NBA PLAYOFF: Počinju dani veselja za svakog košarkaškog sladokusca

Vrijeme Čitanja: 9min | sub. 13.04.19. | 18:05

Donosimo neke od stvari na koje valja obratiti pažnju u parovima prvog kruga doigravanja.

Ovogodišnji playoff prvi je bez Lebrona Jamesa još od 2005., odnosno njegove druge sezone u ligi. Znači li to da se bliži nova era NBA lige i nameće li se pitanje kako će ona izgledati nakon njega? Prije nego što počnu frcati odgovori na to i slična pitanja, koncentrirajmo se na parove prve runde playoffa 2019. u kojem sigurno neće nedostajati uzbuđenja.

Aktualno pitanje je može li iti jedna momčad stati na put aktualnim dvostrukim prvacima Golden State Warriorsima, i gdje tu ekipu treba tražiti? Je li to Houston na Zapadu ili jedna od 4 prvoplasirane momčadi Istoka (krcatih talentom) u eventualnom finalu?

ISTOK

Milwaukee Bucks(1) – Detroit Pistons(8), tip-off nedjelja 01:00

Bucksi su cijele sezone demonstrirali moć. Osim što ih predvodi prvi kandidat za MVP-a koji je najzaslužniji za najbolji omjer lige, imaju i nevjerojatnu širinu. Ona je doduše malo narušena nedostatkom svojedobnog rookieja godine Malcolma Brogdona koji je sigurno out za prvi krug, no za nadjačati ekipu Pistonsa to neće predstavljat veliki nedostatak. Mirotić i Snell bi trebali biti spremni barem do druge utakmice, a ako svi šuteri budu na raspolaganju, to znači jako puno prostora za Giannisa. Bucksi su također među najboljim skakačkim i obrambenim momčadima lige.

Sezona Detroita se skoro može sumirati kao sezona individualne reafirmacije Blakea Griffina, koji ionako vuče ozljedu s kraja regularne sezone i pitanje je koliko će biti spreman za ovu seriju. Od 4 poraza Pistonsa (-14 u prosjeku), njih tri su bile uvjerljive, a posebno su bili nadigrani u poenima iz kontri.

Neophodna će biti podrška u reketu od strane Andrea Drummonda, a pogotovo se očekuje ona izvana od Waynea Ellingtona koji je najbolji šuter ekipe. No ako Griffin ne bude ovakav načetog koljena bio u stanju pružiti maksimum, to znači da će serija predstavljati zagrijavanje za momčad iz Wisconsina.

Regularna sezona: 4-0

 

 

Toronto Raptors(2) – Orlando Magic(7), tip-off subota 23:00

Toronto je puno dobio tradeom Kowhija Leonarda, a o njihovoj ovogodišnjoj playoff kampanji ovisi njegova budućnost u rosteru Kanađana. Ova ekipa mogla bi biti opasnija nego što se čini na prvu jer će sigurno imati svježinu – Leonard je u regularnoj sezoni propustio 22 utakmice, a drugi najvažniji pojedinac, razigravač Kyle Lowry, 17. S tim da nijednom nisu izbivala obojica.

Faktor X za ovu ekipu u cijelom playoffu mogao bi biti fantastični Pascal Siakam. Kamerunac je ove godine eksplodirao i jedan je od glavnih kandidata za nagradu igrača koji je najviše napredovao. Marc Gasol je, suprotno skepticima, značajno podigao razinu protoka lopte u napadu. Prije njegovog dolaska imali su 57.8% asistiranih ubačaja iz igre, po njegovom dolasku 65.5%, što je značajan rast. O njegovom pak pozitivnom utjecaju na obranu ne treba trošiti riječi.

Orlando Magic je imao jako dobar drugi dio regularne sezone, zadnjih 13 utakmica su ostvarili omjer 11-2, te pomalo i neočekivano osigurali mjesto u playoffu prestigavši i Detroit i Miami. Koliko će Orlando biti opasan i uspjeti prenijeti tu odličnu formu u playoff ostaje za vidjeti, ali poznato je da u situaciji kad se ekipe stignu pripremiti za pojedinačnog protivnika forma iz regularnog dijela sezone ne mora predstavljati nikakvu referencu. Dosta će ovisiti o Nikoli Vučeviću i njegovom matchupu protiv Sergera Ibake, a Ibakin suučesnik u tradeu pri kojem su zamijenili ove dvije momčadi, Terrence Ross, zasigurno će imati dodatan motiv protiv svoje bivše ekipe.

