Nisu genijalci kao Dončić, ali ovih sedam rookieja igra sjajno iako su ispod radara

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 31.10.18. | 14:44

Osim rookie zvijezda, ovi momci su također najavili da bi mogli biti prava stvar.

Možda nije toliko za rubriku 'ispod radara', ali Trae Young definitivno nije flop kojim su ga mnogi prozivali nakon drafta niti će to ikad biti. Igra prosječno četiri minute manje od Dončića i zabija poen manje, no i dalje je to 19,1 po utakmici što ga svrstava odmah iza Slovenca. Sa šest asistencija po utakmici vodeći je među novacima, a postotak šuta od 43 posto za mladića u prvih sedam NBA utakmica nije loš. Eruptirao je sa 35 poena i 11 asistencija protiv Clevelanda, dobro se kreće, ima prosječno osam otvorenih šuteva po utakmici i ima sve što treba da u ovakvom NBA-u bude relevantan.

Nakon Younga koji je u sjeni Dončića krećemo s igračima koji su nas oduševili, a da to nismo očekivali u toliko mjeri. Takav je Allonzo Trier iz Knicksa koji je ostao nedraftiran, a od početka sezone igra prosječno 21 minutu. Zabija 8,6 poena po utakmici po čemu je 11. rookie i mogao bi u budućnosti dobiti još veću minutažu i to nažalost na uštrb našeg Marija Hezonje. Može si kreirati, donosi impuls s klupe i David Fizdale mu daje prostora. Jasno, sve što će dobiti od njega Knicksima će biti bonus jer nisu potrošili pick na njega, ali isto je jasno da njegova izolacijska igra ove prve sezone može donijeti jako puno uspona i padova. Puno ovisi ide li ga taj dan, ali da je 'outperformao' nema dileme.

Shai Gilgeous-Alexander bio je 11. pick i definitivno je vrlo talentiran, no nismo očekivali da će odmah pomalo nadigrati veterane poput Beverleya i Bradleya. Prosječno igra 26 minuta po utakmici i uz 8,5 poena ima i 3,3 skoka, 3,6 asista i jednu ukradenu loptu. Izgleda kao da bi mogao biti izuzetno dobar igrač, ne forsira toliko u napadu, a u obrani bi mogao biti prava zvijer. Ima raspon, brzinu i agilnost, a pod mentorstvom Beverleya i Bradleya u tom bi segmentu mogao jako puno napredovati. Ima kretnje u napadu, često napada obruč, a 48,8 posto šuta sjajno je za rookie braniča iako se radi o uzorku od sedam utakmica. Clippersi od njega mogu puno očekivati.

Phila 76ersi uzeli su kao 26. pick ove godine Landrya Shameta i nismo baš vjerovali da mladić može do pristojne minutaže kraj popunjenog braničkog prostora dobrim igračima, ali za sada igra 18,3 minuta i očito je da mu Brown vjeruje. Dobro se uklopio u ono što Phila igra i zapravo im je dobar dodatak s klupe u ovakvoj momčadi. Nije efikasan, nema neki postotak, ali pogađa tricu po utakmici i pomaže otvarati prostor. Igra pametno, nesebično i iako napadački nije toliko opasan, njegov košarkaški IQ je za rookiea na prilično dobroj razini.  Očekivali smo da će dobiti malu minutažu, no očito je kako bi mogao igrati standardno u 76ersima.

Josh Okogie bio je 20. pick i završio u Minnesoti, a prije drafta nije puno ekipa iskazivalo interes za njega. Ipak, sve je iznenadio, već je startao umjesto Wigginsa, igra prosječno 27,8 minuta, zabija 9,8 poena, uzima 5,6 skokova uz tricu po utakmici. Ako ćemo iskreno, Okogie napadački nije na razini i nije efikasan, ima tu još jako, jako puno prostora za napredak. Ali, obrambeno je tu, donosi energiju, ima želju, a uz tricu nema sumnje da je NBA materijal i da će se do kraja potvrditi.

Tu je i Miles Bridges koji je biran kao 12. pick i poslan u Charlotte, a trenutno je na prosjeku od 60 posto realizacije iz igre. Igra 19 minuta u prosjeku i postiže osam poena, ali dodaje i 3,3 skoka. Ide ga trica, a ono što je vrlo zanimljivo je činjenica da je peti po PER-u u ligi što se tiče rookiea, ispred Younga, Dončića, Bambe, Sextona….Jasno je da će mu prosjek iz igre pasti, ali i nakon toga trebao bi ostati u rotaciji Hornetsa i biti relevantan. Za sada je sjajno iskoristio šanse koje je dobio, a sjajno iskorištava i šanse koje mu obrane ostave.

Za kraj Donte DiVincenzo iz Bucksa koji su ove sezone jako, jako dobri. Uzeli su ga kao 17. pick i čini se kako su pogodili jer za sada igra prosječno 20 minuta za vrijeme kojih zabija 8,3 poena i hvata četiri skoka. Realizira 46,7 posto šuteva, ima solidnu tricu, a ima i sjajne fizikalije koje mu donose lake poene. Ima pregled, zna odigrati, ali ima i obrambeni potencijal. Daje momčadi dobar impuls s klupe i svakako je barem za sada pogodak Bucksa.

(Foto: Action Images)

 


Tagovi

rookieizdvajamoTrae Young

Ostale Vijesti