Germania
Germania

Pet pitanja uoči starta NBA lige: Koliko mogu Hrvati, brani li Denver naslov, koliko još može LeBron, tko je najbolji duo lige i tko se penje na tron?

Vrijeme Čitanja: 7min | uto. 24.10.23. | 08:00

U noći s utorka na srijedu kreće nova kampanja najjače košarkaške lige svijeta i to utakmicom Denvera i Lakersa (1.30)

Ljepota sporta je u tome da rana predviđanja javnih komentatora, stručnjaka i samoproglašenih znalaca, u pravilu ispadnu – smiješna. Ali baš zbog te nepredvidivosti obožavamo sport, zbog toga gledamo utakmice, a na koncu, naricanja su jednostavna i zabavna. Pa hajdemo i mi ponovno uskočiti u taj vlak, čisto da se za par mjeseci imamo zbog čega crvenjeti, a da usput i zaradimo par sasvim zasluženih „toplih riječi“ oko svog znanja.

Večeras nam, naime, počinje nova NBA sezona.

Listopad je mjesec izvjesnosti u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta: hrabrih predviđanja, apsolutističkih tvrdnji i iracionalne sigurnosti. Svaki generalni menadžer je odradio točno što je trebao odraditi tijekom ljeta, svaki trener ima savršen playbook koji će njegovu momčad odvesti do obećane zemlje, a svaki igrač će imati svoju najbolju sezonu u karijeri. A i mi ćemo znati kako će se rasplesti sezona.

Prouči cjelokupnu ponudu za NBA na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ako se malo odmaknemo od svoje 'kristalne kugle' i vratimo u realnost, tamo ćemo pronaći suštu suprotnost i brojne upitnike iznad glava GM-ova, trenera i mogućnosti igrača. O našim upitnicima ne treba ni lamentirati…

Zato smo uoči starta postavili pet izrazito važnih pitanja.

Kako će izgledati sezona četvorice Hrvata u NBA ligi?

Detroit Pistonsi na čijoj je trenutno platnoj listi Bogdanović i dalje kotiraju kao jedna od najlošijih momčadi lige. A nije sasvim jasno hoće li Bojan i koliko dugo nositi dres Pistonsa u novoj sezoni. Imao je ponudu Milwaukeeja na ljeto, ali Detroit ga nije puštao. Momčad je trenutno u fazi rebuildinga, a u Bojana se klupska vrhuška zaljubila. Gledaju na njega kao na veterana koji može pomoći mladim igračima i zbog toga je hrvatski košarkaš i dalje tu. Trenutno se oporavlja od ozljede lista, propustio je sve četiri pripremne utakmice, a iz Detroita su najavili da ga neće biti niti na otvaranju sezone protiv Miamija.

Iako ima još dvije godine ugovora s Pistonsima, Bogdanović u sljedećoj ima garantirana samo dva milijuna dolara ili u prijevodu tek, deset posto ovosezonske plaće. Zahvaljujući tome može biti izuzetno atraktivan žeton za razmjene jer njegova nova momčad ne bi preuzela velik rizik. Ako ga poželi zadržati, može mu aktivirati ugovor od 19 milijuna za sezonu 2024./25., a ako ne, može ga se riješiti za samo dva milijuna.

Rick Osentoski-USA TODAY SportsRick Osentoski-USA TODAY Sports

Puno mirniji može biti Ivica Zubac kojeg trener Ty Lue i dalje vidi kao startnog centra LA Clippersa u novoj sezoni. A koliko točno mogu Clippersi? Sve ovisi o zdravstvenom kartonu dvojice superstarova, Kawhija Leonarda i Paula Georgea. Clippersi su momčad koja bi mogla igrati finale Zapadne konferencije, ali bi isto tako mogla ostati i bez doigravanja. Koliko će George i Leonard ostati zdravi, toliko daleko će momčad iz LA-a na koncu i otići. Zubac je tu u jako dobroj situaciji, imate će minute i svoju ulogu u momčadi, a mogao bi doživjeti duboki odlazak u doigravanje. Povrh toga, tek treba vidjeti kako će se rasplesti cijela sapunica s dolaskom Jamesa Hardena

Gary A. Vasquez-USA TODAY SportsGary A. Vasquez-USA TODAY Sports

Sličnu situaciju, doduše s ipak nešto manje značajnom ulogom, imat će i Dario Šarić u redovima Golden Statea. Warriorsi su još uvijek dovoljno vitalni za ulazak u borbu za naslov, a Šiši je pokazao u pripremnim utakmicama kako se sjajno uklopio u momčad Steve Kerra i mogao bi biti zgodan dodatak legitimnim pretendentima za titulu.