Regularna sezona: 2-2

 

 

Philadelphia 76ers(3) – Brooklyn Nets(6), tip-off subota 23:00

Phili dosta toga ovisi, ne samo u ovoj seriji već i u kompletnom doigravanju, o zdravlju Embiida. U ovom trenutku se ne zna hoće li biti spreman za prvu utakmicu, a njegov nedostatak posebno znaju iskoristiti momci iz Brooklyna. U četiri međusobne utakmice Sixersi su proveli 58 minuta bez Embiida na terenu, a zbirno u tom razdoblju imaju -40. Suprotno tome, u zadnjoj utakmici krajem ožujka ih je uništio sa 39 poena uz 60% šuta. Dodatni problem je što i ostali članovi prve petorke vuku sumnjive ozljede, svi osim Harrisa, no očekuje se ipak da bi bili spremni tokom serije. Igrački, ovoj ekipi bi problem mogao predstavljati manjak pucačke moći s linije za tri poena.

Za Brooklyn je malo tko na početku sezone očekivao da bi mogao uopće konkurirati za playoff, no ovaj rezidencijalni distrikt metropole svijeta pokazao se kao odličan inkubator za D'Angela Russella koji je „prečicom“ došao do statusa all-stara. Ipak, najveća snaga ove ekipe je širina – jedina su ekipa uz Denver čijih je 11 igrača igralo preko 1000 minuta u regularnoj sezoni. Štoviše, Spencer Dinwiddie s klupe bio je najbolji pojedinac u susretima s Torontom (23.8 poena i 49% iz igre).

Regularna sezona: 2-2

Boston Celtics(4) – Indiana Pacers(5), tip-off nedjelja 19:00

Ekipa Brada Stevensa jedna je od najdubljih i najnakrcanijih talentom u cijeloj ligi, međutim tokom sezone pretrpjela je mnoge probleme – od izjava glavne zvijezde Kyriea Irvinga koje nisu baš djelovale kohezivno na timski duh, uigravanja povratnika Gordona Haywarda, davanja prostora Jaysonu Tatumu za napredak kojeg on nije najbolje iskoristio, sve do generalnog taktičkog lutanja Stevensa. Nedostajati će intenzitet i obrambena čvrstoća nedavno ozlijeđenog beka Marcusa Smarta (u petorci će ga zamijeniti Jaylen Brown) koji će izbivati 4-6 tjedana, no ova ekipa ima realan potencijal da eksplodira u doigravanju i pronađe svoj mojo u pravom trenutku. Teško je zamisliti bolji spoj mladosti i iskustva uz ovoliko pravilno distribuiranog talenta duž cijelog rostera. Isto vrijedi i za trenera Stevensa kojeg mnogi označuju kao predvodnika novog vala mladih NBA trenera, što je uostalom dokazao u prošlom playoffu kad je vodio znatno osakaćenu ekipu skroz do konferencijskog finala.

Obrambeno jakoj Indiani Boston predstavlja težak matchup. Riječ je o teoretski hijerarhijski ustrojenom rosteru, na vrhu koje je Victor Oladipo. Barem je bio do ozljede, a ona bi se mogla pokazati kao sudbonosna za Pacerse, odnosno razlogom zbog koje su u konačnici prilično lako ispali u prvoj rundi. Jedinu pobjedu protiv Bostona ostvarili su na samom startu sezone s Oladipom u sastavu, a koliko se rupa otvorila njegovim izostankom govori činjenica da se otvorio ogroman prostor za našeg Bojana Bogdanovića koji je značajno digao svoje brojke. No koliko god mi htjeli da je suprotno, malo je vjerojatno da Babo može nositi jednu NBA momčad do pobjeda u playoff serijama. Pogotovo protiv Bostona s kojim ima 13.8 poena, najlošiji prosjek protiv bilo koje ekipe s Istoka.

