Kyle Terada-USA TODAY Sports
Kyle Terada-USA TODAY Sports

Lukina magija nije bila dovoljna, Ratnici okrenuli 19 koševa minusa i poveli 2:0 u seriji

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 21.05.22. | 09:07

Chef Curry je skuhao lonac problema svim simpatizerima Mavsa!

Kad igra GSW, svi očekuju da će u prvom planu biti Steph Curry, dok bi njegovi 'wingmanovi' trebali biti Klay Thompson i Andrew Wiggins. U drugoj utakmici konferencijskog finala omaleni playmaker Warriorsa, koji je promijenio košarku, bio je prva violina svoje momčadi, ali najglasniji i najbolji backvokali u njegovom zboru bili su momci koji su donedavno stajali u velikoj sjeni – Jordan Poole i Kevon Looney. Spomenuti trojac najzaslužniji je zašto je GSW na domaćem parketu uspio okrenuti veliki zaostatak i zašto su poveli s 2:0 u seriji.

Neočekivane glavne sporedne uloge u drugom serijalu ovog filma za kojeg ni sami ne znamo koliko će imati nastavaka (doduše, više od sedam ih neće imati) pripale su tako igraču koji je bio legitiman kandidat za MIP nagradu budući da je ovu sezonu odradio na iznimno visokoj razini te 206 centimetara visokom (krilnom) centru iz Milwaukeea koji je cijelu svoju dosadašnju NBA karijeru proveo u Zaljevu.

Looney je odigrao ponajbolju utakmicu karijere. Skupio je 21 poen (10/14 šut iz igre) te 12 skokova, a jedini napadački raspoloženiji od njega bili su bekovski par Curry – Poole. Prva violina skupila je 32 poena, 8 skokova i 5 asistencija uz sjajan postotak za tri poena (6/10, 60 posto), dok je Poole iz igre šutirao 7/10 pa tako dogurao do 23 poena, s tim da je imao i 5 asistencija. Pomogli su Wiggins (16) i Thompson (15), dok je Green ponovno odigrao sebi svojstvenu utakmicu u kojoj je njegov učinak nemoguće vrednovati putem koševa, skokova i asistencija.

Luka Dončić bio je dominantan veći dio utakmice. Derao se iz petnih žila, nije skrivao koliko mu je bitno bilo jučer slaviti. Bio je na dobrom putu, ali… Ah, što drugo reći, na suprotnoj strani bio je GSW, a kad oni uđu u seriju, onda vrijedi ona stara 'spašavaj se tko može'. Dallas, barem u ovoj drugoj utakmici u seriji, nije mogao…

Slovenski playmaker skupio je 42 poena, 5 skokova i 8 asistencija, na terenu je bio pravi lider svoje momčadi. „We see you, Luka“, tvitnuli su mnogi ljudi iz svijeta showbusinessa koji su na taj način htjeli dati do znanja da je igra slovenskog velemajstora dobro znana svima i da svi znaju što je sve kadar učiniti, ali ono na što Luka nije računao je šampionsko srce i mentalitet pobjednika kakav GSW posjeduje. Domaćin je na poluvrijeme otišao s -14, u jednom trenutku gubili su 19 razlike, a na kraju su Ratnici bili ti koji su slavili. Konačan rezultat bio je 126:117, a Mavse je skupo koštalo drugo poluvrijeme. Naime, u prvih 24 minuta postigli su čak 72 poena, a onda u nastavku tek 45. Krenuli su jako, završili slabo, a slabo je riječ koja se ne smije koristiti u rječniku neke NBA momčadi koja želi do velikog finala.

„Što da kažem osim da sam počašćen što sam dio ove momčadi“, istaknuo je Looney, da bi se na njega nadovezao njegov glavni Chef.

„Imamo taj stav i timski duh koji nam ne dopušta da odustanemo i ne znam hoće li nas ikada napustiti“, dodao je Curry.

Osim Luke Dončića, jako dobru večer u redovima Mavsa imao je Reggie Bullock koji je skupio 21 poen, 3 skoka i 2 asistencije.

„Mi znamo da najbolje igraju tu treću četvrtinu i opet si ovo dopustimo. Kako je utakmica išla dalje, izgledalo je kao da nam klizi iz ruku pobjeda“, rekao je nekadašnji član Knicksa.


Dončić nije bio pričljiv, ali nije ni bježao od mikrofona. Svjestan je tko je lider ove momčadi i tko mora reći riječ – dvije, kako nakon pobjede, tako i nakon poraza.

„Ljudi, pa to su Warriori… Oni su sjajna momčad. Prvaci. Naša igra? Moramo analizirati i bolje postaviti obranu. Imali smo 19 poena prednosti, teško je to prožvakat. No, nema ništa od gledanja unazad, što je bilo – bilo je, moramo nastaviti dalje“, dodao je Slovenac.

Valja istaknuti kako je veliku ulogu u pobjedi GSW-a imala klupa. Domaća je isporučila 36 poena (Poole + Porter Jr.), gostujuća 13 (Kleber, Dinwiddie, Bertans).

NBA, 21. svibnja

Konferencijsko finale

GSW – Dallas 126:117 (2:0)

*U zagradi je trenutni rezultat u seriji


Tagovi

Golden State WarriorsDallas Mavericks

Ostale Vijesti