Okafor nije u planovima 76ersa: Ovo je opcija u kojoj Phila za njega ne dobiva 'kikiriki'

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 30.10.17. | 14:32

Sve je jasnije kako će Okafor biti dio jedne od prvih razmjena ove sezone.

> Okafor: Pitam se jesam li stvarno dio 76ersa

Povratkom Embiida na teren Okafor je ove sezone postao nevažan u 76ersima, a trener Brett Brown nedavno je izjavio kako priča s njim i kako nema zle krvi između njih, ali za njega nema mjesta u rotaciji. Minute s klupe na visokim pozicijama dobivaju Amir Johnson i Dario Šarić, a on mu jednostavno ne treba. Izjava koju smo linkali iznad odlomka vrlo vjerojatno je i u samom klubu bila zvono da se nešto mora poduzeti jer naravno da ni 76ersima nije u interesu da Okaforu propada karijera.

Svi koju imalo prate NBA znaju kako Okafor vrijedi kao igrač, a to je uostalom i dokazao u prvoj sezoni kada je startao u 48 utakmica uz prosjek od 17,5 poena i sedam skokova. Prošle sezone su mu brojke pale, no startao je samo u 33 utakmica nakon što je Embiid 'ugašen' zbog ozljede. Proces je sada napokon završio, a Okafor je u cijeloj priči bio samo onaj stup koji drži beton dok se ne osuši, a jednom kad je suh taj stup više ne trebate. Ono što Okafor treba je mlada momčad koja traži dugoročno rješenje na centarskoj poziciji i koja bi voljela graditi igru na njemu. Hornetsi imaju Howarda, a doveli su ga s nadanjem da se može vratiti na All-star razinu, no ne znamo koliko su ta nadanja ostvariva.

Howard nije dugoročno rješenje za Charlotte iako je dobro krenuo u novu sezonu i upravo zato žele Okafora koji bi u ovoj i sljedećoj sezoni mogao imati oko 20 minuta na terenu u toj momčadi. Radi se o još uvijek jako mladom igraču koji ima tek 21 godinu i kojeg bi Dwight mogao mentorirati što također nije zanemariv faktor u cijeloj priči i vjerojatno je zanimljiv za obje strane, klupsku i Okaforovu.

On ima plaću od skoro pet milijuna dolara za ovu sezonu, a Phila može aktivirati opciju i zadržati Okafora i sljedeće sezone uz plaću od 6,3 milijuna dolara. Rok da to učine je sutra, no vrlo je izgledno da se to neće dogoditi i da ćemo u narednim tjednima vidjeti možda i prvi 'trade' ove sezone. Hornetsi stoje prvi u redu, ali nije da baš imaju puno toga za ponuditi.

Naša predviđanja idu u smjeru toga da će 76ersima predložiti Jeremya Lamba koji ima još dvije godine ugovora i plaću od sedam milijuna dolara za ovu sezonu. S obzirom da Okafor ima ugovor na pet milijuna morali bi u Charlotte poslati i jednog igrača s malim ugovorom, a po nama bi to mogao biti Justin Anderson koji dobiva neke minute na pozicijama dva i tri, ali daleko od toga da je bitan za igru 76ersa. Njegova plaća za ovu sezonu je milijun i pol dolara, a također ima ugovor na još dvije godine. Taj bi 'trade' funkcionirao prema ESPN trade machineu.

Zašto Lamb i zašto Anderson u ovoj priči? Iako se na prvu ne čini da bi Hornetsi lako pustili Lamba koji u šest dosadašnjih utakmica mlade NBA sezone bilježi 17,2 poena, 4,8 skokova i 3,3 asistencije, ali njegove će minute u nastavku sezone znatno pasti kad se vrati Nicholas Batum i zauzme mu mjesto. Francuz je bitna karika ove momčadi i igrat će onoliko minuta koliko može podnijeti, a to znači 35+.

Prošle je sezone Lamb igrao u prosjeku 18 minuta uz 8,8 poena po utakmici i jako loš šut za tri poena koji se srozavao u posljednje tri godine njegove karijere. Imao je 35 posto trice u sezoni 2013./2014. u Oklahomi da bi konstantnim padom završio na 28 posto prošle sezone. Njegova je karijera obilježena oscilacijama i nikad nije opravdao relativno visok izbor na draftu (12. pick prve runde 2012. godine). Jednom kad se Batum vrati Lamb im neće previše nedostajati.

U ovoj situaciji pokrio bi odlazak Andersona, ali i dodao opciju u rotaciji Phile koja ionako igra 'small ball' košarku i vjerujemo kako ne bi imali ništa protiv njegovog dolaska. Nije briljantan šuter, ali to im u ovoj situaciji ni ne treba s obzirom da trenutno imaju Redicka, a i Fultz će vjerujemo kad se posve oporavi pokazati šutersko umijeće, uostalom to će mu biti i jedna od zadaća s obzirom da je Simmons dobar dio vremena na lopti.

Hornetsi bi tako za igrača kojem se baš i ne može vjerovati dobili mladog i talentiranog centra koji bi bio jako dobar zalog za budućnost, ali i Andersona koji bi mogao biti OK 'backup' opcija Batumu kad se vrati. Kad pogledamo ostale mlade ekipe koje su u procesu 'rebuildinga' i trebale bi centra, jedino u ovoj situaciji Phila ne dobiva 'kikiriki' u povratnom paketu i čini nam se da bi ovo mogla biti win-win situacija.

(Foto: Action Images)

 


Tagovi

Jahlil OkaforJeremy Lamb

Ostale Vijesti