Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Mulaomerović: "Smith je motiviran, a Šarić je tu i zbog atmosfere u svlačionici"

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 03.08.22. | 08:57

Hrvatski izbornik priznaje i kako je okidač za dovođenje Amerikanca bio debakl u kvalifikacijama za SP

„Svaka utakmica je novo dokazivanje“ – glasi izlizana floskula koja tako rado sklizne s usta ovdašnjih trenera i sportaša, a koja je uporabom u različitim scenarijima postigla nevjerojatnu univerzalnost. Tako će primjerice trener nakon nekoliko vezanih pobjeda značajno upozoriti igrače kako nema opuštanja i da u idućoj utakmici moraju ponovno uhvatiti pobjedu, ili će primjerice igrač nakon poraza ustvrditi kako će se dokazi o kvaliteti njegovog sastava podastrijeti u idućem kolu.

Kada je, međutim, riječ o mjestu hrvatskog košarkaškog izbornika, onda je svaka nova utakmica pokušaj da se kola zaustave od daljnjeg poniranja. Damiru Mulaomeroviću je to pošlo za rukom u veljači u ona dva triler-produžetka u švedskom Norrköpingu u kojemu se njegov sastav dva puta vraćao iz mrtvih i na koncu izvojevao tešku pobjedu.

No brzo su ta ista kola nezaustavljivo jurnula prema dolje, prvo košarkaškom lekcijom od Dončića i društva u Stožicama pa onda i bizarnim porazom od Finske u riječkom Zametu kojim se Hrvatska oprostila od nastupa na Svjetskom prvenstvu 2023. godine.

Stoga je rujanski Eurobasket posljednja prilika da gledamo Hrvatsku u ovom sastavu. Ljeto istine i za Mulu i za njegove igrače. Posljednji pokušaj da se s Bojanom Bogdanovićem nešto konkretnije napravi. I zato je tu i taj Amerikanac Jaleen Smith.

Njegova naturalizacija je u punom zamahu i tajnik HKS-a Joke Vranković ističe kako ne bi trebalo biti nikakvih problema oko njegovih papira. A njegovo dovođenje je Mulaomerovića odluka.

Mi smo ga upitali što nam to točno Smith donosi u igri.

 „Dečko koji je odličan prodoran igrač, okomit, igra na visokom nivou u Albi iz Berlina. Donijet će nam sigurnosti i višak na terenu, tako da mislim da sam dobro odlučio. On je motiviran, a i s različitih strana sam dobio dobre informacije. Nitko ne može ništa garantirati, ali donijet će kvalitetu više“, pojašnjava nam izbornik netom nakon što je objavio spisak od 16 imena za iduće akcije. Prvo u pretkvalifikacijama za EP 2025., pa onda i u Milanu na Eurobasketu.

Što kažu igrači, posebice senatori, poput Bogdanovića i Simona o playmakerskoj prinovi?

„Simon se čuo s njim preko video-poziva, on je uzbuđen što će igrati s igračima takvog kalibra i kod njega je jasna želja da nam donese tu kvalitetu više. Natjecatelj je, a nama je najbitnije da je kompatibilan za sve ono što nas čeka. A i da bude mentor Gnjidiću koji će sigurno profitirati od takvog igrača“.

Priča o strancu nije od jučer, kao što ni problemi domaće košarke nisu od jučer. No je li novi debakl, ovaj u kvalifikacijama za SP bio okidač za vašu odluku od dovođenju stranca?

„Vjerojatno da je. Bilo je dosta teško, nije problem hrvatske košarke od jučer, ali je ovo trenutak u kojem treba zapeti i da nađemo nekakvo svjetlo na kraju tunela i da na koncu pokažemo karakter. Najlakše je pobjeći u ovakvim situacijama, svi mi znamo gdje smo i šta smo. Jedino na terenu to možemo ispraviti, vjerujem u ove momke i mislim da na spisku ima i kvalitete i motiva i karaktera. Moja želja je da mi igrači budu optimalno spremni, da igramo dobru košarku pa gdje nas to dovede…“

Koliko se može čuti i igrači imaju ogromnu želju da pokažu da ipak vrijede više od recimo pretkvalifikacija koje nas očekuju sada u kolovozu…

„Čuo sam se s igračima i znam kolika je želja kod njih. A tu će biti i moj zadatak da igrače koji se vraćaju iz ozljeda, poput Simona i Šarića malo uštopam, da ne odu u crveno, da ih doziram i da vidimo u kojem su stanju. Ono šti ja cijenim je taj dio gdje žele pokazati da ovo nije naša realnost i da vratimo neki optimizam i da odigramo na kraju krajeva dobru košarku“.

Na popisu su već spomenuti Kruno Simon, ali i Dario Šarić koji nije igrao natjecateljsku košarku preko godine dana…

„Kruno je zadnjih mjesec dana odradio s Lukom Milanovićem (kondicijskim trenerom nap.a.), čak su i haklali njih dvojcia u Šibeniku. Šiši izgleda odlično, smršavio je, dobro izgleda i željan je. On je imao dosta veliku pauzu, ali to nije samo košarkaško pitanje, Šiši je bitan zbog atmosfere u svlačionici jer on je sjajan za to okruženje, a jasno i talent koji on posjeduje je ogroman“.

Koncepcijski, kako će to izgledati na parketu, gdje primjerice vidite Šišija i Simona?

„Šišija vidim na petici, ali i na četvorci, Simona na dvojci i jedinici, a isto to može igrati i Smith. Hezonju na četiri i tri, tako da ćemo malo mijenjati koncepte igre. Imat ćemo u svakom slučaju više opcija i defenzivno i napadački“, podvukao je Mulaomerović pred kojim je ljeto iskupljenja. I pred njegovim igračima. U razgovoru s izbornikom i igračima, često se provlače dvije riječi – motiv i karakter.

Svi su motivirani i svi žele pokazati da se domaća košarka može izvući iz bunara. A valjda će i Smith dati ruke prilikom uspona. Novi debakl značio bi novu rundu ostavki, oproštaja od reprezentativnog dresa i tko zna kojeg kretanja ispočetka. Te stranice su već ispisane. Bilo bi divno ispisati neke nove, poput one nakon kvalifikacijskog turniru u Torinu…


Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijaDamir MulaomerovićJaleen SmithBojan BogdanovićDario ŠarićMario HezonjaIvica Zubac

Ostale Vijesti