foto: Action Images
foto: Action Images

Nash za pomoćnika uzima svog najdražeg trenera?

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 14.10.20. | 17:42

Nitko živ ne zna što će se izroditi iz projekta u klubu iz najmnogoljudnije njujorške oblasti.

Jedno od najiščekivanijih pitanja vezanih uz NBA sezonu 2020/2021 (koja se zapravo neće ni igrati u kalendarskoj 2020.) jest ona vezana za Brooklyn Netse.

Ne samo da ćemo morati čekati ukupno malo manje od dvije godine da vidimo Kevina Duranta u dresu Netsa, uparenog s Kyrijem Irvingom i nekoliko igrača koji su u njihovom odsustvu doživjeli značajan napredak (poput Carisa LeVerta ili Spencera Dinwiddieja), nego je u međuvremenu za glavnog trenera momčadi imenovan nitko drugi neko legendarni Steve Nash.

I dok je svaki ljubitelj košarke uživao u igri dvostrukog MVP-a lige za vrijeme igračkih dana, nema koga ne zanima kakvim će se trenerom u svojem debiju na tom poslu pokazati. I to u nimalo laganom zadatku vođenja momčadi od koje se očekuje borba za vrh.

Logično da bi mu u tu svrhu jako dobro došla pomoć, a vodstvo franšize mu baš za to namjerava osigurati usluge možda najboljeg mogućeg čovjeka kad je ova situacija u pitanju, Mikea D’Antonija. Doskorašnji trener Houston Rocketsa je od 2003. do 2008. trenirao Phoenix Sunse kojih je vođa na terenu bio upravo Nash, a zajedno su implementirali preteću stila igre koji je danas naširoko prihvaćen od strane većine klubova u ligi.

Naravno, radi se o brzoj košarci u kojoj je šut za tri poena dobio na važnosti kao nikad prije a koji je tad opisan kao 7 seconds or less stil run and gun košarke (i o kojem je čak napisana i knjiga). Mnogi se slažu kako bi tadašnji Sunsi zapravo danas bili i utjelovljenje spore, pozicijske košarke s obzirom koliko je navedeni trend uzeo maha u modernoj NBA, a sâm Nash je u podcastu The Book of Baskteball Billu Simmonsu rekao kako žali što taj stil igre nisu još više forsirali.

Istovremeno, Mike D’Antoni je očigledno zadao sâm sebi zadatak da u spomenutoj filozofiji igre uvijek prednjači u datom trenutku te ju je s Houston Rocketsima odveo u još ekstremnije sfere igrajući s petorkom bez iti jednog po vokaciji igrača reketa.

Nakon smallballa, novinari su brže-bolje taj jedinstven D’Antonijev stil prozvali microball, a tko zna – možda u kombinaciji dva tvrdokorna sljedbenika ovakve košarke dobijemo i nanoball.



Tagovi

Steve NashMike D'AntoniBrooklyn NetsPhoenix SunsKevin DurantKyrie Irving

Ostale Vijesti