Press Association/PIXSELL
Press Association/PIXSELL

Preminuo Willis Reed, jedna od najvećih legendi u povijesti New York Knicksa

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 21.03.23. | 21:39

Bio je ključan čovjek za prelazak Dražena Petrovića iz Portlanda u New Jersey Netse.

Legendarni kapetan generacije New York Knicksa koja je tom klubu donijela jedina dva NBA naslova u povijesti, 1970. i 1973. godine, Willis Reed umro je u utorak u dobi od 80 godina.

Reed je svih svojih 10 godina profesionalne košarkaške karijere proveo u Knicksima za koje je igrao od 1964. do 1974. godine, a ostao je najpoznatiji po svom dramatičnom izlasku iz tunela Madison Square Gardena neposredno prije početka odlučujuće sedme utakmice finala doigravanja 1970. godine protiv Los Angeles Lakersa. Prije toga je u svlačionici dobio injekciju koja mu je ublažila bolove u desnoj nozi. Tako ozlijeđen Reed je postigao prva četiri poena na utakmici, sakupio tri skoka, a onda odšepao izvan igre i više se nije vraćao. No, svojim je postupkom podigao publiku na noge i ohrabrio suigrače na putu do 113:99 pobjede kojom su osigurali naslov prvaka. To se i danas smatra jednom od ikoničnih scena u povijesti košarke.

Te 1970. godine Reed je izabran za najkorisnijeg igrača (MVP) kako ligaškog dijela sezone tako i finala doigravanja, a 1973. je još jedno osvojio nagradu za MVP-a finala. Godine 1982. Reed je uveden u košarkašku Kuću slavnih.

Nakon igračke karijere Reed se bavio i trenerskim poslom, a od 1989. do 1996. godine je bio generalni menadžer tadašnjih New Jersey Netsa te je upravo on bio najzaslužniji za prelazak Dražena Petrovića iz Portland Trail Blazersa u Netse u kojima se legendarni kapetan hrvatske reprezentacije afirmirao kao NBA igrač i svojim predstavama otvorio put ostalim europskim igračima u najjaču ligu na svijetu.

"Kad bi Dražen promašio otvorenu tricu, to je bilo za ne povjerovati. On je bio novac", jedna je od najpoznatijih izjava Willisa Reeda na spomen najboljeg hrvatskog košarkaša svih vremena.

(Hina, G)


Tagovi

Willie ReedNew York KnicksHall of Fame

Ostale Vijesti