„Dario se savršeno uklapa. Odličan je. Svakim danom je sve bolji, nedostajala nam je ta dinamika prošle godine. Jako sam uzbuđen oko njega“, rekao je uoči početka nove sezone mastermind Warriorsa Steve Kerr, a na sličnom tragu je i Steph Curry.

„Prije nekoliko dana je na treningu dobio loptu i odmah je znao što treba napraviti prema meni, nisam mu trebao ništa reći. Kada pričate s njim, o tome kako on vidi košarku, to je vrlo slično načinu na koji mi igramo“, komentirao je Curry.

Šarić bi trebao igrati na poziciji centra, manje na četvorci i puno bi trebao surađivati s Chrisom Paulom, jednim od najboljih pick and roll igrača u NBA ligi i čovjekom koji je ovog ljeta stigao u redove GS-a, a s kojim je već i surađivao u redovima Phoenixa.

Kyle Terada-USA TODAY SportsKyle Terada-USA TODAY Sports

U hrvatskoj koloniji, najveću borbu za minute, renome i novi ugovor imat će Luka Šamanić. Njegov dosadašnji NBA put nalikuje na vožnju rollercoasterom, od 19. picka, do margina lige, odlaska u razvojnu G ligu i nove prilike među velikim dečkima. Zapaženim igrama u redovima Maine Celticsa Šamanić si je osigurao desetodnevnu suradnju s Utah Jazzom, a onda je ubrzo suradnja ovjekovječena i u konkretni ugovor. U redovima Jazza ne bi trebao imati neku značajniju ulogu, ako je suditi po minutaži u predsezoni, ali to ne znači da svojim dobrim igrama neće uvjeriti Willa Hardyja da mu više vjeruje kako sezona bude odmicala.

Rob Gray-USA TODAY SportsRob Gray-USA TODAY Sports

Mogu li Jokić i Denver obraniti naslov?

Kada imate najboljeg igrača na svijetu u svojim redovima, ništa nije nemoguće. Stoga, odgovor na pitanje glasi – da, Denver itekako ima šanse obraniti naslov. Nikola Jokić bi mogao bez problema osvojiti i treću MVP titulu, ako mu to uistinu postane glavi motiv. Međutim, jednom kada košarkaš njegovog kalibra postane gladan, čak i pohlepan oko NBA prstenja, onda se prestane zamarati sa 'sporednim' nagradama i sve podredi Njegovom visočanstvu – rezultatu. A i u tom slučaju, ostatak lige će mu teško stati na put prema novom naslovu.

U odnosu na šampionsku momčad, Niggetsi su ostali bez Brucea Browna, u narodu poznatijeg pod nadimkom Švicarki nožić. Brown je igrač koji radi od svega pomalo i to radi jako dobro i sigurno će Mikeu Maloneu nedostajati Brownove minute, no ostatak jezgre Nuggetsa ostao je netaknut.

Jamal Murray bi trebao biti još bolji ove sezone, Kentavious Caldwell-Pope je i dalje jedan od najpouzdanijih 3 and D igrača lige, a Aaron Gordon je u finalu pokazao da je i dalje na visokoj igračkoj razini.

Na kraju će Denver, ipak, živjeti i umirati s Nikolom Jokićem i pitanjem hoće li se zadovoljiti jednim prstenom ili će htjeti dodatno nakititi svoje prste. 

Najbolji od najboljih u pravilu uvijek idu više od jedanput u draguljarnicu, a s obzirom da mu je tek 28, u Jokiću itekako još ima vatre za naslovima. Namjeri li se ponovno na osvajanje, pokaže li opet isut glad za uspjehom, tko će ga u ligi zaustaviti da se nahrani?

ReutersReuters

Koliko još LeBron James može prkositi biologiji?

