajanja prvog. Trećeg je osvojio u Clevelandu kada je napravio povijesni preokret i protiv Golden State Warriorsa slavio nakon što je gubio 1:3 u velikom finalu.

Carlos Osorio/pool photo-USA TODAY SportsCarlos Osorio/pool photo-USA TODAY Sports

Baš taj naslov trebao je zacementirati njegovu ostavštinu. Ali on je dodao još jedan naslov, onaj u balonu s Lakersima 2020. godine.

Promijenio je NBA ligu

O njegovim rekordima i postignućima može se pisati do prekosutra. Bitnije je spomenuti kako je promijenio NBA. Za početak, promijenio je način na koji se gleda na prijelazni rok. Promijenio je tri momčadi tako da je on praktički odredio gdje ide. I sve dok nije osvojio titulu s Clevelandom, način na koji je prešao u Miami – objavljivanjem odluke na nacionalnoj televiziji, bio je mrlja u njegovoj karijeri. Ali čak se i to promijenilo.

LeBron je revolucionarizirao NBA ugovore tako što je maksimizirao vrijeme i dobiven novac. Izrastao je u toliku zvijezdu da je počeo tražiti dionice u svojim sponzorskim ugovorima. Ima potpisan doživotni ugovor s Nikeom. Manjinski je vlasnik Bostona Red Soxa i Liverpoola, a u svojem portfelju ima i produkcijsku kuću SpringHill Company.

James je postao pametan poslovni čovjek bez da je nogom kročio na neki od prestižnih američkih koledža.

Od prvog dana je radio razliku na parketu. „Jedan od milijun“, rekli bi Amerikanci. I te 2003. NBA liga mu je, poput i svakog trenera koji ga je vodio u njegovoj karijeri, dala ključeve u ruke i ovaj ju je odveo do neslućenih visina.

„Evo ti lopta, igraj košarku“, bio je uglavnom plan onih koji su trenirali Jamesa. A on je to briljantno radio tijekom cijele svoje karijere, a bome i dalje radi, u svojoj 20. NBA sezoni.

Malo je rekorda kojeg nema za svojim pojasom.

LeBron ili Jordan

Pa kada je redakcijski kolega, inače osvjedočeni obožavatelj Jamesova lika i djela, istaknuo da je skidanjem rekorda LeBron postao GOAT, ili najbolji svih vremena, jasno da je to moralo potaknuti raspravu. Vječne ljestvice, je l'...

David Richard-USA TODAY SportsDavid Richard-USA TODAY Sports

„Najkompletniji je košarkaš ikada“, brani svog pulena kolega.

I vrlo vjerojatno je u pravu. Osim što je upravo postao najbolji strijelac ikada, James je i četvrti najbolji asistent u povijesti, jedini je igrač koji je u karijeri zabio 30 tisuća poena, uz 10 tisuća skokova i asistencija. Jedini je igrač u povijesti koji je zabio barem 40 poena svim NBA franšizama (ima 74 utakmice s 40 ili više poena), igrač je s najviše uzastopnih utakmica u kojima je zabio barem deset poena (1140), igrač s najviše poena u doigravanju (7631), igrač s najviše utakmica u doigravanju (266)... Shvaćate poantu – malo koji rekord nije u njegovom vlasništvu. LeBron ima baš sve, složit će se mnogi. I na vrhu je već 20 godina.

Ali je li onda uhvatio onog „duha iz Chicaga“, kako je to svojevremeno sam izjavio. Je li LeBron skinuo Nj.V. Zrak s trona? Kada iza njegovog imena stoje sve brojke, rekordi, dugotrajnost, naslovi, teško je takve stvari zaobići.

Ali onda se malo odmaknete od svega toga. I od PR mašinerije i brojki i postignuća.

I počnete razmišljati o igri. O onoj čistoj, neokaljanoj igri. O četiri linije i dva koša.

Kao što su mnoge zvijezde večeras platile i preko sto tisuća dolara da budu dio povijesti, tako se i mi smrtnici možemo zapitati za što bi prije platili kartu? LeBrona Jamesa ili Michaela Jordana?

Dva određujuća momenta LeBronove karijere imaju snažan potpisa njegovih suigrača. Drugi naslov koji je osvojio 2013. godine, osvojio je jer je uz sebe imao Raya Allena. Jedan od najpoznatijih šuteva u povijesti NBA-a odvio se u finalu šeste utakmice protiv San Antonija kada je Allen stavio tricu kojom je Miami izborio produžetak i na koncu slavio u toj i sedmoj utakmici. Da nije bilo tog šuta, LeBron, Wade i Bosh bi izgubili drugo od tri zajednička finala i pitanje je bi li skupocjena momčad dobila i četvrti pokušaj.

REUTERS/Sean GardnerREUTERS/Sean Gardner

Drugi trenutak po kojem ćemo pamtiti Jamesovu karijeru je već spomenuto finale 2016. godine protiv Golden Statea. U sedmoj utakmici, kada se rezultat lomio, James je isproducirao „The Block“, 'bananu' na Andreu Iguodali, ali se onda i maknuo u stranu i dao loptu u ruke Kyrieju Irvingu za step-back tricu kojom je Cleveland prelomio susret i na koncu osvojio naslov. Taj šut, također, spada u jedan od najpamtljivijih u povijesti.

A onda je tu i On. Kada nas već ta prokleta ljudska priroda tjera na usporedbe, valja se prisjetiti što je MJ radio tijekom karijere. Na koji način je rješavao utakmice i činjenice da se rijetko micao u stranu.

Ako već moramo uspoređivati, usporedimo one trenutke u kojima se lupite dlanom po čelu pa izustite „Nevjerojatno“. O trenucima koji skupljaju slinu u ustima i ostavljaju vas u stanju šoka. O momentima koji su vas ostavili bez riječi. O onome za što bi ste platili kartu.

MJ je to radio gotovo svake večeri.

Pa iako ovo nije trenutak u kojemu treba bacati sjenu na Jamesovo nevjerojatno postignuće, nemoguće je ne povući paralelu. I on sam o tome razmišlja i govori. Zna da je nakon ove večeri ponudio nove argumente za najboljeg ikada.

Čak i ako nije uspio u tome da ga većina smatra najboljim koji je ikada trčao košarkaškim parketima, već je do sada napravio jako puno za sebe i svoje nasljeđe. Puhati za vrat Bogu nije mala stvar, zar ne?


Tagovi

LeBron JamesNBAizdvajamo

Ostale Vijesti