Regularna sezona: 3-1

ZAPAD

Golden State Warriors(1) – Los Angeles Clippers(8), tip-off nedjelja 02:00

U dvoboj sa najmanje očekivane neizvjesnosti Warriorsi ulaze sa petorkom koja je u određenom trenutku sadržavala svih 5 aktualnih All-star igrača (prije ovogodišnjeg), što se nije dogodilo nikad u povijesti lige. Ta činjenica dovoljno govori o snazi Kerrovog sastava, a poučeni iskustvom iz 2016. kada su ostvarili povijesnih 73-9 te na kraju u finalu ispustili vodstvo od 3-1 u velikom finalu od Lebronovih Cavsa, zasigurno se ne uzrujavaju previše radi nekolicine poraza u regularnoj sezoni koje na pogled djeluju čak i sramotno. Svjesni su važnosti tempiranja forme i svoje mogućnosti da je optimalno realiziraju, a ako budu na svom maksimumu, loša je vijest da su izgledi minimalni kako Clippersima, tako i preostalim 14 momčadima u playoffu. Sitni problemi poput svađe temperamentnog Greena i prve zvijezde Kevina Duranta (upravo u utakmici protiv Clippersa, nakon koje neko vrijeme nisu razgovarali) su iza njih, a ako prvospomenuti dosegne razinu barem pristojne forme (što nije bio slučaj dobar dio sezone), te Curry ekspresno sanira trenutnu ozljedu gležnja, protiv Clippersa je metla potpuno izgledna.

Regularna sezona Clippersa ponudila je nekoliko epizoda – prva fantastična u kojoj su u prvih 15-20 utakmica držali vrh konferencije, kojoj je slijedilo krizno razdoblje protkano porazima, nekon čega su se stabilizirali i osigurali doigravanje. Očekuje se da će Montrell Harrel imati popriličnih problema sa DeMarcusom Cousinsom i njegovim šutem izvana, no nas najviše zanima Ivica Zubac i kako će se on snaći protiv uvjerljivo prvog favorita lige. Clippersi su usred sezone ostali bez najboljeg igrača Tobiasa Harrisa, a jednim okom već gledaju u sljedeću sezonu s obzirom da im se otvara odličan prostor pod slaray capom za akviziciju nekog (ili nekih) od mnogobrojnih zvučnih slobodnih igrača  na ljeto. Uvjet da ukradu koju pobjedu vidimo prvenstveno u tome da pronađu neku rupu u igri Warriorsa, ako za to bude prilike, te da Lou Williams svede divljanje na najmanju moguću mjeru.

Regularna sezona: 3-1

 

 

Denver Nuggets(2) – San Antonio Spurs(7), tip-off nedjelja 04:30

Potencijalno jako neizvjestan dvoboj. Denver je poprilično neiskusna momčad, tri od pet startera (ujedno tri najbolja strijelca) nemaju minute playoff iskustva, a treneru Maloneu je angažman u Denveru prvi dugoročniji kao samostalnom treneru nekog NBA sastava. Nikola Jokić pobrao je masivne simpatije ljubitelja košarke s ovih prostora, no bit će zanimljivo kako će se snaći u playoff košarci kada intenzitet igre i jačina kontakta rastu, a ostaje manje prostora za njegovu haklersku imaginaciju. Posebno je dobro funkcionirao s Murrayem na terenu.

Po mnogima se Denver na drugom mjestu Zapada našao „greškom“ i nije tajna da su ih ekipe s dna playoff poretka priželjkivale s obzirom da nemaju u svojim redovima izrazitog go-to igrača, superstara koji je u stanju „sam“ nositi ekipe do pobjeda u playoffu, već figuriraju kao skup sistemskih igrača idealno posloženih za dugačku kampanju regularne sezone.

