Kirby Lee-USA TODAY Sports
Kirby Lee-USA TODAY Sports

Novinari Germanijaka prognoziraju NBA prvaka: GSW, Lakersi, Boston ili Milwaukee

Vrijeme Čitanja: 8min | ned. 16.04.23. | 14:00

Krenulo je NBA doigravanje, a mi svoje favorite imamo

Konačno je krenulo ono što svaki istinski košarkaški NBA zaljubljenik čeka – doigravanje. Više nema šetnje po parketu i nezainteresiranih večeri najboljih igrača, sada se obrane pritežu u svakom posjedu, igrači su fokusiraniji i angažiraniji, pa se sada može uživati u kompetitivnoj košarci u najjačoj ligi svijeta.

Za tu priliku, četiri novinara Germanijaka: Ivan Mušlek, Niko Rukavina, Ižak Ante Sučić i Petar Zobec, daju svoju prognozu oko toga tko će se u konačnici popesti na NBA tron.

U nastavku donosimo razloge zbog čega bi netko u konkurenciji Golden Statea, LA Lakersa, Bostona i Milwaukeeja mogao osigurati vječnu slavu.


Favorit za naslov: Golden State Warriors

Cary Edmondson-USA TODAY SportsCary Edmondson-USA TODAY Sports

Branitelji naslova u novoj sezoni zadržali su jezgru koja ih je odvela do četvrtog prstena u posljednjih osam sezona. Status dinastije već su osigurali, neovisno o raspletu ove i sljedećih sezona, no glad za novim dokazivanjem i petim prstenom i dalje je prisutna kod svih ključnih igrača. Steph Curry i Klay Thompson značajno su podigli svoje brojke u regularnom dijelu sezone u odnosu na prethodnu, a koliko god to čudno zvuči, obojica su prilično poboljšala postotak šuta za 3 poena. Kada na to dodamo daljnji napredak Jordana Poolea, pitanje je tko može zaustaviti ovu bekovsku liniju. Za sigurnost u reketu i dalje brine Draymond Greene, uz svesrdnu asistenciju Kevona Looneya.

Raspored:

S obzirom na to da su u regularnom dijelu završili tek kao 6. momčad Zapada, dobili su najpoželjnijeg protivnika iz top 4. Svaka čast Sacramentu na 48 pobjeda, ali njihova mlada momčad tek treba skupiti playoff iskustvo i za ovu sezonu zadovoljit će se time što su prekinuli post od 17 godina bez doigravanja. Na koga će u polufinalu, doista je nemoguće prognozirati jer su LA Lakersi sa zdravim LeBronom i Davisom vjerojatno najnepoželjnija sedmoplasirana momčad u povijesti i nije isključeno da uspješno apsolviraju Memphis. I upravo će konferencijsko polufinale biti najveća prepreka za Warriorse, bez obzira na to tko s druge strane dođe u finale. Po trenutnoj formi, to bi mogao biti Phoenix, no širina je na strani Golden Statea, a i još uvijek pamtimo prošlosezonski raspad epskih razmjera Sunsa u 7. utakmici protiv Dončića i Dallasa. Veliko finale moglo bi nam donijeti reprizu prošlosezonskog, gdje ipak blagu prednost dajem Splash Brothersima.

Potencijalni problem:

U kakvom će se izdanju vratiti Andrew Wiggins? Koncepcijski vrlo bitan kotačić u pohodu na novi prsten, ove je sezone odigrao samo 37 utakmica, a posljednjih 25 utakmica nije bio u sastavu zbog problema obiteljske naravi. Iz Warriorsa su njegove probleme sakrili kao najstrože čuvanu tajnu, a nitko od američkih novinara nije uspio dokučiti zbog čega je Wiggins uzeo predah. Kanađanin je ove sezone, barem u ovo malo odigranih utakmica, bio na gotovo identičnim brojkama kao i lani. Ako u doigravanju isporuči kao i prošle sezone, Golden State dobit će golemo pojačanje. Podsjetimo, nekadašnji 1. pick drafta bio je prvi skakač finalne serije protiv Celticsa, drugi strijelac Dubsa i ključni čovjek u petoj utakmici finala, kada je s 26 poena i 13 skokova nadoknadio večer u kojoj Steph Curry nije zabio tricu.

