Pet stvari koje smo sa Svjetskog prvenstva naučili za nadolazeću NBA sezonu

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 16.09.19. | 19:27

Sliježu se dojmovi netom završenog Mundobasketa.

Na Svjetsko prvenstvo u Kini u nedjelju je spušten zastor uvjerljivom pobjedom Španjolske nad Argentinom. Obje reprezentacije igrale su za oko prelijepu košarku, no mora se priznati da je presudilo ogromno iskustvo u finalima akumulirano u nogama Marca Gasola, Rudyja Fernandeza, Rickyja Rubija, Sergija Llulla i Victora Clavera, te su potpomognuti mlađim snagama, uz autoritativno vodstvo rutinera na klupi Sergija Scariola, finale učinili nezanimljivim.

Sportski portal SB Nation donosi članak u kojem se osvrnuo na određene momente koji bi mogli biti indikator za NBA sezonu, a koji su se mogli primijetiti tijekom i nakon Svjetskog prvenstva. Ipak je u pitanju najjača košarkaška liga svijeta, a činjenica da je upravo završio Mundobasket ne doprinosi tome da smo manje nestrpljivi u njenom povratku – ama baš nimalo.

1. Marc Gasol je još uvijek faktor, a možda su i Raptorsi

Unatoč tome što je Ricky Rubio proglašen MVP-em prvenstva, samim time liderom sastava prvaka svijeta, 34-godišnji centar mogao bi, u najmanju ruku, rame uz rame s njim. Nije ga izmorila duga, najnapornija moguća NBA kampanja, ona u kojoj je igrao finale. Pa čak ni ''eksanje'' cijele boce alkohola na šampionskoj paradi. Stoga vjerujemo i da će za nadolazeću sezonu s Raptorsima biti spreman, a kako je igrao na obje strane terena na SP, te njegova izvedba u najtežoj utakmici Španjolske, onoj u polufinalu s Australijom, svjedoči o tome da se ovom doktoru još ne tresu ruke.

Kao centar ubilježio je 20 asistencija u zadnje četiri utakmice prvenstva, što opet unosi mirnoću navijačima Raptorsa i garantira da će i dalje isporučivati, osiguravati posebne elemente u igri po kojima je prepoznatljiv – glumljenje ''mantinele'' i dijeljenje lopti sa tzv. ''rogova'', uz poslovično dobru obranu. Što također znači da se Raptorse ne treba niti smije ispustiti iz vida. Poznata je činjenica da je Kawi Leonard, radi load managementa, prosjedio 22 utakmice prošle, šampionske sezone. No možda je manje poznato da su Raptorsi zabilježili 17-5 u tom segmentu.

2. Ima nade za Franka Ntilikunu

S obzirom da su New York Knicksi to što jesu, uz Lakerse najpopularnija momčad, odnosno ispravnije je reći s najviše navijača, logično je da su upravo oni pod najvećim povećalom. Pogotovo to dolazi do izražaja ako znamo da su zadnjih 20 godina manje-više neprekidno u statusu tragikomične franšize u smislu realne prijetnje napada na naslov. Svaki njihov najmanji komadić slagalice praćen je budnim okom, a pogotovo to vrijedi za igrače, od početka do kraja klupe.

Frank Nkilitina u prve dvije sezone u Knicksima je upisao prosjek od 21.6 minuta po utakmici i 5.9 poena uz 35.4% šuta iz igre. Ne baš obećavajuće. No njegove predstave na Mundobasketu, a pogotovo u utakmici protiv igrača te iste NBA lige u kojoj Knicksi statiraju već dva desetljeća, pokazuju kako 21-godišnji bek itekako ima mjesta za napredak. Pogotovo su njegove obrambene kvalitete došle do izražaja, one koje su najpotrebnije kad postane gusto, a to je u doigravanju. U četvrtfinalu je Kembi Walkeru zagorčao život, uz 11 poena i 5/9 iz igre na drugoj strani. U polufinalnom porazu od Argentine bio je rijetka svijetla točka Tricolora sa 16 poena i 7/12 iz igre. Možda Knicksi ipak ne zažale što su mu odmah dali četverogodišnji rookie ugovor, jer su naznake da bi mogao napraviti iskorak u NBA više nego prisutne.

