foto: Action Images
foto: Action Images

Lakersima 17. naslov u povijesti; LeBron MVP finala (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 12.10.20. | 07:32

Slavljem Lakersa u šestoj utakmici finala, završena je još jedna sezona NBA lige.

Unazad nekoliko sati, završila je još jedna sezona NBA lige.

Mnogo toga će kroz godine biti napisano o njoj, mnoštvo će različitih narativa biti stvoreno, ali jedno je sigurno – ovu ćemo zasigurno pamtiti.

U šestoj utakmici finala, po prvi puta održanog na neutralnom terenu tzv. Disneyjevog bubblea u Orlandu, Los Angeles Lakersi su svladali Miami Heat rezultatom 106:93 i time si priskrbili 17. šampionsku zastavu pod svodovima Staples Centera, čime su se sada izjednačili sa najmrskijim rivalima, Boston Celticsima.

Konačan rezultat, odnosno, minus od samo 13 koševa nije dovoljan pokazatelj stvarne situacije dominacije Lakersa koji su u toku utakmice imali vodstva od debelo iznad 30 koševa (u jednom trenutku bilo je +36 za Jezeraše).

U redovima prvaka najbolji je bio – pogađate - LeBron James. Za četvrti prsten na ruci (i to s tri različite momčadi) i četvrtu titulu MVP-a finala, Kralj je potegao triple double (28p, 14sk, 10as). Najveću je pomoć dobio od Anthonyja Davisa (19p, 15sk) koji je tako dostigao do prvog naslova nakon osmogodišnje NBA karijere. Svoju zapaženu ulogu u šestoj utakmici imao je i Rajon Rondo – on je, osim ubilježenih 19 koševa te po četiri skoka i asistencije postao drugi igrač (nakon Clydea Lovellettea) koji je osvajao naslove u dresovima Lakersa (2020) i Celticsa (2008). Da stvar bude zanimljivija, naslovi koji je Rondo osvojio za najveće rivale su rekordni 17. za oba kluba. Kentavious Caldwell-Pope je također imao zapažene role u cijelom finalu, ali i u netom završenom susretu sa ubilježenih 17 poena. Vrijedi napomenuti i kako je prvi naslov za obitelj Antetokounmpo osvojio Kostas, a ne ovogodišnji MVP regularnog dijela sezone, poznatiji Giannis. Svoj prvi šampionski prsten na ruku dodao je i Dwight Howard, u drugom mandatu sa Lakersima.

Treba svakako pohvaliti cijelo ovogodišnje doigravanje u režiji Miami Heata. Momčad s Floride kroz cijeli je playoff išla u ulozi dark horsea – ekipe koja nije prva u rangu favorita, ali ekipe koja mnogima može pomrsiti račune – što se na koncu i dogodilo. Tko zna što bi bilo da se u prvoj utakmici nije ozlijedio Goran Dragić, stožerni igrač Erika Spoelstre i vođa na terenu, ali njega je više nego dobro, barem u toj ulozi, zamijenio sjajni Jimmy Butler koji se s dva bogata triple-doublea u Miamijevim pobjedama lansirao u superzvijezde NBA lige. Što se šeste utakmice tiče, najbolji je bio Bam Adebayo s 25 poena, 10 skokova te 5 asistencija. Na Floridi sasvim opravdano imaju ružičaste naočale po pitanju budućnosti jer osim iskusnih Butlera i Dragića, mladi Adebayo te Tyler Herro i Duncan Robinson čekaju na veću afirmaciju, veću razinu igračkog sazrijevanja i više iskustva, a NBA finale svakako je odlična uvertira za njihove profesionalne karijere.

Adam Silver, glavni povjerenik NBA lige, najavio je da će nova sezona započeti u siječnju 2021., zbog pandemije koronavirusa koja je pomaknula sve rasporede natjecanja u najatraktivnijoj ligi svijeta. Stoga – pričekajmo na radost loptanja pod obručima, s one strane Atlantika, barem do početka iduće godine.



Tagovi

Los Angeles LakersMiami HeatLeBron JamesAnthony DavisJimmy ButlerNBA

Ostale Vijesti