Nije ništa čudno da se posljednjih godina znatno produžio karijerni vijek sportaša, a jedan od predvodnika tog new age, old body pristupa zasigurno je LeBron James. Prošlog proljeća James je odveo Lakerse do finala Zapadne konferencije s 38 (brojkom trideset osam) godina na leđima. U svakoj standardnoj ili naprednoj statistici, James je imao najbolju 20. sezonu u povijesti. I sada kreće u svoju 21. NBA sezonu, s jednakim teretom i očekivanjima kakve je imao i u svojoj desetoj sezoni.

LeBron će u prosincu napuniti 39 godina. I unatoč tome, i dalje se od njega očekuje da povede Lakerse u novu borbu za naslov. Koji, iskreno govoreći, ne djeluje tako nerealno za Lakerse ove sezone, osobito ako se uzme u obzir dominantna igra Jamesa i u ovoj životnoj dobi. Uz malo sreće i ako ga posluži zdravlje, James bi se mogao upustiti u realnu borbu za svoj peti prsten u karijeri.

Nisu, doduše, Lakersi jedina momčad koja svoje ambicije polaže u vremešne igrače. Warriorsi i dalje idu na pogon 35-godišnjeg Curryja, a sada i njegove šanse ovise o otpronosti 38-godišnjeg Chrisa Paula.

Sunsi su sve svoje čipove uložili na sklapanje super-momčadi, pa tako pod jednim krovom igraju Kevin Durant, Devin Booker i Bradley Beal. Najbolji među njima, Durant, ima 35 godina i tešku ozljedu Ahilove tetive iza sebe…

Gary A. Vasquez-USA TODAY SportsGary A. Vasquez-USA TODAY Sports

Jesu li Giannis i Lillard najbolji duo u ligi?

Zasigurno jesu. Ne samo da je Giannis ponajbolji igrač na planeti kada uz sebe ima elitnog playmakera, nego bi on i Lillard mogli komplimentirati međusobnoj igri kao niti jedna kombinacija u NBA ligi, izuzev, možda, Murraya i Jokića. Ovo je, barem naoko, sjajan fit: nezaustavljivi Giannis na otvorenom terenu uz bok jednog najboljih tricaša u ligi. Nisu Giannis i Dame dvojica najboljih igrača koji igraju u jednoj momčadi, ali su dvojac košarkaša čiji način igre savršeno odgovara ovom drugom. Nedavno je i Antetokounmpo izjavio kako valjda nikada u karijeri nije imao toliko prostora za manevar kao sada kada dijeli teren s Lillardom.

Bucksi su se, međutim, odrekli sjajnog all round igrača Jruea Holidaya koji im je jako puno značio u defenzivi, dok Lillard recimo nije baš poznat po svojoj obrambenoj igri. I pitanje je jesu li Bucksi napravili korak prema naslovu, mnogi će se čak složiti kako je to korak unazad. No, stoji da Giannis nije igrao s ovakvim ofenzivnim talentom u svojoj karijeri, pa preostaje za vidjeti koliko daleko će ih taj duo odvesti.

Benny Sieu-USA TODAY SportsBenny Sieu-USA TODAY Sports

Tko će igrati finale i tko će na koncu izaći kao pobjednik?

Denver i Milwaukee. A oba konferencijska finala bi trebala biti uzbudljiva. Sunsi su dobri, ali iz ove perspektive je teško zamisliti da mogu pobijediti Nuggetse u četiri utakmice. I pitanje je mogu li košarkaši Phoenixa ostati zdravi do samog finiša.

Slična situacija bi mogla biti u na Istoku, upitno je hoće li Boston ostati zdrav koncem svibnja nakon još jednog iscrpljivog doigravanja. Tatum i Brown su znali biti ozlijeđeni tijekom doigravanja, a znana je stvar i kakvu „povijest bolesti“ ima Kristaps Porzingis. Osim toga, Celticsi imaju poprilično tanku klupu, stoga bi Bucksi mogli preživjeti seriju od sedam utakmica.

A u finalu ipak vjerujemo Denveru. Kombinacija zvjezdane moći i dubine i dalje Nuggetsima daje prednost, ali finale bi moglo biti jako tijesno.



Tagovi

NBABojan BogdanovićDario ŠarićIvica ZubacLuka ŠamanićLeBron JamesDamian LillardGiannis AntetokounmpoNikola Jokić

Ostale Vijesti