Kevin Jairaj-USA TODAY Sports
Kevin Jairaj-USA TODAY Sports

Lakoća igranja

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 28.12.22. | 10:56

Slovenac igra u nekoj svojoj brzini, drugačijoj od bilo koga na parketu. Nevjerojatna lakoća igranja, čak do granice nepodnošljivosti. I kontrole tempa, na način koji njemu odgovara.

Jednom prilikom je rekao kako mu je puno lakše stizati do poena u NBA ligi nego u Europi. Ta izjava je kod ponosnih Amerikanaca dočekana na nož, a lokalni dušebrižnici su odmah stali u obranu svoje lige, jer kako se jedan punašni klinac iz tamo neke Slovenije usudi degradirati njihov blještavi proizvod.

Ako se već do sinoć nisu pokrili ušima zbog svojih kritika onda bi se nakon sinoćnje povijesne partije Luke Dončića, o kojemu je riječ, zasigurno trebali.

Ako kojim slučajem još niste čuli, taj košarkaški prodigy je ubacio nesretnim New York Knicksima 60 poena, dodao je i 21 skok i deset asistencija, što je prva takva partija u povijesti lige. Tu se, dakle, ne radi o nekoj izmišljenoj statistici poput toga da je u plavom dresu na neparni dan tijekom retrogradnog Merkura zabio toliko i toliko poena, nego se radi o legitimnoj povijesnoj partiji i učinku kojim se od sinoć može pohvaliti samo on.

Luka Magic reći će Amerikanci, a mi bismo predložili ipak promjenu tog nimalo maštovitog nadimka. Jer friškim, 'trojnim dvojčekom', Luka zaslužuje malo kreativnije odavanje počasti.

Ono što je posebno važno oko ovog nevjerojatnog postignuća jest činjenica da je svaki poen, svaki skok i svaki asist bio itekako važan za Dallas koji je čitavu utakmicu bio u podređenom položaju. Knicksi su vodili čitav susret, držali Maverickse na pristojnoj udaljenosti, a na 33,9 sekundi do kraja, nakon što je McBride ubacio svoje drugo slobodno bacanje New York je imao prednost 112:103. Ako želite još malo statistike, NBA momčadi su u zadnjih 20 sezona imale omjer od 0 pobjeda i 13.884 poraza kada su gubile devet poena na 35 ili manje sekundi do kraja. A onda je uslijedilo ludilo Dallasa predvođeno Dončićem kojemu je na koncu preostalo malo čarolije u rukama.

Zaradio je penale kod vodstva New Yorka 115:112 i na 4,2 sekunde do kraja. Prvo je zabio, drugo namjerno promašio pa onda nakon smušenosti Knicksa, lopta mu je stigla u ruke pa ju je onda šmekerski stavio kroz obruč za produžetak.

Ako uhvatite vremena, pogledajte negdje u reprizi ovu utakmicu ili makar Dončićeve poene. Jer ovo je bila jedna od najimpresivnijih individualnih partija u NBA povijesti. Vjerujte, neće vam biti žao.

Njegova izdržljivost i mentalna snaga demonstrirane u ovoj utakmici su uistinu jedinstvene. Kao što je i Luka. Jedan od jedan.

Luku Dončića sam ovog ljeta gledao uživo u par navrata. I svaki puta me iznova oduševio. U nekoj svojoj brzini, drugačijoj od bilo koga na parketu. Nevjerojatna lakoća igranja, čak do granice nepodnošljivosti. I kontrole tempa, na način koji njemu odgovara. Luka nema neke izražene fizikalije, iako se radi o ogromnom beku od 201 centimetra i nešto preko stotinu kilograma. Ali nit je nešto pretjerano brz nit je eksplozivan. Nešto poput Nikole Jokića, oslanja se na košarkaški IQ, vješto sakriva mane i ističe vrline.

Način na koji koristi svoje tijelo, vidi teren, pa onda i to naglo zaustavljanje pri promjeni pravca su fascinantni. I nedokučivi za sve obrambene specijalce u NBA ligi.

Puno puta smo mu se naklonili u dosadašnjoj karijeri, a on svaki puta ponudi nove argumente za novi red pohvala. Ovog puta je to učinio za povijest. Uopće ne treba sumnjati da će ovakvih partija biti još. Samo za podsjetnik, u veljači će napuniti 24 godine...



Tagovi

Luka DončićDallas MavericksNew York KnicksNBAizdvajamo

Ostale Vijesti