Oladipo poput Patricka Ewinga

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 13.02.20. | 11:47

Bliži se playoff, a na Istoku se hvata zalet. Tko god može ciljat će drugo mjesto, a među sigurnima bi moglo biti i ''ciljanja'' protivnika.

Tijekom devedesetih poznati ESPN-ov, a danas nezavisni novinar Bill Simmons, skovao je idiom ''The Ewing Theory''.

Teza je to koja se često potvrđuje kada neka momčad igra bolje bez svog stožernog igrača, za kojeg se u normalnim okolnostima vjeruje da je nositelj igre. Mnogo je primjera u povijesti sporta kad je ovaj fenomen poprimio konkretan oblik, dobio aktere i po tko zna koji put potvrdio svoju učestalost, no Simmons konkretno je teoriju utemeljio na slučaju iz finala Istoka skraćene sezone 1999.

Tada su se sučelili New York Knicksi i Indiana Pacersi. U drugoj utakmici, koju je Indiana uzela i izjednačila seriju na 1-1, je stožerni igrač sastava Jeffa Van Gundyja ozlijedio Ahilovu tetivu te je bilo jasno da propušta ostatak serije.

Već kad su svi vidjeli Indianu u finalu vjerujući kako nitko živ ne može zaustaviti Rika Smitsa na obje strane parketa, no Knicksi su slavili u tri od sljedeće četiri utakmice i otišli u finale na noge San Antonio Spursima. U te tri utakmice su teret raspodijelili Larry Johnson, Allan Houston i Latrell Sprewell i odveli New York u tek drugo finale u periodu od 26 godina.

Indiana Pacersi su ove sezone gurali fenomenalno, a najčešća rečenica koja se vrzmala po umovima navijača bila je ''Što će tek biti kad se Dipo vrati?''… Pa bilo je to da od kada se vratio su Pacersi na omjeru 1-6, Oladipo je na 29% šuta iz igre u manje od 25 minuta prosječno na terenu.

Domantas Sabonis, T.J. Warren i Malcolm Brogdon raspodijelili su ulogu vođa Pacersa, no zapravo još nismo ni vidjeli kako potonji funkcionira s Oladipom, s obzirom da se njihove uloge u dobrom dijelu preklapaju. Činjenica jest da je potrebno određeno vrijeme prilagodbe nakon izbivanja od godinu dana, odnosno reintegracije glavne zvijezde u igru.

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="en"><p lang="en" dir="ltr">Victor Oladipo on the comeback. <br><br>(: IG/micah_lancaster) <a href="https://t.co/bKO4iETNCC">pic.twitter.com/bKO4iETNCC</a></p>&mdash; theScore (@theScore) <a href="https://twitter.com/theScore/status/1099832867088158720?ref_src=twsrc%5Etfw">February 25, 2019</a></blockquote>

<script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

No pitanje je hoće li se to dogoditi u razdoblju kada Nateu McMillanu najviše odgovara, uoči doigravanja. Svakako veseli da je Dipo i dalje brz i eksplozivan, baš onoliko koliko smo od njega navikli. No vanjski šut je nešto na što ćemo još malo pričekati, bez obzira na pogođenu tricu s više od devet metara za izjednačenje protiv Bullsa devet sekundi prije kraja utakmice. Bilo je to u prvoj utakmici nakon povratka.

Činjenica je da kod ovakvih situacija dolazi do bizarnih nelogičnosti, poput pitanja je li povratak glavne zvijezde dobro tempiran u ligi u kojoj je rezultat kluba tvrdokorno vezan uz momčadsku kemiju. Sličan primjer imali smo kod Kyrieja Irvinga i Brooklyn Netsa ove sezone, a najviše to vrijedi za rostere koji nisu uspostavljeni na način da se cijeli sustav igre vrti oko te zvijezde.

Npr. ona Milwaukee Bucksa se u potpunosti vrti oko Giannisa i teško je zamisliti scenarij u kojem bi oni bili bolji bez njega. Od igrača kojima je okružen se prije svega očekuje da na terenu konzumiraju one vještine koje ga komplementiraju i ''krpaju'' njegove rupe.

Kod igrača kao što su Oladipo ili Irving u većoj mjeri vrijedi da su oni pojedinci koji na terenu rade stvari za koje su u stanju i njihovi suigrači, samo na nižoj razini. Ove zakonitosti, istinabog, nisu dovele do navedenog efekta u finalu Istoka 1999., s obzirom da njihov tadašnji drugi centar, Marcus Camby, napadački nije u stanju replicirati učinak Pata Ewinga.

Van Gundy je tada promijenio pristup i potpunim grindom došao do finala, a mnogi se se zapravo slažu da 36-godišnji Ewing i nije toliko nedostajao Knicksima. Štoviše, vjeruje se da je to otvorilo prostor mlađim igračima.

U svakom slučaju želimo da Pacersi i Dipo čim prije povrate konsonancu, jer nam se smiješi jedno od najuzbudljivijih doigravanja na Istoku. Mnogo bi nereda maksimalno galvanizirani Pacersi mogli prouzročiti, a odu li u prvom krugu na Celticse, to će biti prilika da im se revanširaju za poraz u prošlogodišnjem prvom krugu.

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="en"><p lang="en" dir="ltr">Victor Oladipo on coming back from injury: &quot;It&#39;s just a process right now. It&#39;s going to take some time. ... I&#39;m just staying positive and patient. ... Every game I&#39;m starting to feel a little bit better.&quot; <a href="https://twitter.com/hashtag/Pacers?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Pacers</a> <a href="https://t.co/AQDINOx994">pic.twitter.com/AQDINOx994</a></p>&mdash; FOX Sports Indiana (@FSIndiana) <a href="https://twitter.com/FSIndiana/status/1225989653859381249?ref_src=twsrc%5Etfw">February 8, 2020</a></blockquote>

<script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

(foto: Reuters)

 


Tagovi

Indiana PacersNew York KnicksplayoffNBA doigravanjeNBAVictor Oladipo

Ostale Vijesti