3. Donovan Mitchell ipak još uvijek nije All-Star kalibar

Utah Jazz možda ima najbolji ne-All-Star back court u ligi, sa Donovanom Mitchellom i Mikeom Conleyem. Pretpostavljeni scenarij koji bi obavio ovaj Mundobasket bi bio da je Mitchell predvodio reprezentaciju do zlata, napunio se samopouzdanjem pred nadolazeću NBA sezonu i vinuo se u superstar ešalon najelitnijih NBA vedeta, kao što je to slučaj bio sa Derrickom Roseom, Kevinom Durantom, Kyriem Irvingom ili Stephom Curryjem. No ne i sa Mitchellom.

Bek Jazzera je imao trenutaka u kojima je zasjao, te se svakako ne može u njega uprt prstom radi četvrtfinalnog poraza, tim više jer je bio najbolji strijelac utakmice sa 29 poena. No izostao je taj lideršip, goropadnost i dojam da se navijači ne moraju brinuti jer ''će već on nešto izmisliti'', kakav je bio s prije navedenim zvijezdama u sastavu. Prisutna su bila određena šuškanja među američkim novinarima u Kini da mu ne odgovara stil igre Gregga Popovicha s puno kretanja lopte u napadu. Sve u svemu, uknjižio je dobre brojke na prvenstvu, ali je taj zvjezdani ''boom'' izostao – uostalom rezultat sve govori.

4. Bogdan Bogdanović je spreman za velike stvari

Srpski Bogdanović je ipak igrač kojeg se s drukčijim očekivanjima otpratilo u Kinu. I dok američki mediji najviše prate individualni razvoj svojih zvijezda i njihov rast, europske ekipe, pogotovo nama susjedna Srbija, stavljaju pred svoje reprezentacije imperativ rezultata. Kako će do njega doći i tko će pri tome iskočiti, manje je bitno. Ovdašnji navijači, mediji i kompletna javnost svakako to radi, makar nesvjesno. Jedan igrač koji je i više nego odgovorio na pritisak je bivši bek Partizana i Fenerbahčea, a sada Sacramento Kingsa, koji je pokazao da u FIBA košarci posjeduje nevjerojatnu lakoću zabijanja koševa. Nesumnjivo je bio najbolji igrač na prvenstvu, a trice je gađao nestvarnih 35/66 ili 53%.

Bit će veoma zanimljivo vidjeti označava li ovo ljeto prijelom i u njegovoj NBA karijeri. Ako da, onda će se svakako morati naći više minuta za njega. Buddy Hield je do sada imao prednost, dosta dobro se razumije na terenu sa De'Aronom Foxom, no ako se pokaže da Bogdanović zaslužuje više minuta nego do sada – što je vrlo moguće – netko će ili morati biti trejdan, ili će se Bogdanu s klupe morati osigurati 30 i kusur minuta, kao svojedobno Manuu Ginobiliju u Spursima.

5. Ricky Rubio će unaprijediti Sunse

Na kraju smo došli do MVP-a Mundobasketa. Istinski general svjetskog prvaka na obje strane terena, fantastično je koordinirao rotacijskom obranom Scariola, kao i onu ''čovjek na čovjeka'', vodio konce igre u napadu organizacijski, a šuterski bio više nego pristojan. U trade roku se pridružio Phoenix Sunsima, ekipi koja godinama traži pouzdanog organizatora igre, a ne bi nas čudilo ako ih Rubio potpuno preporodi.

28-godišnjak u svakom trenutku zna gdje i što s loptom, te ako ga se okruži šuterima, bit će u pitanju ofenzivno iznimno moćan roster. Realno, u Utahu je dijelio loptu sa Donovanom Mitchellom i Joeom Inglesom, a nije on taj koji bi trebao čekati otvorenu tricu na liniji, već igrači oko njega. U Phoenixu će, između ostalih, imati Devina Bookera i našeg Darija Šarića, te vjerujemo kako će ekipa iz Arizone predstavljati bolji ''fit'' za njega.

 

(foto: Reuters)

 


Tagovi

Ricky RubioBogdan BogdanovićDonovan MitchellFrank NtilikinaMarc GasolNBAFIBA World Cup

Ostale Vijesti