Put do naslova:

Golden State – Sacramento 4-1

Golden State – LA Lakers 4-3

Golden State – Phoenix 4-2

Golden State – Boston 4-3


Favoriti za naslov: LA Lakers

Gary A. Vasquez-USA TODAY SportsGary A. Vasquez-USA TODAY Sports

Iako u doigravanje ulaze kroz repasaž Play-ina, sa sedme pozicije na Zapadu, mislim da će Los Angeles Lakersi osvojiti naslov jer imaju dva superstara od kojih je jedan među vjerojatno dva najbolja košarkaša svih vremena. LeBron James, koji ne izgleda kao da ima 38 godina, lovi svoj šesti prsten, a sa statistikom od 28.9 poena (šut 50 posto), 8.3 skokova, 6.8 asistencija i 0.9 ukradenih lopti po utakmici i dalje je jedan od najboljih igrača lige i pritom ne misli stati. Anthony Davies također igra na ALL Star razini (25.9p, 12.5s, 2.6a, 2 bl) i nosio je momčad u ključnom dijelu sezone kada nije bilo Jamesa. S njima dvojicom u rosteru, pod uvjetom da nemaju većih problema s ozljedama, Lakersi mogu pobijediti svakoga. No, mogu li u seriji od četiri izbaciti sve do kraja? Ovisit će o ostatku momčadi. Lakersi doigravanje dočekuju u sjajnoj formi (10-2), a u kontekstu njihovog osvajanja naslova ne smijemo zanemariti činjenicu da su to, jednostavno, Lakersi. Franšiza koja uz Celticse ima najviše NBA prstena (17). Pobjednički mentalitet je upisan u njihovom genu. Ako Lakersi vjeruju da mogu do titule, zašto ne bismo i mi?

Raspored:

Ne ide im u korist. Lakersi do samoga kraja (vjerojatno) neće imati prednost domaćeg terena zbog generalno slabog prvog dijela sezone. Već u prvom kolu na Zapadu ih očekuje sjajni Memphis koji je u prvom dijelu sezone upisao osam pobjeda više. No, Lakersi su ih pobijedili u dvije od tri međusobne utakmice, a jedini poraz zabilježili su bez Jamesa. Ako uspiju proći prvo kolo, očekuje ih bolji iz dvoboja Sacramento – Golden State (Kingsi vode 1:0, iako je GSW blagi favorit), a onda u finalu Denver ili pak netko od dvojica Phoenix – LAC. Doduše, od svih nabrojanih ekipa negativan omjer imaju samo sa Sacramentom i Clippersima. A, onda, ako i osvoje Zapad, moraju na megdan najboljoj momčadi Istoka. Bit će teško, ali ne i nemoguće. A tko zna, možda i dočekamo novo kultno finale Lakersa i Celticsa…..

Potencijalni problemi:

Ima ih mnogo. Prije svega, u slučaju nove ozljede jednog od dvojice superstara, šanse Lakersa smanjuju se na minimum. O rasporedu smo već pisali, u slučaju sedme utakmice, a teško da bez njih mogu do titule, Lakersi će morati slaviti na paklenom gostovanju. Neko preveliko povjerenje ne ulijeva niti ostatak kadra od kojih se najviše dočekuje od Dennisa Schrödera. Ako Lakersi žele do titule, osim zdravstvenog kartona dva superstara, bit će iznimno bitno da ostatak družine pronađe konzistentnu formu.

Put do naslova:

LA Lakers – Memphis 4-3

LA Lakers – GSW 4-3

LA Lakers – Denver 4-2

LA Lakers – Boston 4-3


Favoriti za naslov: Boston Celtics

Winslow Townson-USA TODAY SportsWinslow Townson-USA TODAY Sports

Iako je na Istoku prilična gužva, mišljenja sam da Boston ovaj put može otići do kraja. Razloga je nekoliko, ali glavni je svakako Jayson Tatum koji igra svoju najbolju sezonu u karijeri. Postao je prvi igrač u povijest franšize koji je sezonu završio s prosjekom većim od 30 poena po utakmici, a nikad nije više skakao i nikad nije više asistira. Ukratko, nikad nije više dominirao. Dobar dio sezone je bio legitimni kandidat za MVP titulu i ako on u sebi probudi ‘unutarnjeg Mambu’ te nastavi i u doigravnja s brojkama iz regularnog dijela sezone, onda vjerujem da je sve moguće.

Raspored:

Istina je da Boston, ako želi doći do titule, nema ni najmanji ‘prečac’ do iste. U prvoj rundi ih očekuju ogledi s Atlantom, s tim da će tu biti najvažnije kako će Celticsi (čitaj: Marcus Smart) braniti Younga. Zanimljivo je da su brojevi jedne i druge momčadi ‘tu negdje’ kad se gleda timski učinak u regularnom dijelu, ali Boston je upisao 57 pobjeda, a Atlanta tek 41. Ako, odnosno nakon što prođu Hawkse, slijedi im ogled protiv, pretpostavljam, 76ersa. I to će biti prvi veliki test ove momčadi. Embiid je gladan, ali uvjerenja sam da je ekipno gledano Boston na višoj razini. U konferencijskom finalu je najizgledaniji okršaj protiv prve momčadi Istočne konferencije Milwaukee Bucksa, ali ako Tatum, Brown i ostatak društva uspiju ‘riješiti’ Embiida, vjerujem da će pronaći rješenje i za Giannisa. Inače, Boston je prvi u SRS-u (Simple ranking system) ove sezone u NBA ligi, što također ne treba zanemariti.