San Antonio je ušao u razdoblje u kojem je potpuno lišen usluga svih zvijezda iz svog dugogodišnjeg šampionskog razdoblja, što uključuje i Kawhija Leonarda. Ove godine imaju 1-11 u gostima protiv playoff ekipa sa Zapada, no Gregg Popovich je u stanju iskoristiti situaciju u kojoj ima vremena pripremiti ekipu za jednog protivnika. Iskusni stručnjak ove sezone nije imao luksuz kao prijašnjih godina da najbolje igrače periodično odmara tokom regularne sezone, s obzirom da nema ekipu koja funkcionira kao savršeno uređen, godinama nadograđivan sustav. Pomalo paradoksalno djeluje podatak da prve zvijezde, Aldridge i DeRozan, zapravo znatno smanjuju defenzivni rejting ekipe, što sigurno nije nešto što Popa veseli.

Regularna sezona: 2-2

Portland Trail Blazers(3) – Oklahoma City Thunder(6), tip-off nedjelja 21:30

Portland je primjer ekipe koju lako zapadne specifično loš matchup, posebno za njih – upravo to je ekipa Thundera, te je upravo to bila ekipa New Orleansa prošle sezone, od koje su kao šestoplasirane ekipe (identično OKC-u sada) doživjeli metlu. Jrue Holliday je u toj seriji imao skoro 28 poena u prosjeku, što je podatak koji dovoljno govori o obrani Blazersa na perimetru. Kao da to nije dovoljno, i obrana reketa će gotovo sigurno biti znatno kompromitirana izostankom Jusufa Nurkića (koji je bilježio najbolje brojke karijere) zbog stravične ozljede koju je pretrpio krajem ožujka. Nominalno druga violina ekipe, C.J. McCollum u zadnje vrijeme je dosta izrešetan ozljedama, a ostaje vidjeti koliko će to predstavljati problem Damianu Lillardu koji je u ovoj seriji osuđen na gledanje u oči Russellu Westbrooku.

Thunder je također imao svojih oscilacija, možda najviše od svih ekipa sa Zapada. U playoffu bi im svakako dobro došao odličan obrambeni igrač poput Andrea Robersona, no na njegov izostanak su vjerojatno već oguglali, što znači da bi se Paul George mogao dosta trošiti na obrambenoj strani terena. Najvažnije je da ostane zdrav jer nedavna povijest pamti probleme sa ramenom, a maksimalan doprinos njega i Russa preduvjet je za iole veće ambicije ove ekipe. Kao prva podrška nameću se pouzdani Jeremi Grant i, usuđujemo se reći, jedan od najboljih centara lige Steven Adams.

Regularna sezona: 0-4

Houston Rockets(4) – Utah Jazz(5), tip-off nedjelja 03:30

Po prikazanom u regularnoj sezoni (kao i u prošlogodišnjem playoffu), Rocketsi su zasigurno vlasnici pozicije prvog u redu za potencijalne ubojice Warriorsa. No prije te željno iščekivane serije u polufinalu Zapada, moraju prvo proći neokrznuti duel sa veoma nezgodnom momčadi Quina Snydera. Kao i uvijek, dosta toga će ovisiti o zdravlju Chrisa Paula, no i ako bude zdrav pitanje je koliko je u stanju ponoviti igre iz prošlogodišnjeg playoffa. James Harden digao je igru na još višu razinu, što znači da više ovise o njemu, a neke ekipe (poput Bucksa) su čak izumili posebne metode branjenja bradatog čudotvorca, uzevši u obzir činjenicu da je ulazom na lijevu stranu znatno opasniji, te da u njegovu napadačkom repertoaru šuta s poludistance gotovo pa nema. Napade u najvećem broju slučajeva završava ili šutom za tri ili prodorom prema samom košu, a u ovoj seriji će ga tamo najčešće čekati… Rudy Gobert.

Jazz je nervozan radi lakših ozljeda prve zvijezde Mitchella, Goberta i Korvera, ali svi bi trebali biti spremni za seriju. Prošle godine su od Rocketsa ispali prilično uvjerljivo (1-4), bez ozlijeđenog Rubia koji bi ih sigurno barem zagnjavio, no ove godine će serija gotovo sigurno otići u više utakmica. Što zbog akumuliranog iskustva, što zbog činjenice da je u pitanju elitna obrambena momčad, što zbog forme (u kalendarskoj 2019. nakon Bucksa imaju najbolji omjer lige).

Regularna sezona: 2-2

 

 

Piše: Vedran Redžepović

(Foto: Reuters)


Ostale Vijesti