Goran Stanzl/Pixsell
Goran Stanzl/Pixsell

Neven Spahija za Germanijak: "Hrvatska me podsjeća na Njemačku u nogometu - na početku turnira se muče, a onda su najbolji kada je najpotrebnije"

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 11.09.22. | 08:05

Hrvatski stručnjak analizirao je dosadašnji učinak hrvatskih košarkaša, ali i dao prognozu za osminu finala i Finsku s kojom igramo danas od 14.45

Jedan od naših najtrofejnijih trenera – Neven Spahija, s velikim zanimanjem prati sve što se događa na tekućem Eurobasketu.

S hrvatskim stručnjakom smo popričali o dosadašnjem turniru u čijem je fokusu, jasno, hrvatska reprezentacija. Danas igramo protiv Finske, ali i protiv neumoljive statistike koja nam ne ide u korist kada je riječ o nokaut fazi.

Našeg sugovornika smo za početak zamolili da ocjeni dosadašnju igru Hrvatske. Bogdanović i Mulaomerović su si dali ocjenu tri i pol (od pet), a i Spahija je naglasio kako je do sad viđeni zaslužilo prolazak.

Ako pokušamo prebaciti na jedan drugi sport, nogomet, to me podsjeća na Njemačku koja se stalno na velikim prvenstvima provlači do polufinala i finala. Tako da ne bih bio kritičan. Izbornik Mulaomerović je dobio četiri igrača ekstra klase nakon utakmice s Finskom (Simona, Šarića, Matkovića i Smitha nap.a.) i s kojima smo, doduše uz veliku muku, pobjeđivali u utakmicama u kojima smo morali pobjeđivati”.

Do sada su našu igru obilježili periodi dobre ili vrlo dobre igre nakon čega bi uslijedio pad. I zato smo često ulazili u nepotrebnu nervozu. Zašto je to tako, pitamo Spahiju.

Razloge treba tražiti u neuigranosti – ova reprezentacija je po prvi puta u ovom sastavu. Ako pogledamo Srbe i Slovence, oni su puno duže zajedno, pa u krajnjoj liniji i Grčku koja redovito igra Giannisom Antetokounmpom. Mi nismo imali navedeni privilegij i zbog toga apsolutno dajem reprezentaciji prolaznu ocjenu”.

Na koncu smo utakmicom protiv Ukrajine odlučili biti treći i ići na Finsku u osmini finala. Nedavno su nas slomili u riječkom Zametu u završnici u kojoj smo bili nevjerojatno neprecizni s linije slobodnih bacanja. Možemo li sada bolje?

Po mom sudu, Finska je reprezentacija po mjeri koju se mora proći i podići forma. Nezgodni su, imaju svoje vrline, ali apsolutno prolazni, a i poznajemo ih već dobro”.

U zadnjim smo utakmicama na leđima Bojana Bogdanovića. Naš najbolji košarkaš demonstrira svoju klasu, ali za više od toga će i netko drugi trebati dati ruke. Tu prvenstveno mislimo na naše NBA igrače, Ivicu Zupca i Darija Šarića.

Spahija, međutim, vidi jedan drugi problem.

Da, trenutno samo malo više na Bojanovim leđima s tim da smo u svakoj utakmici imali nekoga tko je iskočio, poput primjerice Mavre. Što se Zupca tiče, njemu treba više vremena prilagodbe na pravila kakva vladaju na turniru. Ali to je stvar adaptacije. Veći problem je što se Dario i Simon vraćaju iz ozljede i ne igraju niti izbliza na svojoj uobičajenoj razini. Tu se krije jedna tajna naše reprezentacije i vidjet ćemo protiv Finaca koliko će oni moći. Simon je kompjutor, kada igra na svojoj razini mi smo onda vrlo opasni. On sam može rješavati, može učiniti svoje suigrače boljima i protiv nas je vrlo teško igrati kada je on dobar. Isto mislim i za Darija”.

Odlučili smo se i za stranca u svojim redovima, pa tako našom igrom dirigira Jaleen Smith. Spahija je otkrio i što misli o njegovim dosadašnjim prezentacijama.

I njemu bih dao prolaznu ocjenu. Uz dužan respekt, reći ću kako bi i bez njega stigli do situacije gdje se sada nalazimo. Sada slijede utakmice u kojima se on mora dokazati”.

Što onda trebamo popraviti kako bi bili konkurentni u nokaut fazi, a prvo protiv Finske.

Ono što sigurno može biti bolje je držanje jednog nivoa igre, jer mi stalno imamo dva različita lica u igri. Tu se ponovno vraćamo na neuigranost. Da je ova momčad odigrala nekoliko natjecanja u istom sastavu pa mi bismo bili sasvim drugačija reprezentacija. Na terenu bi se naši igrači pronalazili zatvorenih očiju. Ali za to nema čarobnog štapića. Kemija je nešto najbitnije u vrhunskom momčadskom sportu. Dakle, ne najbolji igrači, nego oni koji najbolje igraju zajedno. Mi imamo klasu, i ne može me nitko razuvjeriti po tom pitanju. Ali kada ste prvi puta zajedno na jednom turniru onda ta klasa često teško dolazi do izražaja”.

Hrvatskog trenera je dočekalo i uvijek popularno pitanje o prognozi nedjeljne utakmice. Kod Spahije nije bilo dvojbe.

Pobjeda Hrvatske”.

Pitali smo Spahiju i čija mu se košarka do sada najviše svidjela.

Za sada je Srbija pokazala najviše. Slovenci, izuzev poraza nad Bosnom, idu svojim putem, kao i Grci, dok se recimo Francuzi dosta muče”, zaključio je naš 59-godišnji stručnjak.

Parovi i rezultati osmine finala Eurobasketa

Subota, 10. rujna

Turska - Francuska, 86:87 (nakon produžetaka)

Slovenija - Belgija 88:72

Njemačka - crna Gora 85:79

Španjolska - Litva 102-94 (nakon produžetaka)

Nedjelja, 11. rujna

Ukrajina – Poljska, 12.00

Finska – Hrvatska, 14,45

Srbija – Italija, 18.00

Grčka – Češka, 20.45

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

EurobasketEuroBasket 2022Europsko prvenstvo u košarci

Ostale Vijesti