Potencijalni problem:

Ako Tatum ne nastavi isporučivati i ako Bostonov Batman ne bude imao adekvatnu pomoć svojeg Robina (čitaj: Jaylena Browna), onda se nema o čemu pričati. Smart je najbolji obrambeni igrač u momčadi, ali nije netko tko garantira ozbiljan broj poena po utakmici. Horford, iako je riječ o fenomenalnom igraču za kojeg je prava šteta što ranije nije došao u Boston i igrao u ovom sistemu, je tu da bude starter, nikako glavni igrač, dok su White, Williams(i) i Brogdon sjajni u rotaciji. Mazulla (odnosno Stevens) zna posao, ali bez Tatuma ništa, apsolutno ništa. Iako, isto vrijedi i za druge ‘favorite’ u konferenciji poput Bucksa (Giannis) i 76ersa (Embiid).

Put do naslova:

Boston – Atlanta 4-1

Boston – Philadelphia 4-3

Boston – Milwaukee 4-2

Boston – GSW 4-2


Favorit za naslov: Milwaukee Bucks

Christopher Creveling-USA TODAY SportsChristopher Creveling-USA TODAY Sports

Zašto mislim da će Milwaukee Bucksi biti prvaci? Zato što u svojim redovima imaju pravog MPV-a lige (svaka časti i Nikoli Jokiću i Joel Embiidu), pa onda ne treba tražiti dalje od njegove nedavne izjave:

„Nisam talentiran kao Curry, niti kao Durant. Ja sam jeb*** očajan. Ovo je moja opsesija. Bojim se izgubiti ono što mi je Bog dao. Bojim se izgubiti i zato radim naporno koliko god mogu, jer ne želim osov sve izgubiti“, poručio je Giannis Antetokounmpo.

Izjava je to koja protivnicima tjera strah u kosti, a kada se taj strah podgrije i njegovim razočaranjem, jer kako sam kaže trebao je imati već pet MVP titula, eh, onda su svi drugi u problemu. I to poprilično ozbiljnom.

Pa kako, pobogu, drugačije shvatiti riječi čovjeka koji je ove sezone uprosječio 31,1 poen, 11,8 skokova i 5,7 asistencija i koji je motiviraniji no ikad da se ponovno popne na tron kao i 2021. godine? Giannis je igrač od kojeg strahuje NBA.

A kada mu na to pridodate jednog od ponajboljih two-way bekova lige, Jruea Holidaya koji ove sezone igra jednu opd ponajboljih sezona u NBA karijeri pa na to 'nalijepite' i Khrisa Middletona, stvarno je teško reći da Buckse netko može slomiti u seriji na sedam utakmica.

I još jedna stvar, Bucski znaju što je potrebno za osvajanje naslova. Većina momčadi je prošla kroz to iskustvo, trener Mike Budenholzer se izvježbao u šampionskoj sezoni i to bi mogla biti prevaga, barem u konkurenciji izuzetno zahtjevne Istočne konferencije.

Raspored:

Nije idealan, osobito jer već u prvoj rundi idu na Miami Heat koji je dosta težak matcup. Recimo, ove sezone imaju 2-2 s momčadi Erika Spoelstre, a koja je, reći će teoretičari zavjera, čak namjerno tankirala protiv Atlante u play-in turniru samo kako bi izbjegla Boston, i stigla na okršaj s Bucksima protiv koje procjenjuje da ima više šanse.

Dakle, izgledno je da će Bucski imati najteži ispit već u prvoj rundi. Koliko god Miami bio neuvjerljiv, to je i dalje Miami, sa svojom ratničkom kulturom. Ali Milwaukee bi svojom obrambenom igrom trebao zakočiti i Butlera i Adebaya, oružja za to sigurno imaju. Uostalom, širina kadra je ono što odlikuje Buckse. 

Nakon Miamija im slijedi okršaj protiv boljeg iz ogleda Clevelanda i New Yorka, u kojoj prednost ide Knicksima, a zatim i okršaj u finalu protiv Bostona. A sa Celticsima imaju nekih nerazriješenih računa...

Potencijalni problem:

Kod Bucska je stvar vrlo jednostavna i mnogi će se složiti s tim da bi imali koji naslov više da su uspijevali biti zdravi. A to je ono što zadaje najviše glavobolja Budenholzeru. Middleton je najskloniji ozljedama, a on je strašno bitan igrač za Milwaukee, osobito napadački jer može rasteretiti Giannisa i Holidaya i jer se radi o igraču koji, kada je zdav i u formi, ima 20 poena u rukama.

Stoga, zdravstveni karton je najbitniji za Milwaukee – ostanu li zdravi kroz cijelo doigravanje, nema uopće pitanja tko će se okititi novim naslovom prvaka. Go Bucks!

Put do naslova:

Milwaukee – Miami 4-2

Milwaukee – New York 4-2

Milwaukee – Boston 4-3

Milwaukee – GSW 4-2


 


Tagovi

NBAGolden State WarriorsLos Angeles LakersBoston CelticsMilwaukee Bucks

Ostale Vijesti